0

Nagrada “Vasko Popa” pripala Zoranu Bognaru

ZORAN BOGNARIzvor: blic.rs

Nagrada “Vasko Popa” za najbolju knjigu poezije objavljenu u 2013. godini dodeljena je pesniku Zoranu Bognaru za zbirku “Insomnia, bele noći”, a to priznanje biće mu uručeno u Vršcu 30. juna.

Član žirija Duško Novaković rekao je na konferenciji za novinare da je od ukupne prošlogodišnje produkcije najuži izbor sveden na zbirke poezije šest autora, a da je jednoglasnom odlukom nagrada dodeljena Bognarovoj knjizi pesama.

– Reč je o delu koje korespondira sa brojnim dramatičnim situacijama kojima je izložen Bognarov lirski junak u nastojanju da shvati svrsishodnost napora da se dođe do istine o sebi i svetu oko sebe, metodom apsolutne iskrenosti i razgrtanja intime do njenog ogoljavanja – rekao je Novaković.

Bognar je agenciji Beta rekao da je nagrađena zbirka pesama sa preciznim podnaslovom “77 pesama o ljubavi, izdaji, demonima i ostalim svakodnevnim umiranjima” nastajala dve i po godine, a inspirisana je univerzalnim temama.

– To su teme koje svakog čoveka provociraju, opterećuju i toliko su univerzalne da je to bukvalno poetika svih nas. To je možda moja najintimnija knjiga, ali sam je podigao na univerzalan nivo i verovatno je zato tako lako komunicirala sa drugima, pa i sa žirijem – rekao je Bognar.

U uži izbor izdvojene su knjige “U palati pravde” Radomira Andrića, “Insomnija, bele noći” Zorana Bognara, “Uzvodno od andjela” Branislava Veljkovića, “Odakle dolaze dabrovi” Petra Matovića, “Sajber zen” Saše Radojčića i “Tursko groblje” Simona Simonovića.

Nagrada “Vasko Popa” sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a odluku o dobitniku nagrade doneli su predsednik žirija Milovan Vitezović i članovi Dragan Jovanović Danilov i Duško Novaković.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |