Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Pravo loša i gadna poezija :)  (Posjeta: 3479 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ludi Radoje
Gost
« : 11.03.2008, 11:23:46 »

Ima li neko neku pjesmu koja mu je stvarno gadna... nesto da je smeće od poezije... Svi govorimo i svugdje se cuje kako je 90 posto poezije sto se danas pise jako lose... E, ima li neko neki primjer?

Neka zalijepi ovdje... Mislim da ovo moze biti jako zabavno Smješko

Evidentirano
dexa pantelejski
Đače prvače
*

« Odgovor #1 : 15.03.2008, 12:53:42 »

Pa poezija je ionako prevazidjena stvar. Narocito kod nas. Pisati poeziju je imalo smisla pre 100 godina, sad je to teren za netalentovane samozavance, dokone tetke, vojne penzionere, zaljubljene tinejdzerke, skribomane i ostale budale svih vrsta i boja.

Jedna profesorka sa Nishkog univerziteta je nedavno rekla jednu veoma lepu misao: "Pisanje poezije - kakvo idiotsko stanje uma!"

Ja bi zabranio pisanje poezije na jedno 20 godina. Cisto na osnovu licnog iskustva. Pesnici... i pesnikinje. Sreo sam ih u zivotu na tone, i 99% njih su bili nevidjene budale.

A sto se tice losih pesama, evo, uzmi bilo kog pesnika koji je dobio neku prestiznu nagradu u regionu i imaces loshe i gadno koliko oces.

Evidentirano
iklim
Skribomanijak
Spol: Ženski

« Odgovor #2 : 15.03.2008, 10:50:05 »

Jedna profesorka sa Nishkog univerziteta je nedavno rekla jednu veoma lepu misao: "Pisanje poezije - kakvo idiotsko stanje uma!"

Ja bi zabranio pisanje poezije na jedno 20 godina. Cisto na osnovu licnog iskustva. Pesnici... i pesnikinje. Sreo sam ih u zivotu na tone, i 99% njih su bili nevidjene budale.

A sto se tice losih pesama, evo, uzmi bilo kog pesnika koji je dobio neku prestiznu nagradu u regionu i imaces loshe i gadno koliko oces.

interesantna misao...a daj mi reci šta bi bilo postignuto zabranom pisanja poezije - misliš da bi budale iščezle? Sirast

btw, a što se tiče natjecanja, smatram da je umjetnost objektivno nemjerljiva disciplina, te da su natjecanja ili potkupljiva
ili subjektivna...tako da djelomično s tobom dijelim mišljenje, kako nagrađeni umjetnici ne moraju bezuvjetno biti i oličenje kvalitete
Evidentirano

obgrljena intuicijom
Blijedunjava Mjesečeva kći
Đače prvače
*

« Odgovor #3 : 15.03.2008, 12:43:00 »

Pa poezija je ionako prevazidjena stvar. Narocito kod nas. Pisati poeziju je imalo smisla pre 100 godina, sad je to teren za netalentovane samozavance, dokone tetke, vojne penzionere, zaljubljene tinejdzerke, skribomane i ostale budale svih vrsta i boja.

Kakvo užasno, plitko i ograničeno razmišljanje :O Nemam reči.
Evidentirano
Ludi Radoje
Gost
« Odgovor #4 : 15.03.2008, 12:59:13 »

Što je najcrnje Dexa, u dobroj mjeri si u pravu! Sirast
Mnooogo je brljotina. ne bih rekao 99 posto, al nekih 80... pa... Sirast
Evidentirano
entropija
Đače prvače
*

perje na vjetru

« Odgovor #5 : 15.03.2008, 09:20:52 »

ja bih tu profesorku tuzila zbog branjenja slobode izrazavanja...

Sirast
Evidentirano

Ali mi se zato dešava kao da sebe vidim u mrtvačkom kovčegu, a moja dva Ja zaprepašćeno zure jedno u drugo.
dexa pantelejski
Đače prvače
*

« Odgovor #6 : 17.03.2008, 02:03:49 »

interesantna misao...a daj mi reci šta bi bilo postignuto zabranom pisanja poezije - misliš da bi budale iščezle? Sirast

btw, a što se tiče natjecanja, smatram da je umjetnost objektivno nemjerljiva disciplina, te da su natjecanja ili potkupljiva
ili subjektivna...tako da djelomično s tobom dijelim mišljenje, kako nagrađeni umjetnici ne moraju bezuvjetno biti i oličenje kvalitete

Pa ta zabrana od 20 godina bi za rezultat imala to da se za taj period kod budala suzbije navika pisanja lose poezije. A za to vreme bi se pojavilo nekih njvise 10ak ljudi koji su ZAISTA talentovani za pisanje iste. I ti ljudi ne bi bili uguseni navalom pesnika samozvanaca i hiljadama bezveznih pesnickih zbirki koje bi ovi nastancali, nego bi mogli da budu primeceni i tretirani onako kako zasluzuju.

Pesnik, pravi pesnik, radja se jednom u 10ak godina. Evo, pogledajte na nivou bivse SFRJ i vremena njenog trajanja. Koliko dobrih pesnika se pojavilo u toj zemlji (koja imala skoro 25 miliona stanovnika!) u rasponu od 40 godina? Miljkovic, Popa, Pero Zubac, Desanka Maksimovic, Mira Aleckovic, Mika Antic... Jos nekoliko njih. I to je to.

A sad se samo u Srbiji svakog dana se stampa bar jedna knjiga poezije. Pise i objavljuje ko hoce i sta oce. Strasno. Zato je poezija i degradirana i propala totalno. Stono rece Miljkovic: "Poeziju ce svi pisati". Sa prozom je malo drugacije.

Za mene su pesnici Dzoni Stulic i Milan Mladenovic, njihove pesme odolevaju vremenu, a sve ostalo je sitna buranija.

Evo, uzmite spisak laureata znacajnih pesnickih nagrada. Npr. u Nishu postoji nagrada Branko Miljkovic. Verujte mi da 80% (ako ne i vise) su u pitanju totalni anonimusi za cije knjige niko ziv nije cuo. Ako to vredi (a u pitanju je, kao, vrhunska poezija) sto se danas ne cita?

Sudbina odstampane zbirke poezije danas je uglavnom ovakva: 300-500 primeraka koji se uglavnom reazdele rodjacima i prijateljima (ostatak zavrsi da trune u nekom magacinu ili u papir servisu), koji red u novinama, koja kritika u nekom casopisu koji cita 5 bibliotekara, koja promocija i brz i siguran zaborav.
« Zadnja izmjena: 17.03.2008, 02:05:48 dexa pantelejski » Evidentirano
Ida
Đače prvače
*

Ne dam zaspati djetetu u sebi!

Profil WWW
« Odgovor #7 : 17.03.2008, 09:34:09 »

Kako smo stvorili željeno društvo u kojem vladaju zakoni tržišta,
a kako mentalno nismo zreli (ne znam da li itko na svijetu jest)
za takvo jedno društvo; konzumiramo isključivo ono što nam se
nudi od strane moćnika koji imaju u svojim rukama kapital - na kojem
stupnju razvoja su ti isti, ne bih.
U tu je mrežu ništavila uvučena i poezija i možemo se iščuđavati koliko
god hoćemo, no neki će i dalje tiskati svoje smeće, a drugi neće nikako.
Dokle god imaju svoju glavu kojom misle.

Međutim, ovako uopćeno pokretati topic vezan uz poeziju je vrlo
diskutabilno, jer se njime svi koji pišu u stihu trpaju u isti koš,
pa time ni ovaj topic ne odudara mnogo od opće slike društva u
kojem smo se prisiljeni snalaziti - kako znamo i umijemo, prepušteni
sami sebi.
Evidentirano

Ida
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #8 : 17.03.2008, 11:49:10 »

@ dexa, velikim djelom si u pravu, priznajem, teško je između svega što se nudi nešto izvući na blef, zavaliti se u kadu i uživati u
protočnoj i finoj poeziji, ali mislim da ni u prozi nije stanje bolje. tržište je preplavljeno autobiografijama pičkica od 25 godina koje
su jedino telentirane da prežive stampedo napaljenih nogometaša (ciljam na Nives Celzijus i njoj slične, Angelinu Jolie i ine) i kako
je to očigledno trend u svijetu. biti plačipička i plakati o svojoj jadnoj sudbini. traži se senzacionalizam.

ja sam ipak optimistična i vjerujem da kvaliteta na kraju uvijek ispliva. osobno, nikada se ne tjeram čitati nešto što ne smatram
interesantnim, a onaj tko želi praviti budalu od sebe, neka pravi.
Evidentirano

obgrljena intuicijom
srna_na_asvaltu
Đače prvače
*

« Odgovor #9 : 29.04.2008, 12:47:06 »

mislim da je "neukusno" bilo ciji autorski rad, trud, talenat ili potrebu za pisanjem omalovažavati
a riječ"pravo gadna" samo govori o tvom cilju grdnje a pitanje je
šta ti nudiš zauzvrat njoj
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: