0

Лидија Димковска – Европскa наградa за поезију „Петру Крду“ 2016.

lidijaЖири у саставу др Драшко Ређеп, главни и одговорни уредник Књижевне општине Вршац, песникиња Ана Бландијана (Румунија) и песник Вјачеслав Купријанов (Русија) издали су саопштење поводом доделе Европске награде за поезију „Петру Крду“ за 2016. годину

Лидија Димковска, знаменита македонска песникиња која живи у Словенији, сада, после низа националних и европских признања, најмлађи је добитник (1971) Европске награде за поезију „Петру Крду“. Њена поезија сугерише моћ и мисаону димензију древног македонског  језичког израза, као рани и потоњи глас. Како је већ разложно примећено у књижевној критици, Димковска је у два маха рођена као поетеса. Управо њен  готово револуционарни скок у ново истраживње света у себи и око нас, остварио је неке од изузетних тренутака. Они имају своју прошлост али исто тако својим привлачним осећањем за рапсодију сугеришу читав антологијски пресек македонске књижевности,од патетике и мистике до ирационалног проседеа. Такозване скрајнуте могућности разумевања, Димковска уводи на велика  врата у свет нове метафизике, огољености смисла, релативизам важности. Њена књига изабраних песама „Набиже најдаљем“,  можда амајлија, можда тестамент, кристализацију сна и јаве доставља читаоцу као могућност катарзе, никад слома.

 

СВЕВИДЕЋЕ ОКО КАМЕРЕ

Скривена камера је први роман Лидије Димковске, једне од најзначајнијих савремених македонских писаца и добитнице Награде за књижевност Европске уније.

Његови јунаци су три уметника: Лила, списатељица из Македоније, Едлира, Албанка која се бави фотографијом, и Џозеф, музичар из Пакистана.

Ова необична група упознаје се у Бечу, где бораве у истом стану као стипендисти. Упркос дистинкцијама, припадници различитих народности се зближавају и проналазе међусобне сличности.

Роман је исприповедан из два угла; наратори су Лила и минијатурна камера сакривена у њеном ножном прсту.

Ово је дирљива прича о толеранцији исписана у кадровима што хватају догађаје између љубави и смрти.

У прози Лидије Димковске спојени су врхунска приповедачка умешност и вешто портретисање психолошких профилаликова. Уверљиво проговара о међуљудским односима, при чему појам Другог дочарава сучељавајући колективно ипојединачно.

Скривена камера је 2005. године добила награду Друштва писаца Македоније „Стале Попов” за најбољу прозну књигу.

„Роман Скривена камера је догађај у македонској прози.”
Гоце Смилевски, „Наше писмо”, Скопље, Македонија

„Роман који вреди да доживи екранизацију.”
Игор Гедрих, „Ревија 2000”, Љубљана, Словенија

„Интелектуално изузетно комплексно, а истовремено шармантно написано штиво прожето хумором и иронијом.”
Етела Фаркашова, „Књижевна ревија”, Братислава, Словачка

„Роман Лидије Димковске је у буквалном смислу речи ’улаз у Европу’ у књижевном смислу.”
Оливера Ћорвезироска, „Утрински весник”, Скопље, Македонија

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |