0

Predstava “radiofonijskog teatra” na Ljetnim noćima Teatra EXIT

horsspielNakon proljetne stanke ponovno igra HOERSPIEL – mala igra za slušanje (i gledanje), ovoga puta u sklopu Ljetnih noći Teatra Exit. Predstava će se održati 30.06.2014. u 21h u Muzeju za umjetnost i obrt, s podnapisima na engleskom jeziku.

 

HOERSPIEL je scensko-eterska izvedba u kojoj se rekonstrukcijom radiodramskih materijala, izvedenih uživo pred mikrofonom i pred publikom, razigravaju elementi upisani u temelje radija: zvuk i tišina, kao i načini njihovog osluškivanja i zamišljanja. Igra počinje škakljivim i raspjevanim dramoletima iz 20-tih godina prošloga stoljeća u foajeu Muzeja, nastavlja se u njegovoj unutrašnjosti vodeći publiku kroz povijest radiofonije i mrežu zvučećih misli, a završava pod zvijezdama, u atriju Muzeja, gdje će se posebno konstruiranim prijamnikom pokušati uloviti fragmenti tzv. lutajućih radiodrama, odnosno, mogućih elektromagnetskih valova iz svemira (pokus ovisan o vremenskim uvjetima).

HOERSPIEL je autorski projekt Pavlice Bajsić.

Ansambl radiofonijskog teatra čine:
Jelena Miholjević
Ivana Rushaidat
Sven Medvešek
Dino Brazzoduro
Matija Antolić
Ljubica Letinić
Ante Perković
Nina Bajsić
Ivan Zelić

Produkcija: Multimedijalna koliba u suradnji s Teatrom EXIT
Filmovi: Dalibor Barić
Vizualni materijali: Sven Medvešek, Stanislav Habjan
Prijevod na engleski: Mirna Herman Baletić
Organizacija: Pavlica Bajsić, Marta Medvešek, Zrinka Šimičić & svi po malo

Najavni trailer autora Dalibora Barića:
https://vimeo.com/97883942

Kratki ulomak iz predstave:
https://vimeo.com/98633528

Exif_JPEG_PICTURE

Iz osvrta i kritika:

Rene Medvešek:
“S puno entuzijazma i u prekrasnom stvaralačkom zajedništvu Pavlica Bajsić i ansambl Hoerspiela samozatajno su, u off-u zagrebačke kulturne scene, iznjedrili jedan dirljivi i duhoviti vremeplov posvećen radiju, prvorazrednu agramersku kazališnu poslasticu s pjevanjem, olujom i pregrštom tišine za koju se jednom riječju i mirnog srca može reći samo: megahercig!”
(iz programske knjižice Ljetnih noći Teatra EXIT)

Igor Ružić: “Zvučno kazalište koje zagovara tišinu”
“(…)Umjesto afektivnog ali nimalo učinkovitog sjećanja koje budi nostalgiju za vremenima kad je bilo bolje, ljepše i sporije, ova kazališna radijska igra ne uspostavlja odnos s prošlošću tako da je glorificira, nego je ponavljanjem poopćuje. Inzistiranjem na historijskom modusu, priznaje nemoć koje su gledatelji/slušatelji ionako svjesni, ali zato ne zagovara život u prošlosti nego barem malo sluha u sadašnjosti. A da bi se čulo ono što je bitno, potrebno je, barem na čas, (i medijski i kazališno) zašutjeti. Ili poslušati ‘Igru za slušanje’ u nekom sljedećem terminu i odvrtjeti neke privatne trake još koji put.”
(http://www.tportal.hr/kultura/kazaliste/302343/Zvucno-kazaliste-koje-zagovara-tisinu.html)
Kontakt:
Marta Medvešek 098/ 933 62 80
radiophonic.thaether@gmail.com
facebook.com/radiophonic.thaether
exit@teatarexit.hr

Objavljeno u: Najave, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |