0

VBZ vraća nagradu za najbolji rukopis

vbz-nagrada-300x173Izvor: tportal.hr

Nakon dvije godine stanke V.B.Z. je ponovno raspisao natječaj za svoju 100.000 kuna vrijednu književnu nagradu koja se dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu godine, rok za slanje rukopisa je 1. kolovoza, a pobjednik će biti proglašen na ovogodišnjem Inteliberu, najavljeno je na konferenciji za novinare te zagrebačke izdavačke kuće.

Stanka je bila opravdana zbog loše situacije u zemlji, društvu i kulturi, no od nagrade nismo odustali, u čemu su nam pomogli partneri Tisak Media i Jana, rekao je direktor V.B.Z.-a Boško Zatezalo.

Veseli me da će mladi autori opet imati priliku slati svoje radove, s obzirom da je od dosadašnjih jedanaest dobitnika njih šest bilo nagrađeno za prvi roman, no važno je i dalje raditi na jednom od ciljeva nagrade, poticanju kulture pisanja i čitanja, istaknuo je Zatezalo najavivši mogućnost da se nagrada prenese na višu razinu, prevođenjem djela na strane jezike.

Glavni urednik te izdavačke kuće Drago Glamuzina smatra da je nagrada osobito potrebna u aktualnoj, teškoj situaciji na domaćoj književnoj sceni.

Borimo se da preživimo, prodaja knjiga pada, knjižarski sustav se urušava, sve je manje medijske potpore, a književne kritike su zanemarive, zbog čega ne postoji mehanizam koji može odijeliti dobro od lošega, sve je jednako važno i nevažno, istaknuo je.

Ako je suditi prema staroj izreci da je književnosti bolje kada je piscu gore nećemo oskudijevati u dobrim rukopisima, kazao je predsjednik žirija, književnik Zoran Ferić, kroz čije je ruke u selekciji proteklih deset godina prošlo više od tisuću rukopisa.

Velik je posao pred žirijem jer nije lako pronaći one koji zaslužuju biti objavljeni, rekao je Ferić izrazivši nadu da će se javljati i afirmirani autori.

Od 2002. nagradu su dobili Josip Mlakić za roman “Živi i mrtvi”, Marinko Koščec za “Wonderland” i Jelena Marković za “Escajg za teletinu”, Davor Špišić za “Koljivo”, Nura Bazdulj-Hubijar za “Kad je bio juli”, Hrvoje Šalković za “Pravi se da ovo nisi vidio”, Svjetlana Gjoni za “Nula Nemo”, Predrag Crnković za “Beograd za pokojnike”, Dragan Pavelić za “Proljeće u Karolinentalu” i Aleksandar Novaković za roman “Vođa”, a Ankica Tomić za “Naročito ljeti”.

Autori se na natječaj prijavljuju pod šifrom, uvjet je da pišu na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima, što znači mogućnost sudjelovanja i autora iz regije. Svaki sudionik smije poslati samo jedan roman koji dosad nije objavljen, niti je prijavljen na neki drugi natječaj.

 

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 0607 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |