0

Roman ‘Ubiti pticu rugalicu’ dobio nastavak

Harper LeeAmerička književnica Harper Lee izdala je dugo očekivani nastavak romana “Ubiti pticu rugalicu”, za koji se već predviđa da će postati bestseler. Harper Lee, koja sada ima 89 godina i živi u jednom staračkom domu u Monroevilleu, u državi Alabami, napisala je roman “Ubiti pticu rugalicu” prije više od 50 godina, a kasnije je odbijala da napiše nastavak.

Književnica je za taj roman, prodat u 30 miliona primjeraka i preveden na više od 40 jezika, dobila Pulicerovu nagradu 1961. godine. Nastavak “Idi i postavi stražara” (Go Set a Watchman) zapravo je napisan prije “Ubiti pticu rugalicu”, u kojoj su likovi 20 godina stariji od onih u čuvenom romanu.

Rukopis tog romana je pronađen u februaru ove godine i nalazio se u sefu književnice u čiji uvid je imao samo njen advokat, koji je rekao da se u sefu nalaze dokumenti koji će biti naknadno ispitani u slučaju da je neki od njih neki drugi roman.

Sama književnica je dala odobrenje da se objavi taj roman kao nastavak prvog, iako je “Idi i postavi stražara” bio inspiracija za njen poznati roman.

Autorica je slijepa, gluha i nepokretna od 2007. godine uslijed posljedica šloga.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” govori o djevojčici Jean Louise Finch poznatoj kao Scout i njenom bratu Jeremyju Finchu, poznatom kao Jem, koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem, advokatom Atticusom Finchom. U priči Atticus brani crnca koji je optužen za silovanje bjelkinje.

Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti spolova i utjecaja moralnih normi na slobodu pojedinca.

Lik Atticusa generacijama advokata i drugih čitalaca služi kao uzor čovjeka od integriteta i savjesnog zastupnika pravde. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oscara, u režiji Roberta Mulligana, i s legendarnim Gregoryjem Peckom u ulozi Atticusa.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 1527 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |