www.knjizevnost.org
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Forum
Traži
Prijava
Registracija
Knjizevnost.org Forum
>
Književnost.org
>
Pisanje i čitanje
>
Školska lektira
Str:
1
[
2
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Tema: Školska lektira (Posjeta: 14235 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Nastasja Filipovna
Pisar
Spol:
Art is my religion
Odg: Školska lektira
«
Odgovor #15 :
13.11.2008, 09:12:08 »
Ne mislim da su knjige previše zahtjevne uzimajući u obzir način na koji se obrađuju i, naravno, dob u kojoj čitaš knjigu. U osnovnoj čitaš 'Malog princa', u srednjoj isto, ali ih drugačije doživljavaš. Odrasliji si, zreliji i imaš potpuno novo viđenje svijeta oko sebe, pa i pročitanog djela. Znam i sama kako sam drugačije doživjela 'Galeba Jonathana' kad sam ga pročitala nedavno. Zapravo je šteta što se toliko malo knjiga stigne obraditi tijekom školovanja. Sjećam se da je nama jedan Ivo Andrić i djelo kao što je 'Na Drini ćuprija' bila knjiga koju nismo morali čitati.
Huka, dobro došao, ali moram ti proturječiti odmah
(nećeš mi zamjeriti)... Kako da knjige krenu od najjednostavnijih prema složenijima i kako uopće odrediti što je jednostavno, a što složeno? Ja mislim da je upravo ono najjednostavnije najteže shvatiti. Dalje, knjige se u školi čitaju onako kako dolaze po razdoblju pa je logično da Homer i antika idu na početku i tako dalje. Pa neće zaboga čitati 'Bez trećega' u prvom razredu, a ne mogu knjigu smjestiti u razdoblje koje je, u jednu ruku, oblikovalo piščevo razmišljanje. Eto, pozdravljam te još jednom
Evidentirano
'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
JohanMose
Književnik
Spol:
Uporan, ne Umoran
«
Odgovor #16 :
13.11.2008, 09:46:55 »
Citat: huka - 13.11.2008, 05:02:30
Previse zahtjevnih knjiga za srednjoskolce- H.Hesse- "Stepsku vuk" u 2 ili 3 srednje to je smjesno. Onda prvog koga upoznajemo je Homer (u srednjoj mislim). Lektira treba da krene od najjednostavnijih a ne obrnuto. Mnoge knjige bi bile prikladnije za fakultet a ne za srednju.
Inace ja sam novi, pozdravljam sve
Dobrodosao novi!
Apsolutno se slazem!
Hesse - tesko al hajd i nekako.. Da se poceti variti..
Ali Homer.. Ni blizu.. Pricam s Petrom Gudeljom koji mi kaze da on cesto cita Homera i da mu se uvijek vraca. To je vrhunska stvar koja se srednjoskolcu moze samo ogaditi jer ne moze da razabere ni redove ni kontekst izmedju njih..
Ko ono rece da mozes procitati samo ono sto vec imas u sebi?
Evidentirano
Kuhajmo...
hux
Skribomanijak
Spol:
«
Odgovor #17 :
14.11.2008, 05:11:00 »
Naravno da ne zamjeram Nastasja, naprotiv volim raspravu ali ne svadju
. Ok, mozda sam se nespretno izrazio kad sam rekao od najjednostavnijih, ali jednostavno nisam siguran da je hronologija vremena pravi kriteriji za redosljed lektira. Ali ako je vec tako, onda barem treba dati okvir za ono sto ce se citati- npr da se paralelno iz predmeta historije/povijesti prelaze sa razdoblja djela koja se obradjuju. Ovo se takodje moze uraditi i za predmete likovne i muzicke umjetnosti ali to je sad neka druga tema. Sve ovo govorim iz licnog iskustva- nadam se da je kod vas bio ili jeste malo bolji program za srednjoskolce
Evidentirano
Sve je dobro dok se nesto ne sjebe
Nastasja Filipovna
Pisar
Spol:
Art is my religion
«
Odgovor #18 :
14.11.2008, 06:00:20 »
Pa da, to i jeste (trebalo bi biti) cilj nastavnog pograma. Ne znam kako u vas, ali mi smo imali, bar donekle, usklađen program pa je bilo i lakše
Evidentirano
'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
bookeraj
Književnik
Spol:
«
Odgovor #19 :
18.11.2008, 02:05:57 »
voljela sam čitati lektire, osim (psssst!) Madame Bovary sve sam ih pročitala (i iz svih sam imala petice, zato mi je tako lišo i prošla ta Madame Bovary). Najbolje se sjećam: Zole, Kamova, Camusa, Sartrea (referirali su se na moju nahormoniziranost, na moje bjesomučno traženje odgovora koji su bili tu i koji su bili posve logični. Ali ne nelogičnim i usijanim glavama). Poea, fantastičnog Marinkovića... Vrlo malo žena, zapravo. Lektirne popise kao da su sastavljali muškarci. Statistika nam ne ide u prilog.
Evidentirano
s Bookeraj blogom u književnije sutra!
vortexmoon
Skribomanijak
Spol:
smrda.
«
Odgovor #20 :
24.11.2008, 04:00:31 »
Marinković... divno.. kako je meni drago što smo u srednjoj čitali njegove Ruke..
Evidentirano
Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
- moram priznati.
tramtincica
Književnik
Spol:
«
Odgovor #21 :
25.11.2008, 12:49:30 »
moji lektirni favoriti
Selimović "Derviš i smrt", Krleža - sve, Marinković "Glorija", Lalić "Lelejska gora"
Četvrt stoljeća kasnije (uf!) Derviš mi je i dalje jedna od najdražih knjiga, Marinkovića poslije srednje nisam više čitala, a Lelejsku goru sam nedavno nabavila i guštam.
Evidentirano
vortexmoon
Skribomanijak
Spol:
smrda.
«
Odgovor #22 :
25.11.2008, 01:47:30 »
Svakako Selimovićeve "Tvrđava" i "Derviš i smrt"... zatim, "Zločin i kazna", "Stranac"...
Evidentirano
Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
- moram priznati.
bookeraj
Književnik
Spol:
«
Odgovor #23 :
29.11.2008, 10:05:51 »
Mi smo čitali Kiklopa. Melkior Tresić, jel.
Evidentirano
s Bookeraj blogom u književnije sutra!
Str:
1
[
2
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište: