Slavko Jendričko reaguje na šokantne istupe sisačkog tjednika:
Zgrožen pokušajem ubojstva novinara Dušana Miljuša i premlaćivanjem Gordane Lukač Koritnik, pravobraniteljice za ravnopravnost spolovila, osjetio sam potrebu da na ove i prethodne nasilničke akcije reagiram svojom pjesmom HRVATSKI DIVLJI ZAPAD, pa sam je odmah čuvši za ove događaje poslao nekolicini medija.
Lokalni NOVI SISAČKI TJEDNIK danas je objavio moju pjesmu, a iznad nje stavio znakovit naslov:
SLAVKO JENDRIČKO SVAKODNEVNO ELEKTRONSKOM POŠTOM TERORIZIRA NST
Srećom, u hrvatskim nacionalnim medijima ipak ima pametnih, odgovornih i kompetentnih urednika, prvi je reagirao web portal
Knjizevnost.org objavljući moju pjesmu bez ikakve zlobe, naprotiv, s punim zadovoljstvom, a za jedan poznati tiskani medij jučer sam dao intervju u kojem govorim o (ne)prilikama u Hrvatskoj i Sisku.
NE DAO VAM BOG ŽIVJETI I RADITI U SISKU !
Osporavana pjesma Slavka Jendrička:
HRVATSKI DIVLJI ZAPAD*
Govno jedno,
ako još nešto zucneš u novinama
bit će ti preuski zidovi mrtvačnice,
vikali su
i tukli ga bejzbol palicama,
na svaki udarac
trzao bi se kao skakavac
otrgnutih nogu,
vukli su ga po pločniku
i nisu se prestajali derati
smradu jedan,
eno ti gore škripe nebeska vrata.
*Iz knjige «Kada prah ustaje»,
Matica hrvatska Sisak, Sisak, 2005.
Napomena: Nije za korumpirane novinare, kukavice, za pjesnike vječno mlađe od 18 godina, za konzervativne kritičare poezije, za nepopravljive ljepoduhe…
------
Slavko Jendričko, rođen je 1947. u Komarevu kraj Siska.
Objavio je sljedeće knjige pjesama: Nepotpune dimenzije, 1969; Ponoćna kneževina, 1974; Tatari/kopita, 1980.; Naslov, 1983; Autoritratto con melo (izbor pjesama na talijanskom), 1983; Crvena planeta, 1985; Proroci, novci, bombe, 1986; Svečanost glagoljice, 1989. i 1990; Hrvatska sfinga, 1992; To si ti, 1995; Hrvaška sfinga (izbor pjesama na slovenskom), 1995; Zimska katedrala, 1999; Orguljaš na kompjutoru (izabrane pjesme 1969-1999), 1999; Podzemni Orfej, 2001; Kada prah ustaje, 2005, U kući malih pustinja, 2007, i knjigu političkih eseja Novčić za Harona, 1995.
Uvrštavan je u antologije, panorame i zbornike.
Glavni i odgovorni urednik Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak.
Dobitnik Nagrade Grada Siska za doprinos unapređenju kulturnog identiteta Grada (2000) i Plakete sv. Kvirina za ukupan doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji (2006).
------
Par sati nakon obavijesti o šokantnom naslovu u novinama, u redakciju Knjizevnost.org stigle su prve reakcije. Tako je Nataša Nježić napisala pjesmu u znak podrške Jendričku.
...
E da je samo to. Ne dao vam Bog odrastati u Sisku, ići pun volje i želje za znanjem u Sisačku gimnaziju.
Hladan tuš po glavi, šamar usred lica.
Šutnja na hodniku,
Puna glava H.-ovih ptica.
Ajme da sam znala, tjerala bi mamu da me rodi u Sarajevu na pazaru,
i da me proda prvoj neznanki,
pa dalje u Kanadu, nerotkinji stranki.
E da je samo to što Jendrička muči...
Imao je mladost, imao djetinjstvo..
Starog konja pati Sisačko JEDINSTVO.
Ne dao vam Bog odrastati u Sisku.
Hladan tuš po glavi, šamar usred lica,
da na jedan dan bar postanem ptica.
Zasrala bi barem tri i četvrt zgrada, sve onako iskrada.
Ali neću morat
sve će mjesto mene baš na moje rane
posrat one divne Weberove vrane.
Nataša Nježić------
Intervju sa Slavkom Jendričkom možete pronaći na ovom linku:
http://knjizevnost.org/index.php?subaction=showfull&id=1208674244&archive=&start_from=&ucat=4&kategorija=4.