0

Završen treći Beogradski festival evropske književnosti

beog-festSrpskom premijerom filma Miodraga Kolarića “Život u osam imena” sinoć je u Domu omladine Beograda završen 3. Beogradski festival evropske književnosti. Publika je toplo pozdravila ovaj film koji prati čudesnu sudbinu Đorđa Šagića, prvog Srbina koji se zvanično uselio u SAD pre tačno 200 godina.

Film “Život u osam imena” nastao je prema memoarima samog Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije.

Pre toga, u književnom delu programa, publika je mogla da prati razgovore sa Vidom Ognjenović i hrvatskim piscem Romanom Simićem Bodrožićem.

U razgovoru sa Vidom Ognjenović predstavljene su njene novije priče i drame, a posebna tema njenog nastupa na ovom festivalu bila je javni status književnosti.

Prekidan aplauzima, Roman Simić Bodrožić, aktuelni dobitnik nagrade “Kiklop” za najbolju knjigu godine u Hrvatskoj, pročitao je priču iz nagrađene knjige Nahrani me i govorio o temama svoje proze.

– Ne pišem stalno, između dvije moje knjige uvijek prođe nekoliko godina, ne pišem zato što je to popularno ili dobro za karijeru. Za književnost moraju da postoje bolji i dublji razlozi. Ona mora da nam govori nešto što nas se silno tiče, mora da nas pomjera i da nas mijenja. I ja moram da uvek stojim iza svake svoje priče, kada god da sam je napisao, da znam da je to najbolje što sam mogao da učinim u tom trenutku. Mene ne zanima politika, ni dnevna ni ne-dnevna, ali ja pišem o svakodnevici mojih junaka, to je, ipak, naš najvažniji prostor, i u njega svakako moraju da uđu sve te navodne velike priče koje nas se mešaju u život i od njega stvaraju nepojamna čuda – rekao je Roman Simić Bodrožić.

Posetioci 3. Beogradskog festivala evropske književnosti mogu do ponedeljka da vide i strip-izložbu mađarskog umetnika Geze Rica koja je nastala po motivima romana Srđana V. Tešina “Kuvarove kletve i druge gadosti”.

Treće izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, koji je počeo 24. juna, oblikovano je kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme.

Tokom festivala publika je mogla da prati i javna čitanja i predstavljanje knjiga, na programu su bili i razgovori sa piscima i publikom, dramatizacija romana nemačke književnice Terezije Mora, izložbe, video prezentacije i retrospektive savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti.

– Danas autorske filmove možemo da vidimo gotovo samo na filmskim festivalima. Tako je i sa autorskom književnošću. Ona postaje javno vidljiva samo za vreme dobro osmišljenih književnih festivala – rekao je na kraju ovog festivala Gojko Božović, glavni urednik “Arhipelaga”.

U okviru programa Na sceni učestvovali su Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat, kao i čitav niz književnih kritičara i prevodilaca.

Organizator 3. Beogradskog festivala evropske književnosti je Izdavačka kuća “Arhipelag” u saradnji sa Domom omladine Beograda.

(BLIC)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |