0

POZIVNICA: KNJIZEVNI SUSRET: Sally Salomon Altschuler, Vila Arko, Basaricekova 24, Zagreb; 14. 11. 2016 u 15:30

izbor: de.pinterest.comGdje: Vila Arko, Basaričekova 24, Zagreb

Kada: Ponedjeljak, 14. 11. 2016 u 15:30

 

Sally Salomon Altschuler (1953) danski je spisatelj i edukator koji je svoju literarnu karijeru započeo 1993 objavljivanjem romana Sol zemlje (Jordens Salt). Roman je odmah dvostruko nagrađen: najprije Nagradom Udruženja danskih dječjih knjižničara, a potom nagradom njihovih malo starijih kolega, školskih knjižničara.

 

Nagrade i priznanja nastavile su se nizati, a Sally je nastavljao pisati.

 

Danas je on poznat autor oko četrdesetak otisnutih romana i slikovnica te priča i drama objavljenih u digitalnom obliku. Prvi roman ‘za odrasle’ Anđeo iza uha (En engel bag øret) objavljuje prije pet godina (2011). Dobitnik je niza stipendija i poticaja za stvaralački rad. Član je Danskog društva pisaca gdje obavlja važne dužnosti u njihovom upravnom i izvršnom odboru kao i u odboru za međunarodnu suradnju kojim je u jednome mandatu i predsjedovao.

Od 2005 angažiran je na projektima razvoja dječje književnosti u Vijetnamu i Nepalu. Vi znatiželjni, ali i zainteresirani za oblike suradnje, otvorite ovu poveznicu http://www.cku.dk/en/.

 

Sally Altschuler ovogodišnji je gost rezidencijalne razmjene koju od 2010 s danskim kolegicama i kolegama organizira književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković koji je i autor ovoga projekta. Cilj projekta je zbližavanje i upoznavanje naših dvaju kultura i književnosti te njihovo uzajamno izravno prevođenje u kojemu se za komunikaciju ne koristi engleski lingvistički nadstandard već se književna djela naših i danskih pisaca prevode s danskog i na danski. Već treću godinu naš je prevoditelj Mišo Grundler, čovjek koji već godinama nama Dansku donosi ne samo prijevodima knjiga nego ju i preslikava na male i velike ekrane prevodeći serije i filmove…

 

Prije dolaska u Kamov rezidenciju, participirajući u sličnim projektima, Altschuler je boravio u Španjolskoj, Norveškoj, Indiji i Italiji.

 

Novu slikovnicu (2016), Kula gospodina Babilonskog (Hr. Babels tårn), s ilustracijama planetarno poznatog Svena Nordquista koju je maestralno preveo upravo Mišo Grundler, Sally će predstaviti u Rijeci, Bakru i Zagrebu.

 

Za boravka u riječkoj rezidenciji Kamov koja je od samog početka ove razmjene zamjenski dom danskim autorima i autoricama, Salomon Altschuler radit će na barem jednom od dva projekta. Zajedno za kćeri Sashom, Sally piše narativ za dječji roman u slikama za kojega kaže da spada u žanr znanstvene fantastike. Također piše roman o postavljanju na scenu opere Golem u Kopenhagenu. Njega piše sam i vezuje ga na roman Eliksir smrti (2013) u kojemu stara praška priča o mitskome Golemu igra značajnu ulogu. I ‘odrasli’ će dakle doći na svoje, jer, ovo je jedinstvena prilika da u našem gradu ugostimo autora koji se tematikom Golema naslanja na tradiciju kanona srednjeeuropske i svjetske književnosti koju su pričama i romanima o Golemu obogatili primjerice Pražani Franz Kafka i njegov nažalost manje poznati suvremenik, Gustav Meyrink.

 

Osim susreta s djecom u knjižnici Stribor (10. 11. u 10:00) te u bakarskoj osnovnoj školi (09. 11. u 12:00) gospodin Altschuler nastupit će u riječkom Ribooku (09. 11. u 19:00) a na Filozofskom fakultetu u istom tom tjednu, održat će predavanje o odnosu zbilje i fikcije u povijesnim romanima kao i u obiteljskim narativima. Iako je predavanje prvenstveno namijenjeno studentima, građanstvo je dobrodošlo pridružiti nam se na Odsjeku za kulturalne studije, utorak, 08. 11. Od 08 do 11 ujutro.  Potkraj njegova boravka u Hrvatskoj, u Zagrebu će se, u prostorijama Hrvatskog društva pisaca sastati s hrvatskim i slovenskim autorima te čitati iz rukopisa u nastajanju na kojima će raditi u riječkoj rezidenciji.

 

 

Sally Salomon Altschuler  gost je kulturne i rezidencijalne razmjene Danskog i Hrvatskog društva pisaca

Susret s Sallyem Salomonom Altschulerom , kao i njegov boravak u Hrvatskoj omogućili su Ministarstvo Kulture republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Hrvatsko društvo pisaca

O njegovom radu s autorom će razgovarati Nikola Petković

izbor: de.pinterest.com

izbor: de.pinterest.com

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |