0

Nova pesnička knjiga Ljiljane Marković – Nagodimo se, reče Nedoba

Ljiljana Marković Naslovna stranaNiška pesnikinja Ljiljana Marković objavila je poetsku zbirku „Nagodimo se, reče Nedoba“, u izdanju sremskokarlovačkog „Kairosa“. Pesme u aktuelnoj knjizi efektnog naslova, četvrtoj po redu, donose poetski doživljaj čuda ljubavi i strasti u Nedoba.

     Pojedinačni pesnički tekstovi su delovi jedne velike poetske ljubavne freske, koju slikaju

različite naratorke iz osobene ženske vizure. Jednom je to zrela žena „koja je videla sve“, drugi put „Alisa, što klapusa“, žene voljene, ostavljene, zapitane, one koje silaze iz „erotskih rajeva“ sa slika renesansnih majstora i radosne, radosne… One što čuvaju u sebi magični trenutak i koje znaju da ljubav, kao svako duhovno objedinjavanje, jednostavno, ne prolazi, već se preobražava. Kao što se preobražava i Nedoba, te je čas stvarnost izvan nas, čistoti bića nenaklonjena, a drugi put naše lično Ne-vreme, u odsustvu ljubavi, ono u nama sa kojim se nadmudrujemo i bitkujemo.          

     Ljiljana Marković stvara intimističke lirske slikovnice u dugim pesmama, slobodnog, kratkog  stiha, naseljavajući ih kako u prostore tišine i melanholije, promišljanja doživljenog, ali bez gorčine, naprotiv, tako i u prostor čiste radosti. Uz jedan neizostavni začin života i književnosti –

humor.   

     Taj široko zahvaćeni emocionalni i refleksivni dijapazon ženskosti neizbežno uvlači i čitaoca u igru, budi njegovo intelektualno i emotivno angažovanje, postavljajući ga pred pitanja o odnosima ja prema drugom i prema svetu/dobu. U prilog ovome, književna kritičarka Kristina Mitić će u pogovoru  napisati da ova knjiga ima terapeutsko dejstvo, posle čijeg čitanja bivamo „pročišćeni i srećni“.

    Ljiljana Marković (1965, Sarajevo) objavila je knjigu lirske proze „Devojačke priče“ (2008) i zbirke pesama „Kroz svetove“ (2010) i „Bezimenka“ (2013). Autorka je priručnika za nastavu srpskog jezika i književnosti „Kako da upoznate pesnika“.    

Objavljeno u: Poezija&Proza Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 6181 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |