0

36. Sarajevska jutra poezije: Ratko Orozović i Mirko Božić

sarajevska jutra poezijeU subotu 14.12.2013. od 12:12 do 14:14 sati dođite na 36. Sarajevska jutra poezije gdje će vas ugostiti i počastiti dobrom poezijom Ratko Orozović (Sarajevo) i Mirko Božić (Mostar).
Također, po zamisli pjesnikinje Mubere Isanović, na proširenom pjesničkom kolegiju u „Dva ribara“ jednoglasno je donesena odluka da svi pjesnici koji žele nastupiti u slobodnom dijelu SJP-a pripreme jednu pjesmu o SLOBODI u čast nedavno preminulog južnoafričkog lidera Nelsona Mandele.
Ratko Orozović je rođen 25.2.1944. godine. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Jedan je od osnivača filmskog časopisa „Sineast“, kao i njegov urednik. Bio je član savjeta časopisa „Lice“, dopisnik „Mladosti“, pozorišni kritičar „Borbe“, „Večernjih novina“, „Jutarnjih novina“, lista „San“, „Dnevnog avaza“ i urednik „Bosanske vile“. Član je Udruženja novinara BiH, Udruženja filmskih radnika BiH i Udruženja knjižvnika BiH, a bio je i član Savjeta Jugoslovenske kinoteke, Savjeta Jugoslovenskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, te dva puta član žirija istog festivala, kao i nosilac plakete povodom 50 godina rada festivala. U ratu je bio predsjednik IO HD „Dobrotvor“, član IO i predsjednik Komisije za film i pozorište i izdavačke komisije SKPD „Prosvjeta“. Sve VrIjeme rata radio je u press-centru Dobrinja. Osim političkog angažmana, bio je i predsjednik te podpredsjednik, a sada član predsjedništva Kruga 99. Ima status slobodnog umjenitka. 2011. dobio je Povelju Skupštine Grada Sarajevo za stvaralaštvo.
Prve književne radove objavljuje 1960. godine. 1970. objavljuje prvu samostalnu knjigu aforizama i satirične poezije pod nazivom „Od života sramota“ (pet hiljdada primjeraka, sve rasprodato), a zatim 1975. godine knjigu poezije „U nama drugi neko“. Scenarista je dva igrana filma „Vanbračna putovanja“ i „Bračna putovanja“, a napisao je još preko 50 scenarija za kratke filmove i mnoge televizijske emisije i dječiju seriju „Svakog petka iz početka“. Autor je i dviju radio drama: „Gabrijel Jurkić – slikar ljepote prirode“ i „Nostalgija ekspres“. U pozorištima je je režirao Brechtovu „Operu za tri groša“, komediju Alda Nicolaja „Nije bila peta, bila je deveta“ i druge.
Mirko Božić je rođen u Mostaru 1982. godine, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao hrvatski i engleski jezik. Piše poeziju, prozu, likovnu kritiku, te kolumne na portalima Poskok i Mostarlife. Pokretač je Ujedinjene književne fronte, voditelj škole kreativnog pisanja u OKC Abraševiću, književnih programa Knjigoveznica i Mikser te književni prevoditelj sa engleskog i njemačkog. Organizator je prvog čitanja preko Skypea između Leipziga i Mostara, sa šest autora iz oba grada. Tekstove je objavljivao u književnim časopisima u zemlji i inozemstvu, uvršten je u nekoliko domaćih i stranih književnih antologija, a pjesme su mu prevedene na engleski, njemački, poljski,albanski,slovenski i španjolski jezik. Sudjelovao je na Sarajevskim danima poezije, Humskim večerima, Šantićevim večerima, Šimićevim susretima, Artfestu (Sarajevo) i Međunarodnom festivalu poezije Polip (Priština). Dobitnik je Šimićeve nagrade (2000.), nagrade časopisa Opomena (2003.) te Književne nagrade grada Karlovca (2012.). Objavio je zbirke poezije Jedrim kroz buru (2001.), Bijele noći (2004.) i Mrlje na njenim rukama (2012.). Živi i radi u Mostaru.

 
Moderatori: Nebojša Dimitrijević i Dino Porović
Urednik programa: Dragan Mučibabić

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |