0

DVE NOVE KNJIGE MILANA JANKOVIĆA U IZDANJU IK “BRATSTVO DUŠE” IZ ZAGREBA

2wmi5qw
Nakon objavljenih šest romana i jedne zbirke poezije, požarevački pisac, Milan Janković, oglasio se zbirkom poezije “Žižak-ateista” i kratkim romanom “Pohvala Erazmu”, u izdanju IK “.Bratstvo duše” iz Zagreba, pod uredništvom Zdenka Franjića.

Da podsetimo, Zdenko Franjić, uporedo sa muzičkim izdavaštvom obuhvaćenim najvećom nezavisnom etiketom u bivšoj Jugoslaviji pod imenom „Slušaj najglasnije“, predano radi i na objavljivanju knjiga a od skora i strip-albuma. Za svoj radje na nedavnom DORF festivalu, održanom u tri hrvatska grada istovremeno, dobio nagradu za životno delo.

Što se novih knjiga Milana Jankovića tiče, zbirka poezije “Žižak-ateista” je trebala da bude objavljena pre više od dvadeset godina u jednoj od renomiranih beogradskih izdavačkih kuća. Ekonomska dubioza bila je presudan razlog da se od objavljivanja knjige tada odustane u poslednjem trenutku. Knjiga, međutim, po rečima urednika, Zdenka Franjića, ništa nije izgubila na svojoj aktuelnosti i britkosti izraza. Naslovna pesma zbirke, „Žižak-ateista“, je, pre koju godinu, bila u užem izboru za prestižnu književnu nagradu „Pesničke rukoveti“.
Kratki roman “Pohvala Erazmu” govori o “dikama tajkunizma i rodoljubizma”, koje su na nam krojile i nažalost i dalje kroje sudbine nas, običnih smrtnika.

O AUTORU:
Milan Janković je rođen 1961. godine u Požarevcu. Nekada je u lokalnim okvirima bio aktivan kao gitarista rok-grupa “Hogar” i “Tamo daleko”. Najveće priznanje za književni rad dobio je osvajanjem Prve nagrade na konkursu “Milutin Uskoković” za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini. Do sada je objavio sledeće knjige:
“Psalmi huliteljstva”, roman, (u prvom kolu edicije NOVA iz Beograda, zajedno sa knjigama Miro Vuksanovića i Radomira Smiljanića), 1984. g.;
“Avramov žrtvenik”, roman, (edicija NOVA iz Beograda), 1988. g.;
“Đavo u cik zore”, roman, (edicija NOVA iz Beograda), 2001. g.;
“Srp nad Everestom”, roman, (IP “Dobar naslov” iz Beograda), 2011. g.;
“Vitalni 100+ godina”, knjiga o dugovečnosti mladosti, (IP “Prometej” iz Novog Sada), 2012. g.;
“Dosije Golubić”, roman, (IP “Zalihica” iz Sarajeva), 2013. g.;
“Duh iz fioke”, zbirka poezije, (IP “.Bratstvo duša” iz Zagreba), 2014.g.
“Žižak-ateista”, zbirka poezije, (IP “.Bratstvo duša” iz Zagreba), 2015. g. i
“Pohvala Erazmu”, kratki roman, (IP “.Bratstvo duša” iz Zagreba), 2015.g.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |