0

NAGRADA VBZ-TISAK MEDIA: Ivici Prtenjači sto tisuća kuna za neobjavljeni roman ‘Brdo’

ivica-prtenjaca450x300Izvor: tportal.hr

Književna nagrada VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je u utorak navečer u Zagrebu Ivici Prtenjači za roman ‘Brdo’, koji ‘na književno utemeljen i pametan način govori o jednom od najfrekventnijih problema suvremenosti: neslobodi, automatiziranosti bića i gubitku identiteta’.

Tim riječima svoju jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu u obrazloženju nagrade objašnjava žiri u sastavu Zoran Ferić kao predsjednik, te Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Mile Stojić i Drago Glamuzina kao članovi.

Glavni lik i pripovjedač romana bivši je PR u izdavačkim kućama i galeriji koji napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore kako bi se na jednom jadranskom otoku popeo na brdo s misijom čuvanja otoka i njegovih stanovnika od požara.

U tekstu se prati njegova transformacija iz tipičnog suvremenog poslovnjaka u kulturi u jedno novo biće za koje ni on sam nije bio svjestan da postoji.

‘Na taj način taj lik opisuje i sažima težnje ljudi koje viđamo oko sebe, a nerijetko i pronalazimo u sebi’, kazao je Ferić na svečanom proglašenju u utorak navečer u Kući za ljude i umjetnost Laubi.

Glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina istaknuo je da je jednoglasna odluka žirija postignuta još jedino na prvoj dodjeli nagrade. ‘Siguran sam da nismo pogriješili, premda je u užem izboru bilo još dobrih romana’, kazao je Glamuzina.

‘Svaki dobar roman govori čitatelju: ‘Stvari su složenije nego što misliš’. Taj duh složenosti, drugačiju perspektivu – ili poliperspektivnost – na lijep način pokazuje upravo Prtenjačin roman, u kojemu je sve prepoznatljivo i jasno, ali i nekako drugačije, produbljenije, a kontradikcije glavnoga lika, čije su reakcije prividno kontradiktorne ali zapravo duboko ljudske, odražavaju i naše skrivene dileme’, dodao je.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |