0

Depresivne knjige za najtužniji mjesec u godini

Michel Houellebecq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: tportal.hr

U skladu s najdepresivnijim danom, kojim je proglašen treći ponedjeljak u siječnju zbog kombinacije vremena, stanja financija i svjesnosti da su blagdani prošli, donosimo nekoliko prikladnih književnih naslova.
Ukoliko nemate energije za borbu protiv depresije, prepustite joj se i zaplovite valovima melankolije i nimalo lakih životnih tema. Britanski Telegraph odabrao je najdepresivnije književne naslove koji će vam u tome pomoći. Pročitajte koji su.

1. ‘Platforma’, Michel Houellebecq
U središtu romana junak je po imenu Michel, činovnik je u Ministarstvu kulture koji nakon smrti oca odlučuje otputovati na Tajland gdje posjećuje barove i upušta se u odnose s prostitutkama. Treći Houellebecqov roman na Telegraphovu listu dospio je zbog sveprisutne mizantropije te rasističkih i seksističkih stavova koji vas bez dileme neće učiniti prpošnima.

2. ‘Voljena’, Toni Morrison
Od romana o ropstvu malo tko očekuje da će djelovati poput antidepresiva, a Pulitzerovom nagradom nagrađeno djelo književnice Toni Morrison upravo je takvo. Donosi priču o ženi koja je ubila vlastitu kćer kako bi je zaštitila od kazne i mučenja, a njen duh je nastavlja progoniti.

3. ‘Cesta’, Cormac McCarthy
Uz postblagdansku depresiju odlično ide postapokaliptični roman jednog od najcjenjenijih živućih američkih pisaca, Cormaca McCarthyja. Nakon neimenovane kataklizme, slijedeći opustjele autoceste, otac i sin putuju Amerikom te spoznaju da je svijet kakav su znali nestao – klima se promijenila, životinje su pomorene, a zemljom je zavladao kanibalizam i nasilni kultovi.

4. ‘Prva ljubav’, Samuel Beckett
Beckettov humor obično njegova djela lišava totalnog crnila, ali u ovome slučaju nije uspio raspršiti osjećaj očaja koji čitatelja spopada prilikom čitanja. Djelo napisano 1946. te objavljeno 1973. donosi priču o okrutnom odnosu beskućnika i prostitutke.

5. ‘Stakleno zvono’, Sylvia Plath
Autobiografski roman poznate američke pjesnikinje Sylvie Plath napisan pod pseudonimom Victoria Lucas, među ostalim, donosi priču o borbi s depresijom i njena iskustva nakon pokušaja samoubojstva kada je nekoliko mjeseci provela na oporavku u bolnici. Dramatici djela doprinosi i činjenica da je autorica naposljetku izvršila samoubojstvo 1963, iste godine kada je objavljen roman.

6. ‘Neslavni Jude’, Thomas Hardy
Roman o vrijednom mladiću iz radničke klase koji se iz petnih žila trudi poboljšati život, a na svom putu biva izmanipuliran, prevaren i napušten od svih svojih prijatelja, te na kraju umre sam i ostavljen čak i od svoje prave ljubavi, uzdrmat će i vječne veseljake.

7. ‘Germinal’, Emile Zola
Germinal iz 1885. trinaesti je od 20 romana iz Zolina ciklusa Rougon-Macquartovi ili Prirodna i društvena povijest jedne obitelji pod Drugim carstvom. U romanu pratimo mladića Etienna Lantiera koji dolazi u rudarsko naselje Voreux, naporno radi i živi u bijedi sa siromašnom obitelji Maheu, te je nesretno zaljubljen u Catherine. Dobivamo uvid i u paralelni svijet bogatih čiji pripadnici žive lagodno u izobilju.

Cijeli tekst dostupan je na linku.

Objavljeno u: Kolumna, Rubrike Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 4920 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |