0

Orhan Pamuk usred skandala u Makedoniji

orhan pamukAutor: M. P.

Izvor: tportal.hr

Poznati turski pisac, nobelovac Orhan Pamuk u Skoplju je primio međunarodnu književnu nagradu Tabernakul za 2013. godinu, a na dodjeli nagrade našao se u nezgodnoj situaciji nakon što ga je makedonski novinar Saše Ivanovski upitao je li svjestan da prima nagradu od vlade koja zatvara medije i novinare te iste podmićuje državnim novcem.

Na svečanosti dodjele nagrade Orhanu Pamuku iz publike u Makedonskom narodnom teatru javio se tamošnji novinar Saša Ivanovski i unatoč protivljenju moderatora svečanosti, obratio se slavnom piscu te ga upozorio da makedonska vlada koristi njegovo gostovanje kako bi se pokazala demokratskom u situaciji u kojoj podmićuje novinare, a one nepodobne zatvara. Na svečanosti su bili makedonski premijer Nikola Gruevski i ministrica kulture Elizabeta Kamčevska – Milevska te brojni pripadnici društvene i kulturne scene Makedonije.

‘Deset novinara je izgubilo posao, a jedan je iza rešetaka’, kazao je Ivanovski, prenosi makedonski portal brif.mk koji ima i snimku događaja. Nakon njegova pitanja nastalo je komešanje u dvorani, a osiguranje premijera Makedonije Nikole Gruevskog ubrzo je novinara izbacilo iz kazališne dvorane.

Pamuk je na svečanosti primio brončanu skulpturu Gorana Stamenkova, pet tisuća eura, a zlatnu medalju sa znakom Tabernakula primio je od vlasnika izdavačke kuće Tabernakul Cvetana Vrajivirskog.

Pamuk je najavio skori završetak svog novog romana ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ (Neobičnost u mom umu) te je pričao o pisanju dvjestotinjak stranica romana godišnje i svojoj motivaciji i želji da svojim pisanjem usrećuje druge ljude. Ne konferenciji za novinare prije dodjele nagrade pričao je o slobodi medija i javnom djelovanju ustvrdivši da su novinari i dalje na udaru u njegovoj zemlji te da situacija nije bitno bolja od one prije par godina kad se i sam našao na udaru.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |