0

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ ЂУРА ЈАКШИЋ

 Djura Jaksic           За најбољу песничку књигу објављену на српском језику у претходној години за књижевну награду Ђура Јакшић, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње, која се додељује 32. пут, пристигло је деведесет (90) песничких наслова.

            У ужи избор за књижевну награду Ђура Јакшић ушле су следеће књиге:

            Селимир Радуловић, Сенка осмог еона, Културни центар Новог Сада

            Јасмина Топић, Плажа несаница, Културни центар Новог Сада

            Ђорђе Кубурић, Песме из дворишта, Повеља, Краљево

            Драган Јовановић Данилов, Говорити с водопадом, Повеља, Краљево

            Лидија Ћирић, Кабаница за сузе, ИК Роом продукција, Београд

            Жири у саставу Милош Латиновић и Милан Мицић донео је одлуку да 32. књижевна награда Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу објављену на српском језику, у претходној години, припадне књизи Сенка осмог еона Селимира Радуловића у издању Културног центра Новог Сада.

            У песничкој књизи Сенка осмог еона Селимир Радуловић  показује снажан песнички карактер и химнично-молитвеним тоном трага за смислом, указујући, истовремено, на дехармонизовано и  фрагментисано биће савременог човека. На трагу заветних путоказа (Свето писмо, Милтон, Његош, античка лирика, Хелдерлин, исихазам), овај аутор је прегнуо да отвори најтежа и најскровитија питања наше егзистенције. У поезији Селимира Радуловића осликава се свет као јединствена и нераскидива целина, осветљена и обликована у бескрају времена, облика и стања, у безброју укуса, мириса и боја, где је све једно и све бива и у којем човек приступа Божанском, својим посезањем за њим, својим утапањем у биће Творца којем и припада.

            Неспособност  савременог човека да  један у другоме препозна дарове, да појми целину, слојевитост и вишебојност трајања чини од савременог човека усамљену и уплашену појаву. Поезија Селимира Радуловића, у књизи Сенка осмог еона, трага за чистим и светлим просторима, за  местима где се греје озебла душа, за простором где се ствара свет, за капљом која садржи тајну првог почетка.

            Свечано уручење награде одржаће се 2.јуна 2017. године у Српској Црњи.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment

Sigurnosna provjera *

© 2018 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |