0

U Tešnju održan naučni skup posvećen Jozefini Dautbegović

jozefina

Izvor: federalna.ba

Naučnim skupom pod nazivom „Zadnja bosanska zima“, prema istoimenoj pjesmi Jozefine Dautbegović, tešanjski Centar za kulturu i obrazovanje odlučio je ovu čudesnu, rano preminulu, pjesnikinju na simboličan način vratiti kući. U njenu jednu od dvije domovine, iz koje je ratnim strahotama bila prinuđena otići.

Iako je ratni užas Jozefinu Dautbegović prognao iz Bosne i Hercegovine, ona je duhom, a napose antiratnom poezijom na najbolji način svjedočila da iz nje nikada nije otišla. Ta ratna drama srž je njene poezije i većina učesnika naučnog skupa o njenom životnom djelu složila se da je u takvoj poeziji dostigla antologijske vrhunce.

Nažalost, i pored divljenja struke i čitalačke publike, ona i njena djela nisu dovoljno prisutna. Stoga je i ovaj skup imao sasvim jasan cilj. “Jozefina nije prisutna u bh. kulturnom i književnom prostoru na način na koji su to pisci koji su zasluženo ili nezasluženo proglašeni nacionalnim veličinama”, smatra prof. Enver Kazaz, jedan od učesnika naučnog skupa.

Amir Brka, organizator naučnog skupa, kaže da je ovaj skup svojevrsni povratak Jozefini kroz povratak sebi, svojim istinskim vrijednostima.

Vraćajući se njenoj čudesnoj poeziji, štampana je i knjiga pod nazivom „Zadnja bosanska zima“, u kojoj je 61 odabrana pjesma, jer toliko je godina Jozefina Dautbegović imala kada je 2008. godine napustila ovaj svijet.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |