2

Saopštenje povodom odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva

Saopštenje povodom rezultata Konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2013. godini

Po mišljenju Ministarstva kulture i informisanja, manifestacije Srpskog književnog društva – Međunarodna književna kolonija, razmena sa Hrvatskim društvom pisaca, kao i književna nagrada „Biljana Jovanović“ –  nisu dostojne da budu podržane ni jednim jedinim dinarom!

Srpskom književnom društvu su odbijeni svi projetki iz oblasti književnih manifestacija i nagrada, dok je Udruženje književnika Srbije po istom osnovu dobilo dva miliona dinara, iako oba udruženja imaju jednak status reprezentativnih udruženja u kulturi. Kakva je tu logika na delu?

Ministarstvo kulture je do sada učestvovalo u finansiranju Međunarodne književne kolonije od njenog osnivanja 2001. godine, a u finansiranju nagrade „Biljana Jovanović“ takođe od njenog osnivanja 2006. godine, kao što je pomagalo sve dosadašnje razmene pisaca koji su članovi SKD i Hrvatskog društva književnika (HDK).

Međunarodna književna kolonija je održavana dvaneast godina zaredom i stekla je zavidnu reputaciju ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, a kroz nju je prošlo više od stotinu istaknutih pisaca iz zemlje i inostranstva.

Nagradu „Biljana Jovanović“ dobili su Srđan Valjarević, Danica Vukićević, Ibrahim Hadžić, Nemanja Mitrović, Uglješa Šajtinac, Jelena Lengold, Milena Marković, Slobodan Tišma, Vladislava Vojnović, Srđan Srdić i Ivančica Đerić. Svakom ko išta zna o savremenoj srpskoj književnosti jasan je značaj ovih imena. Predsednica žirija Jelena Lengold je, da i to napomenemo, bila dobitnica Evropske nagrade za književnost.

Pokušaj da se, uskraćivanjem sredstava, onemogući razmena Srpskog književnog društva i Hrvatskog društva pisaca  nije samo odraz neznanja i autističkog mentaliteta onih koji su  takvu odluku doneli, već je i direktan napad na državnu politiku kulturne i svake druge saradnje u regionu.

„Književnom magazinu“ su drastično umanjena sredstva, odobreno je 4,3 puta manje u odnosu na prethodnu godinu, iako se „Književni magazin“ bez sumnje svrstava među najkvalitetnije domaće književne časopise, sa visokim ugledom u književnoj javnosti. Ovim je onemogućeno redovno izlaženje časopisa. Napominjemo da su, pored “Književnog magazina“, teško oštećeni i drugi veoma značajni časopisi u Srbiji, a da je nekima potpuno ukinuto finansiranje.

Posebno je skandalozno da je član komisije Srba Ignjatović dodelio samom sebi sredstva za časopis koji uređuje – Savremenik plus.

U 2012. godini, nijedan od uglednih stvaralaca i članova Srpskog književnog društva, po mišljenju Ministarstvu kulture i njegove komisije, nije bio dostojan nacionalne penzije.

Reč je, očigledno, o kontinuiranoj diskriminiciji ovog umetničkog udruženja, koje čini 240 vrhunskih stvaralaca, među kojima su i članovi SANU i dobitnici najprestižnijih književnih nagrada u Srbiji, kao i ugledni profesori univerziteta. Četiri petine pisaca nagrađenih najuglednijim nagradama, kao i četiri petine najprevođenijih i u svetskim i domaćim antologijama najzastupljenijih autora članovi su Srpskog književnog društva.

Pogleda li se pregled odobrenih projekata i visina odobrenih sredstava, očigledno je da su odluke (i to ne samo kada je reč o SKD-u) donošene po ideološko-partijskim i čaršijsko-burazerskim kriterijumima. Estetska merila i relevantnost projekta tu nisu ništa značili.

Odluke (ili, tačnije, presude jednom književnom društvu) objavljene su na sajtu Ministarstva kulture i informisanja 05. juna 2013. godine, posle više od šest meseci od zaključenja konkursa. Šta se čekalo i šta se, iza kulisa, radilo sve to vreme?

Odluke nadležnog ministra, inače same nedatirane, pozivaju se na odluke komisije od 8. aprila tekuće godine. Šta se događalo, i šta radilo od 8. aprila do 5. juna? Da li su prepravljane originalne odluke komisije? Ako jesu, u čiju korist a na čiju štetu? Ako nisu, zašto se ministrova odluka čekala čitava dva meseca?

Srpsko književno društvo za ovaj nečuveni napad na savremenu srpsku kulturu u celini smatra odgovornim ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića, a odmah zatim članove komisije: Tiodora Rosića (predsednik), Srbu Ignjatovića i Zorana Nenezića.

Srpsko književno društvo se neće pomiriti sa svršenim činom. Zahtevamo da se počinjena nepravda ispravi.

Takođe zahtevamo da nam se dostave originalna odluka komisije i zapisnici sa njenih sastanaka, kao i „kriterijumi“ po kojima je odlučivano.

Srpsko književno društvo

Upravni odbor

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

2 0 komentara na članak "Saopštenje povodom odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva"

  1. Boško Tomašević kaže:

    Kada “Srpsko književno društvo” razara brojne oblike demokratskog komuniciranja u kulturi, književnosti posebno, kada ne priznaje da postoji ijedan drugi pisac osim onog ko nije član “SKD-a, onda je to, verovatno,odraz znanja i neautističnog mentaliteta i nikako nije direktan napad na svakoga drugog koji u Srbiji piše?!
    Oni koji su dobili nagradu “Biljana Jovanović” svakako je nisu dobili stoga što su nezaobilazna imena srpske savremene književnosti. Ista imena bi mogla, osim imena S. Tišme, mirne duše da budu zaobidjena i u svakoj prosečnoj antologiji srpske proze, onoj, naime, čiji je sastavljač neko čiji kriteriji nisu posebno visoki.
    “Književni magazin” je jedan posve neprofilisan i ne spada nikako u grupu značajnih časopisa. Sadašnji glavni urednik “Književnog magazina” sklon je da izriče zabrane objavljivanja tekstova piscima koji mu “nisu po volji” što je, verovatno, znak njgovog neautističnog i slobodarskog mentaliteta.
    Pisac ovih redova nije član SKD-u konkurentske spisateljske bratije – Udruženja književnika Srbije – pa mu se, barem stoga, ne može prebaciti da je onaj koji je na “drugoj strani”.

  2. Miloje Predić kaže:

    Čemu halabuka? Stoga što SKD nije dobio novac? SKD ima primedbe samo na stvari koje ih se ličmo tiču. Kad treba podržati princip slobode govora, SKD-a nema nigde. Kad ih napuštaju članovi iz protesta, ne reaguju, vele – putujte igumani. Eto vam sad, obila vam se o glavu logika zlatne sredine i pridržavanja pravila koja se nameću odozgo. I sad tražite da vas pisci podrže, i to isti oni koji na vas ne mogu računati kada sledeći put budu u procepu. Na vaš protest ne treba da dođe nijedan čovek koji drži do sebe. Kakav da je, UKS je bolji od vas. Vi nemate ni miris ni ukus.

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |