0

Predstavljanje 22. knjige Edicije Katapult “Porijeklo nasilja” Ivana Miočića

katapultRiječko predstavljanje 22. knjige iz Edicije Katapult, roman “Porijeko nasilja” mladog zadarskog pisca Ivana Miočića će se održati u knjižari RIBOOK u petak, 14. studenog 2014. s početkom u 19:00 sati.

Autora i njegov prozni prvijenac publici će predstaviti urednica knjige Marina Vrđuka Beleš. Premijerno će se prikazati i video najava za knjigu u produkciji Filmaktiv-a, a dvije knjige s potpisom autora naći će svoje sretne dobitnike u publici.
O autoru:

Ivan Miočić, rođen u Zadru, 18.04.1986. godine, diplomirani je knjižničar bez stalne adrese. Jedna od privremenih jedno vrijeme nosila je poštanski broj Rijeke. U slobodno vrijeme konzumira kinematografiju, književnost i glazbu, pohađa koncerte i planine te pokušava vježbati jazz gitaru. Pisanjem se bavi periodično i oduvijek, premda vjerojatno ne i zauvijek.

O romanu:

Miočićev roman priča je o razvoju jednog ludila, osobnog ludila kao posljedice onog kolektivnog, društvenog; uopće poretka stvari u svijetu koje surfa na nasilju i od njega potječe. Nije to nasilje ovdje nužno fizičko, već je ono u većoj mjeri pasivno-agresivno, misaono – time još opasnije.

Ako bismo ga htjeli čitati doslovno, mogli bismo ovaj roman shvatiti i kao upozorenje: želiš li ostati zdrave pameti, ne propituj ono izvan sebe samog, bilo da je konstruktor Bog, državnik, ratnik, vizionar… Međutim, kada bi život nudio jednostrane poruke i upute o tome kako glatko doživjeti starost, postojanje i dana nam kognicija bili bi promašeni. To nam Miočić i tvrdi: iako ludilo može biti posljedica suočavanja sa svijetom, homo sapiens je promašio puni jedan krug evolucije ukoliko taj isti svijet na njega ne ostavi nikakve posljedice.

S(a)vjest i odgovornost koju ona donosi, velika su preokupacija ikoničkog lika mlade generacije, protagonista romana – Maura. Jeste li mu slični? Možete li učiti iz tuđeg primjera? Želite li? Odgovore na ta pitanja ipak ćete morati naći sami između redaka.

Naslovnicu romana je izradio Enver Krivac, a jezična savjetnica je Mirna Ćavar.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |