0

Tko najbolje tulumari: Platon, Bulgakov ili Fitzgerald?

happy new year 2014Izvor: tportal.hr

Svi znamo kako je teško organizirati uspješnu, decentnu a opet raskošnu zabavu za proslavu Nove godine. Novinarka stranice NPR books, Rachel Martin, razgovarala je o tome sa stručnjakinjom Suzette Field, organizatoricom i promotoricom zabava zaposlenom u Londonu, koja je nedavno kompilirala vodič kroz nezaboravne i slavne književne zabave, od onih Platonovih i Proustovih do onih novijih Jaya Gatsbyja i Jackie Collins.

U knjizi ‘A Curious Invitation: The Forty Greatest Parties in Fiction’ odlučila se, kako sama tvrdi, za eklektičan odabir, od zabava srednjovjekovnog Japana sve do spomena Jackie Collins i njezinog romana ‘Hollywood Wives’.

Logičan i neizostavan odabir bilo je uvrštenje legendarnih zabava Jaya Gatsbyja iz romana ‘Veliki Gatsby’ F. Scotta Fitzgeralda.

‘Naravno, vratila sam se u 1926, vrijeme američke prohibicije i veličanstvenih Gatsbyjevih zabava koje je održavao samo kako bi ponovno privukao svoju davno izgubljenu ljubav Daisy. Tko bi odolio zabavama na kojima sve izgleda kao iz snova, služe se kokteli koji su zaboravljeni i ponovno izmišljeni, a sam domaćin uvijek ostaje misteriozan i drži se u pozadini plesa, pijanke i tuluma. Ako usporedimo Gatsbyja s ‘Velesajmom taštine’ Toma Wolfa te njegovom Inez Bavardage, ona je čista suprotnost, prirodna ugostiteljica koja se trudi da svi uspostave konvencionalnu konverzaciju, a oko malih izdvojenih grupa oblijeće kao vrijedna domaćica-matica.

Njezini gosti su isključivo bijelci, imaju preko 35 godina i debele bankovne račune, a njihove žene profesionalne su i dokone ‘supruge’, u vječnoj borbi da zadrže ostatke mladosti. Razgovori su uvijek vedri i površni, a u trenutku kad Shermana McCoya izopće iz te klike, on opisuje agoniju društvenog otpadnika. Upravo zbog tog momenta, u kojem se svi možemo poistovjetiti s njim, jer smo zasigurno ponekad bili izostavljeni s nekog popisa ili nismo mogli uspostaviti konverzaciju s nekim, izdvojila sam ‘Vatromet taštine’ i Inez koja se trudi da nitko ne bude sam, već da svi upoznaju nove prijatelje na zabavi i započnu nove živote’, kazala je autorica.

‘Moja omiljena zabava je ona iz ‘Majstora i Margarite’, Mihaila Bulgakova, kad Sotona dopusti stanovnicima pakla jednu noć zabave ‘vječnog prokletstva’ te je odluči održati u Moskvi. Kralj pakla savršen je domaćin: sve žene na zabavi su gole i ako ste uzvanik, dobivate kremu zbog koje najljepše izgledate. Svi muškarci su u smokinzima, u pozadini svira simfonijski orkestar, a zabavom teku fontane konjaka. Jednom prilikom nastojala sam organizirati zabavu u Londonu i rekreirati duh ‘sotonske zabave’.’

Autorica također izdvaja Platonov ‘Simpozij’ (Gozbu) kao jedno od najljepših okupljanja na kojem uzvanici diskutiraju o ljubavi te svi donose drugačije pristupe i tako pridonose konverzaciji.

‘To mi je definitivno najdraža književna gozba’, zaključila je Field.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 5602 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |