0

Novi roman Orhana Pamuka

orhan pamukU utorak 9. decembra, turski pisac Orhan Pamuk će objaviti novu knjigu. Naziv romana u originalu glasi “Kafamda Bir Tuhaflık,” što bi u slobodnom prijevodu značilo “Neobičnosti u mojoj glavi”.

Pamukov izdavač navodi da je u pitanju savremena ljubavna priča, na kojoj je pisac radio šest godina. Kao i u većini njegovih romana, radnja ove knjige od 480 strana odvija se u Istanbulu. Glavni junaci su ulični prodavač Mevlut i njegova devojka. Pamuk opisuje Mevlutov život na ulicama Istanbula u periodu između 1969. i 2012. godine. Tokom tog vremena, Mevlut je svjedok raznih transformacija kroz koje prolazi Istanbul, ali i cijela Turska. Sve to vrijeme, Mevlut se često pita koji je izvor te “neobičnosti” u njegovoj glavi koja ga čini drugačijim od ostalih. 

Roman će 9. decembra biti objavljen u Turskoj. 

Šezdesetdvogodišnji Orhan Pamuk je 2006. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su “Snijeg”, “Istanbul: Uspomeni i grad”, “Muzej Nevinosti” i “Bijela tvrđava”. Njegovi romani su se prodali u preko 11 miliona primjeraka širom svijeta, a prevedeni su na preko 60 jezika. 

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |