0

Dodeljene nagrade književnog konkursa “Ulaznica 2013”

DSC_0114U svečanoj sali biblioteke u petak, 13. decembra Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i časopis „Ulaznica“ dodelili su nagrade Književnog konkursa Ulaznica 2013. Nagrađene autorke i autori predstavili su svoje pesme, priče i eseje, a promovisan je i poseban broj časopisa „Ulaznica“ u kojem se nalaze nagrađeni  i pohvaljeni radovi.

Stručni žiri u sastavu: Zvonko Karanović i Saša Ilić, književnici iz Beograda i Vladimir Arsenić, glavni i odgovorni urednik „Ulaznice“ i književni kritičar, imali su težak zadatak da između 2000 prispelih radova odaberu najbolje. Kuriozitet jeste da je i ove godine, pored radova iz Srbije, na konkurs pristiglo i mnoštvo radova iz regiona- zemalja bivše Jugoslavije, a stizali su radovi i iz inostranstva, što odluku žirija da konkurs prošire van granica naše zemlje čini opravdanom. Konkurencija je bila izuzetno jaka, ali je žiri odlučio jednoglasno da:

U kategoriji poezije dodeli prvu nagradu Željki Horvat Čeč iz Rijeke za ciklus pesama „Da sam ja muško“, drugu nagradu Adisi Bašić iz Sarajeva za „Breaking News“ i treću nagradu Predragu Milojeviću iz Mladenovca za ciklus „Oni su bili pesnici još tad“. U ovoj kategoriji žiri je odabrao i pohvalio radove Nade Crnogorac iz Bjelovara i Vladimira Milojkovića iz Subotice.

U kategoriji proze, prva nagrada pripala je Bojani Babić iz Pančeva  za priču „Premijera“, druga nagrada Ružici Aščić iz Zagreba  za priču „Ruke koje su dirale ribu“, a treća nagrada Predragu Stražmešteru iz Novog Sada  za priču „O Lenki, Peri i kuriji“. Pohvaljeni su radovi: Slaviše Obradovića iz Banja Luke  i Miloša Petrika iz Beograda.

U kategoriji eseja, prva nagrada pripala je Dunji Ilić iz Kikinde za esej „Između apokalipse i novog sveta – Put Kormaka Makartija“, druga nagrada Biljani Popović iz Beograda za „Fragmentarnost“, a treća nagrada Aleksandri Maksić iz Zrenjanina za esej „Mišljenje koje izaziva drhtanje“.

Ovo je jubilarna, 20. godina od kako časopis „Ulaznica“ raspisuje književni konkurs. Praksa je pokazala da je stručni žiri do sada umeo da prepozna radove onih autora koji su  tek u vremenima koja su dolazila postajali vodeća imena domaće i regionalne književnosti.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |