0

Plagiranje s blogova – pročitajte pesme ”Baš me briga” i ”Briga me”

Na 59. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu, 1. novembra u 14 h predstavljena je edicija Prva knjiga Matice srpske za 2014. god. i sporna knjiga  264. “Zov okeana” Barbare Novaković, za koju su se pojavile osnovane sumnje da je reč o delu koje sadrži plagiranu poeziju.

 

Barbara Novaković je u knjizi “Zov okeana” na 55.,56., i 57. strani objavila pesmu “Baš me briga” pod izmenjenim naslovom “Briga me”, koja sadrži delove ranije objavljene pesme Jelene Stojković Mirić, koji identičnošću prepisa, stilom i strukturom navode na tvrdnju da je reč o plagijatu.

 

Izvorna adresa originalne pesme nalazi se na: http://srebrnastopaperje.wordpress.com/2010/09/01/bas-me-briga/ .

Autorica, Jelena Stojkovic Mirić otkriva: ‘’Pesmu sam objavila 1. septembra 2010. na svom blogu-sajtu Srebrnasto Paperje http://srebrnastopaperje.wordpress.com/ koji je na wordpress platformi od 31.08.2010. Srebrnasto Paperje uređujem od 31. 01.2007. pod punim imenom i prezimenom.’’

 

Kako kaže Jelena Stojković Mirić, ‘’Moramo se suočiti sa činjenicom da plagijatori postoje i da su postojali kao i sa činjenicom da se svoje delo ma koliko ono neopipljivo bilo mora braniti. Jer ako autor (ja) ne stane iza svoje pisane reči, ko će?!

Mnogi neće razumeti zbog čega ovo pišem kao što ja nikada neću moći da razumem profil ličnosti koja se usudi objaviti plagijat i time dovesti u neprijatnu, nezavidnu situaciju sebe, izdavače i one čiji je tekst postao žrtva plagijatorskog rezonovanja sveta.’’

 

Potkrepa ovog teksta dolazi u vidu priloženih skeniranih plagiranih stranica pomenute knjige, kao i screenshot izvornog teksta sa vidljivim datumom objavljivanja, na prosudbu čitaoca.

 

Izvinjavamo se zbog eventualnih tehničkih teškoća u gubitku standardne forme prikaza portala.

Zbog jasnoće prikaza – fotografije su omogućene u velikom formatu kako bi se čitaoci mogli uveriti sami o čemu je reč.

 

Sporni deo iz knjige Barbare Novaković:

Jelena_plag1

 

Jelena_plag2

Pesma Jelene Stojković Mirić sa vidljivim datumom objavljivanja.

jelena_prtscr

Objavljeno u: Kritike, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |