0

Бранкова награда Срђану Гагићу

Društvo književnika Vojvodine

Association des écrivains de Voïvodine

Association of Writers of Vojvodina

JEDANAESTI MEĐUNARODNI NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL

THЕ ELEVENTH INTERNATIONAL NOVI SAD LITERATURE FESTIVAL

29th August –2nd September 2016 * Novi Sad

Braće Ribnikar 5, 21000 Novi Sad

zlatnagreda@neobee.net * www.dkv.org.rs * +381 21 6542 432

Образложење жирија за доделу 56. Бранкове награде Друштва књижевника Војводине
Друштво књижевника Војводине додељује Бранкову награду 56. пут, одржавајући једну врсту високе песничке културе која не само одаје почаст нашем знаменитом романтичарском песнику Бранку Радичевићу (1824–1853), него и настоји да подржи таленте и доприносе младих аутора нашег времена који су изабрали поезију као један од важних начина разумевања нашег људског опстанка. Носиоци ове угледне награде су, између осталих, Васко Попа, Бора Радовић, Раша Ливада, Драган Јовановић Данилов, Нина Живанчевић… аутори који су на битан начин обележили нашу културу додајући радичевићевским откровењима језика и особене осећајности сложене и узбудљиве вредности и значења која поезија може да донесе. Награда се додељује за најбољу књигу уметничке поезије, аутора млађег од 29 година, издату на српском језику, за период између две доделе. Добитнику припада новчани износ, као и диплома.

На завршној седници жирија за доделу Бранкове награде Друштва књижевника Војводине, која се у Сремским Карловцима уручује у оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала, одржаној 04.08.2016, жири у саставу Владимир Гвозден, Драгана В. Тодоресков и Стеван Брадић, председник жирија, одлучио је да се 56. Бранкова награда додели


Срђану Гагићу

За књигу

ДЕЦА У ИЗЛОГУ,

издавача ЈУ Ратковићеве вечери поезије

Бијело Поље, 2015.


Жири је у складу са Правилником разматрао 9 наслова пристиглих на конкурс, а у најужи избор жири је уврстио књиге
Океан, Маше Сеничић (Гарадска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 2015), Живот по сунцу, Спасоја Јоксимовића (Културни центар Врбас, Нови Сад, 2015) и Деца у излогу, Срђана Гагића (ЈУ Ратковићеве вечери поезије, Бијело Поље, 2015). Током протекле деценије младим песницима постало је све теже да доспеју до прилике да објаве своју прву збирку. Гашење издавачких предузећа која су подржавала стваралаштво нових гласова довело је до смањеног поља могућности да се артикулишу перцепција и захтеви читаве једне генерације, а једина места на којима је ово остало могуће су локални наградни конкурси за објављивање прве збирке. О томе сведоче и број збирки који последњих година пристижу на конкурс за Бранкову награду.

Срђан Гагић је рођен 1988. године у Босанском Новом. Апсолвент је Српске књижевности са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду. Члан је уредништва студентског славистичког часописа Балкан Експрес у Загребу. Живи у Београду. Његова прва збирка песама Деца у излогу представља најснажнији глас прошлогодишње продукције, глас који је релативно јасно артикулисан и позициониран у времену и простору у коме се јавио. Збирка је подељена у пет циклуса, „Невиност“, „У сумрак“, „Соба. Ходник“ и „Север“ у којима обрађује теме порекла, фикције, љубави и номадизма. Његов језик је напрегнут и прецизан, на граници између рефлексије и метафорике, често полемичан и скептичан, што су карактеристике неопходне у модерном изразу који претентује на било какву делотворност. Поред тога, Гагић показује значајну историјску свест о тренуку у коме се налазимо и у коме се различитим стратегијама врши конструисање и контролисање популације, а која у крајњем представља и његову читалачку публику. Он зато улази у двоструки дијалог, са једне стране обраћа се управо овим наративима моћи (медијским, економским, политичким, идеолошким), као граничним стражарима који одређују домет и досег кретања свести појединаца, супротстављајући им се тако што доводи у питање њихове претпоставке и покушава да пронађе процепе у њиховој логици. Са друге стране свој глас упућује самим читаоцима у покушају да их песничким стратегијама и појмовима макар мало измести из територије која им је задата као „природна“. Овакво песништво представља први гест интервенције у пољу стваралаштва српске књижевности и зато сматрамо да заслужује пажњу наше читалачке јавности, са свим претпоставкама за даље деловање.

У Новом Саду, 04. августа 2016. године

Жири награде:

Владимир Гвозден

Драгана В. Тодоресков

Стеван Брадић, председник

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 8718 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |