|
admin
Gost
|
 |
« Odgovor #1 : 19.03.2008, 06:33:31 » |
|
A praznina kao praznina Biva mi tjesno Od te prostranosti
------
SEBE NISI MI DAO Dao si mi dlan Prepun sebe. Dao si mi oči Da me moje oči zabole od suza Nisi mi dao sebe! Sebe mi nisi dao! Dao si mi usne Da me moje usne zabole Od poljubaca. I uz sve to Sve si mi dao. Ali nisi mi dao sebe, Sebe mi nisi dao!
------
SAMI Poslije ljubavi Ja sam nova i ti si. Više nismo o ni od juče Ni oni od sutra. Samo smo ja i ti Od danas U prošlom vremenu. Prošlost je sve Iza nas Smo i mi sami. Poslije nas Ostali su pusti tragovi Naših stopa. Zvuk prvog poljupca Izgubljen u buci sutrašnjice. Naše ruke sad su obuzete Da su oduzete Lijepim stvarima. I svega ima u svemu našem. I ničega nema Osim dana što dolaze.
------
VEČERAS Večeras hoću da znam Koliko zvjezda pada Pred našim željama što ćute. Čije tišine govore našim jezikom U ovoj bašti. Postoje li trave suviše bliske Da spoznaju pojedinačna postojanja. Znaju li cvjetovi tajnu livada Kao što trave poznaju tragove pčela I zamišljaju Kako sve to izgleda. Večeras hoću da znam koliko kišnih kapi Pada sa ovog neba I zašto ne ćute grmljavine Pred svjetlom koje obeznanjuje postojanje mraka. To progovaraju nezapaljene svijeće U tišini,koja liči Na zajedničku tišinu. I mrak me upozorava Na postojanje plamena Iako je samo moj anðeo čuvar
------
DJETELINA Odmori me svojim čulima Nemirnog šumskog potoka Zažubori u mojim ušima I proteci kraj mojih usana, Da se napijem tebe... Prije nego što postaneš voda podmorica I nestaneš u utrobi zemlje. Proteci stazama mojih koraka Da se umorna odmorim, Vruća okupam, Da pokidam lišće djeteline I pošaljem ga U tvoj izvor sreće- Sačuvaj me od žeði Kad protečeš kraj mojih usana Da te napijem tebe I da presušiš U utrobi mojoj.
------
LEPTIRICA Muzika koju čuješ arija je zalutale leptirice u paučini. Pronesi je kroz svoje prste Malaksalu i snenu. Pronesi je malu Kroz velika vrata tvog ćutanja. I spavaj pored nje. I nemoj nestati kao lahor što cvijeću tjera suze na oči, Pa ga povija tiho i sneno. Sanjam da koračam I nestajem tiho niz drum Jablanova. Taj korak stvara muk U dnu duše I postaje rijeka što teče Niz obale naše ljubavi.
------ TRAŽIM TE Ponekad te pronalazim Kad sebe zatičem na pustim mjestima Bez glasa-tišinama U žuborenju života kojeg gledam sa odstojanja Da ne padnem u tu vodu gdje te nema... Ne pronalazim te Ni u gomilama slova Notama zvuka U koraku pokreta Nema te Nigdje te nema... Da te ne tražim Neko bi te drugi tražijo Na običnim mjestima Zato se molim Da te niko Prije mene ne pronaðe...
------
GDJE POSTOJIŠ (Saši Lošiću) Nad čijim stolom držiš Kašiku u ruci U čjem mraku se razodjevaš čije zidove gledaš Oči kad otvoriš Slavenske? Kome dolaziš I od koga odlaziš. Gdje postojiš? Javi mi prvim prevozom Koji te mimoiðe. Jesu li to trave,rosa Ili vjetrovi podzemni? o...jesu li to kosti ili ljudi daleki? 1992
------
ZA MOLITVU Osjećam Poznata čežnja Traži svoje vrelo Pa se razljeva Po mojoj duši Bol Kroz daljine. Nemir pred suzom Kleknuo je Za molitvu Pred dragim cvijetom. Na vjetru Drhte latice ljubičice Kažu: vole te, Pored mene, dani što prolaze. Zovem tvoje ime, šapatom, Da ne budim suze što čekaju Uspomene na tebe. Kad te nemam Bol ćuti I ta plima što me nosi k tebi To je moje more Umorno u osekama što ti pruža ruke. 1998
------
MOJA ISPOVJEST ISPOVJEDAM PEĆINE U PAUČINI ZABORAVA I TAJNI PROLAZ U SJENI MREŽA SJEĆANJA, GDJE SAM OSTAVILA SRCE U PLAMENU. I OTIŠLA DA ĆUTIM KAO DRVEĆE NA VJETRU KROZ RAVNICU. ISPOVJEDAM.... TUGU PLAMIČAKA NA UZVIŠENJIMA, ŠTO OSVJETLJAVAJU MJESTO U DUŠI GDJE GORI VATRA ŽIVA. U TIŠINI MRTVE RIJEČI LIČE NA SUZU. A MIR OVE ISPOVJESTI JE ZAKLETVA NA VJERNOST,MJESTU ŠTO TREPERI MEÐU ZVIJEZDAMA.
------
ZVONO ZVONI
ZVONI.... PREKO UDOLINE MOGA SJEĆANJA POSRĆE TAJ RANJENI ZVUK, I NIJE DOŠAO DO MENE KAO GLASNIK.
UZ HRID UMORNE DUŠE ZAPLJUSKUJE MORE SUZA TAJ ZDENAC U MENI NEVIDLJIVI.
NE TUŽIM ZATO... SAMO TROME MISLI OPIPAVAJU KOSTI I ČUDE SE TAJ ZVUK ODZVANJA JAČE OD ZVONA.
------
LJUBIM TE
LJUBIM TE,U OKO AKO JE TO TUGA,BEZ SUZE AKO JE GRIJEH SA MALO GRIJEHA,AKO JE TO SREĆA, BEZ SMIJEHA LJUBIM TE,KAO DA SANJAM DA TE NE IZGUBIM U ZORI KAD SE I SUNCE UMORI OD POLJUBACA.
------
LJEPOTO
Hoću li te tražiti kad me budu nosili putevi A vrijeme pronosilo,kroz godine:bez tebe!
Hoću li te i tad,voljeti Hoću li te sresti: Kad mi budu na uho šaputali,nešto, što sam željela čuti,samo tvoim glasom: I zamišljenim tvoim riječima-u mojoj glavi: Nikad mi ne bi izgovoreno!
Hoću li oči slopiti,nekad Kad mi obraz budu dodirivale ruke Strane koži obraza mog! A ja sam svoj obraz čuvala za kožu Tvog dodira!
Hoću li te sresti,nekad,negdje?!
Ko zna gdje te mogu sresti?Ko zna Možda mi ni jedna ptica neće pomoći, Glasom upozorenja,da sam na pravom putu-da te pronaðem? Hoće li vjetrovi prećutati moim koracima put, Koji vodi do tebe:Ljepoto.... Zašto mi oči sklapaš?Gdje si noćas?!
Možda ću jednom u osmjehu sunca Zaboraviti da te tražim. A ti si tamo gdje će te moje srce pronaći!!! Ipak....Ljepoto,dok mi sklapaš oči: gdje si?
Koja te tama prepoznala,pa ti odjeću obojila sobom? čija te toplina uspavala? Dali svijeća ili svijetlo,oči ti sklapa za san: noćas;Ljepoto!!!
što mi oči sklapaš,kad znaš da treba da te tražim Lutko,najdraža moja pjesmo, Neispisana razglednice što stoiš u izlogu mog života! Spavaš li...olovko srca moga... Dali mi to Po snovima pišeš, Polako I isprekidano: Gdje si sad!?
|