0

Borges: ‘Nogomet je popularan jer je glupost popularna’

borgesAutor: G. D.

Izvor: tportal.hr

Argentinski književni klasik Jorge Luis Borges nikako nije volio nogomet, čiju je popularnost objasnio izjavom da je ‘i glupost popularna’. The New Republic podsjeća zbog čega je Borges nogomet smatrao ‘estetski gledano ružnim’ te dijelom masovne kulture koju je prezirao.

Prema legendi, Jorge Luis Borges (1899 – 1986) toliko nije volio nogomet da je predavanje studentima namjerno zakazao u terminu prve utakmice Argentine na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1978. godine. Prema Borgesu, ‘nogomet je jedan od najvećih zločina Engleske’, igra koja je ‘popularna zato što je i glupost popularna’, te obilježena ‘idejom nadmoći, koja mi se gadi’.

Slavni pisac naročito nije volio nogometne navijače, koje je smatrao razularenom masom s fašističkim tendencijama, a kod najvažnije sporedne igre na svijetu smetao mu je i izražen nacionalizam koji prati prvenstva.

Borges se nogometom pozabavio i u svojoj priči ‘Esse Est Percipi’, u kojoj se opisuje fantastična verzija Argentine u kojoj je popularni sport postao spektakl, odglumljena igra za TV prijenos. Borges tako piše da se stadioni raspadaju od zapuštenosti te da je posljednji nogometni susret u Argentini odigran još 1937. godine, ali da fanatični obožavatelji ništa od toga ne primjećuju, podsjeća u svojem osvrtu na odnos Borgesa prema nogometu časopis The New Republic

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |