0

Časopis AGON – novi broj

agonBOJAN SAVIĆ OSTOJIĆ

UVODNA REČ


Posle broja trideset tri i Agonu je bilo vreme da se obnovi. Sem u vizuelnom pogledu, promena se tiče i koncepcije časopisa.
Ni proizvoljnost „savremenog“ a ni ono što se žanrovski usko naziva „poezijom“ više ne ispunjavaju horizont našeg interesovanja. Od ovog broja s većom koncentracijom razmatramo fenomen književnosti u vremenskom kontekstu. Ne samo da bismo ga situirali istorijski. Već da bismo, na osnovu autentičnih dokumenata, utvrdili kako se iz raznih vizura pristupa književnosti kada ona želi da se iskoristi – zarad verskih, političkih, ili kao danas, marketinških ciljeva. Kako se književnost ponaša kada se od nje očekuje da bude sredstvo? I kakve su posledice ako posluša, a kakve ako odbije da služi?

Zarad ovih i sličnih pitanja, koja se u najvećoj meri tiču veza književnog i društvenog, pokrećemo rubriku Istorija. Dokumenti, njen najvažniji odeljak, prenosi isečke iz novina i časopisa, svedočanstva savremenika, polemike, odbrane i presude književnicima. Bez puno komentara, ovde čitaocu dajemo da se neposredno uveri u tretman književnosti od strane ideologije: šta je bio razlog da se pisac osudi ili proslavi; koliko je sam bio spreman da se identifikuje s nametnutom ulogom i da odgovori na uslove; da li je uvek bio u dobitku kada na manipulaciju pristane, odnosno u gubitku kada odbije?

Časopis možete čitati na sledećem linku:

LINK – ovde klinkite

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |