0

Danijel Genov: PREDSKAZANJE U SNU, 2. deo

PREDSKAZANJE U SNU 2.

san

Ilka nije bila zaljubljena u Miloša. S njim je započela vezu samo zbog toga što je on dobijao dobre svote novca od svog ujaka, koji je radio u Americi. Zahvaljujući tom novcu, Miloš je Ilki kupovao gomilu poklona. Takođe, prijala joj je činjenica što je Miloš bio jedan od najboljih studenata medicine. Drugarice su joj se divile kako je ona, koja se nikada nije interesovala za nauku i koja čak nije htela ni srednju školu da završi, uspela da postane devojka jednog momka, koji je važio za jednog od najboljih studenata u generaciji. On nije ni slutio da je ona sa njim bila u vezi samo zato što je obasipao gomilom poklona, kao i zbog toga što joj je prijala činjenica što ima momka s najboljim prosekom u generaciji. Mislio je da im je veza zasnovana na obostranoj ljubavi, ali u toj vezi je samo on bio taj koji je iskreno voleo. Ona je samo lagala da ga voli, kao što je lagala da joj se veoma fizički dopada. Iako ju je majka vaspitavala da ne bude koristoljubiva i da ne bude neiskrena prema momku s kojim je u vezi, Ilka za time nije marila. Bila je neosetljiva, mislila je samo na sebe, volela je samo sebe, nije je interesovalo šta joj drugi govore, htela je samo da izvlači materijalnu korist, kao i to da se uda za nekoga ko će imati dobru platu. Roditelji su joj zamerali što je odustala od srednje škole i nikako nisu uspevali da je ubede da nastavi da se školuje.

Prilikom jedne šetnje na Kalemegdanu, Miloš je sasvim slučajno sreo Asima, svog komšiju iz Leskovca. Asim je tada bio oko dve godinu u braku. U Beogradu je radio kao građevinski radnik. U Leskovac je dolazio dva puta u mesecu, da bi posećivao svoju ženu i decu. Komšije su se obradovali što se vide, posle nekoliko meseci. Asim ih je pozvao da izađu na piće, u nekoj obližnjoj kafani. Miloš je prihvatio poziv, nakon što se i Ilka složila, rekavši da bi joj baš prijalo da sednu negde, da odmore od šetnje i popiju nešto.

U kafani su Miloš i Asim naručili rakiju, a Ilka sok od pomorandže. Uzevši prvi gutljaj rakije, komšije su prokomentarisale da je mnogo bolja domaća rakija, koja se proizvodi u Leskovcu, nego rakija koju su naručili u beogradskoj kafani. Miloš je svom komšiji pričao o svojoj zaljubljenosti u Ilku, koliko je srećan što je sa njom i da je zadovoljan što je došao da studira u Beogradu, jer je na taj način upoznao devojku koju je mnogo zavoleo. Inače ju je upoznao na jednoj igranci, na Tašmajdanu. Ilka je imala izgled devojke baš o kakvoj je Miloš sanjario od pubertetskih dana. Oduvek je želeo da ima devojku tamnoplave kose, okruglog lica, niskog rasta, vitkog tela, krupnih plavih očiju, a Ilka je upravo bila takva. Asim je rekao da mu je drago što je njegov komšija i drug iz detinjstva srećan u ljubavi, jer je pronašao baš onakvu devojku kakva mu je bila potrebna, a u sebi je mislio kako bi Ilku sa zadovoljstvom odveo u krevet. I Jana, Asimova supruga je bila lepa, samo malo deblja od Ilke, ali Ilku je smatrao lepšom i zgodnijom. Sa Janom, Asimu nije bilo u planu da se oženi, dok su se zabavljali u Leskovcu. Jedini razlog zbog čega se oženio njome je bilo zbog toga što je ona ostala u drugom stanju, nakon što je imao seksualni odnos sa njom, u pripitom stanju, nakon jedne igranke. Nije bio od onih muškaraca koji bi zadovoljili svoje seksualne nagone samo sa jednom ženom. Varao je svoju vernu suprugu, ne osećajući gružu savesti zbog toga. Mogao je da se zaposli u Leskovcu i da bude stalno sa svojom porodicom, ali nije želeo. Radije je odabrao da radi u Beogradu, navevši porodici razlog da tamo ide zbog veće zarade, mada veća zarada nije bila pravi razlog. Pravi razlog je bio taj što je u Beogradu imao više slobode, da se sastaje sa raznoraznim ženama, u svojoj iznajmljenoj garsonjeri. Ni on sam nije bio svestan ko je po Leskovcu proširio priču da vara svoju ženu po Beogradu, niti su ga te glasine zanimale. Bilo mu je najbitnije što je njegova žena slepo verovala u njegovu reč da joj je veran. I nije postojao čovek koji bi Janu mogao da ubedi da joj je suprug neveran.

Na kraju razgovora sa komšijom i njegovom devojkom, Asim ih je pozvao da ga posete, objasnivši im gde se nalazi njegova garsonjera. Milošu nije bio poznat taj deo grada. Ilki je bio poznat taj deo, gde se smestio Asim, jer je nekada tu nekoliko puta šetala sa drugaricama. Obećali su mu da će ga posetiti.

*

Što su se više odaljavali od kafane i kretali ka Miloševom iznajmljenom stanu, Ilka je sve intenzivnije razmišljala o Asimu. Osetila je ogromnu fizičku privlačnost prema tom visokom, građevinskom radniku, širokih ramena, krupnih ruku, krupnih zelenih očiju, krupne glave i talasaste crne kose. Asim je bio sušta suprotnost od Miloša. Miloš je bio sitnije građe, nešto malo viši od Ilke. Ilka je, bez imalo dvoumljenja, bila spremna da se zavuče u krevet pored krupnog Asima, na koga je gledala kao na oličenje grčkog boga, kao na nekoga kome svoje telo mora predati, radi seksualnog užitka, za kojeg je bila sigurna da će biti veći od užitka sa Milošem.

Dva dana kasnije, prošetala se do Asimovog stana i vrlo lako ga zavela, jer je on ionako pristajao na seksualni odnos sa bilo kojom koja bi mu se ponudila. Spavali su zajedno i odlučili da se viđaju tajno. Meseci su prolazili. Oni su se sve češće viđali. Miloš nije ni slutio da ga je Ilka počela varati.

Jednog dana je Miloš zaprosio Ilku. Pristala je da se uda za njega, slagavši ga da pristaje na to samo zato što prema njemu oseća neizmernu ljubav, kao što ga je i ranije lagala, kada su osećanja bila u pitanju. Jedan od razloga što je Ilka pristala da postane Miloševa žena je bio taj što će, kada budu otišli da žive u Leskovcu, biti blizu svom ljubavniku. Asim je, dan pre nego što je bila isprošena Ilka, rekao joj da mu je već uveliko dosadilo da radi u Beogradu i da će se vratiti u Leskovac, da se u svom rodnom gradu zaposli i bude stalno uz svoju porodicu. Takođe, Ilka je pristala na brak sa Milošem i zbog toga što će on imati dobru platu u bolnici i što će ujak iz Amerike i dalje nastaviti da mu šalje dobre svote novca.

*

Vozeći se prema Leskovcu, u autu kojim je upravljao Miloš, Ilka je razmišljala o tome da je Asim već stigao u Leskovac, da jedva čeka da se vidi sa njim i da njihove strastvene trenutke nastave u Leskovcu. Neprestano joj je u mislima bilo to kako je radosna što će postati žena budućeg doktora, ali i nastaviti da bude ljubavnica muškarca koji je u njoj raspalio strast kakvu nikada niko drugi nije. Bez sumnje je bila svesna toga da će joj život u Leskovcu itekako biti uzbudljiv.

Od strane Miloševog brata i sestre, Ilka je ljubazno i srdačno primljena u kuću. Jedino je Savka bila uzdržana i pomalo hladna, iako je budućoj snaji poželela dobrodošlicu. Savka je i dalje strepela od pomisli da će ih zadesiti tragedija, prisećajući se onoga što je sanjala.

 

AUTOR: DANIJEL GENOV

Objavljeno u: Poezija&Proza Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |