www.knjizevnost.org
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Forum
Traži
Prijava
Registracija
Knjizevnost.org Forum
>
Književnost.org
>
Kafana
>
Ilijada
Str:
1
[
2
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Tema: Ilijada (Posjeta: 11302 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
essence_de_femme
Đače prvače
Spol:
quod me nutrit,me destruit
Odg: Ilijada
«
Odgovor #15 :
21.03.2008, 04:23:43 »
Kroz dvadesetak godina ozbiljnog rada na Ilijadi naučio sam je na pamet.
Zahvaljujući isključivo na radovima mnogih prethodnika, na problemu homerskog pitanja, ja sam se uspio nadovezati na njihova nastojanja i postaviti sasvim nove putokaze u ovoj oblasti.
Samo oni koji poznaju Ilijadu na pamet mogu sa lakoćom shvatiti da je njenom autoru bio glavni cilj u stihove uplesti jednu čvrstu geografsku mapu nekog nepoznatog područja.
To je glavni razlog što su autora nazvali Homer (ime asocira na slijepu i tajanstvenu osobu) jer priča o nekim predjelima koje nitko prije njega u pričama o troji nije spominjao.
Ilijada je nastala 4 stoljeća nakon trojanskog rata, a po meni, autor je samo iskoristio priče o trojanskom ratu kako bi u svoje novo djelo upleo tajanstvenu mapu namjenjenu budućim naraštajima.
Nakon višegodišnje potrage za stvarnim auotoro došao sam do fantastičnih spoznaja!
Za mene je autor ilijade, nitko drugi već prorok Jeremija, a geografsku tajanstvenu mapu je upleo na jedinstven način da bi ostavio budućim naraštajima lokaciju pećine u koju je sakrio, od kralja Nabukonodozora, ZAVJETNI KOVČEG!
[/quote]
zanimljivo
nikad nisam tako razmišljala o Ilijadi,mada ...
Evidentirano
/Da mi basia mille,deiunde centum...cum milia multa fecerimus conturbabimus illa,ne sciamus aut ne quis malus invidere possit,cum tantum sciat esse basiorum.=))(katul)
kreso
Đače prvače
«
Odgovor #16 :
31.07.2008, 04:27:15 »
Možda se pitate šta me to u Ilijadi asociralo na zlatni ZAVJETNI KOVČEG.
E vidite, Ilijada završava sa sahranjivanjem Hektorova tijela.
Trojanci ga sahranjivaju u zlatnom kovčegu koji mi je bio prva asocijacija na ZAVJETNI.
Pjevanje XXIV stihovi 795 - 799
I kosti, pošto ih skupe, u kovčeg metnuše zlatni,
Porfirnim pokrovcima i tankim pokriše kovčeg;
U jamu iskopanu položiše njega i ozgo
Kamenja velikog gustog naslagaše. Zatim Trojanci
Grobni nasuše hum i metnuše svuda stražare,
Neposredno nakon ove radnje Ilijada naglo završava.
Sva zbivanja oko razaranja Troje doznajemo jedino iz Odiseje.
Mislim da je Hektorov grob bio najveći mamac za sve tragače za Trojom.
Schlimenn se često vraćao na ponovna iskapanja po Hisarliku, iz njegovih se zapisa može naslutiti kako osobno nikada nije bio zadovoljan svojom lokacijom Troje.
Mada to nigdje nije kazao; - ali ja sam više nego uvjeren da je Schlimenn cijelo vrijeme tražio Hektorob grob, odnosno zlatni kovčeg i Hektorove kosti u njemu.
Evidentirano
kreso
Đače prvače
«
Odgovor #17 :
31.07.2008, 04:36:26 »
Po mojoj čvrstoj teoriji, Ilijada je savršena geografska mapa namjerno ostavljena za buduće naraštaje...........
Sda ću vam u najkraćim crtama opisat osnovni sažetak Homerove geografske mape koju sam u detalje razradio po opisu Ilijade:
Ahejska vojska vrši iskrcavanje na morsku obalu, i sa tog mjesta vrše napade na Troju:
Vrlo je važno znat da su ahejski brodovi, svi do jednoga, izvučeni na obalu te su poredani po okolnim brežuljcima poput skalina.
Kretanje vojske prema Troji vrši se isključivo prema sjeveru, od mjesta iskrcavanja, i preko nekog brdskog prijevoja.
Sa vrhunca tog prijevoja, ako se pogled baci prema Troji, mora se odmah uočiti Homerova Pupčasta Ravnica. Često je spominje kao pupčasta ravan, valjda je ta ravan izražena sitnim pupčastim brežuljcima.
Spomenuto mjesto promatranja i P. R. dijeli kratko polje sa mogućnosti močvarnog dijela.
Homer je na jasan način izrazio razdaljinu spomenutih dijelova jer kaže da se s tog mjesta jasno vide trojanske vatre , na tom dijelu ravnice, te da se čuju svirka i "cika ljudska".
Ako se opet sa tog mjesta promatranja okrenemo prema ahejskim brodovima, moraju se u daljini vidjeti i brodovi i ljudi ali ne i more.
Od Pupčaste Ravnice prema Troji razdaljina nije prevelika, nju Homer u djelu Ilijade izražava preko Hektora.
Pošto je Trojance na spomenutoj ravnici zatekla noć, prestaju od borbe, Hektor zapovjeda da se na tom dijelu zapale vatre te da se nekolicina ljudi pošalje u grad po kruh, drva i ostale namirnice potrebne za večeru.
Homer nam ovim želi jasno dočarati vrlo malu razdaljinu od grada , jer inače ta večera nebi imala nikakva smisla.....(nastavlja se)
Evidentirano
marijadina
Đače prvače
«
Odgovor #18 :
04.11.2008, 11:53:48 »
Meni su ti epovi bas zanimljivi, istina Odiseja mi je nesto draza od Ilijade.
Evidentirano
Jahorina
Jahorina Hoteli
Jahorina informacije
JohanMose
Književnik
Spol:
Uporan, ne Umoran
«
Odgovor #19 :
05.11.2008, 02:47:50 »
Citat: marijadina - 04.11.2008, 11:53:48
Meni su ti epovi bas zanimljivi, istina Odiseja mi je nesto draza od Ilijade.
i meni..
kao mali sam citao price iz odiseje i totalno su mi se ucrtale u memoriju. pa i miris male dzepne, meko ukoricene knjizice...
Evidentirano
Kuhajmo...
Str:
1
[
2
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište: