Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Rat SISAČKOG TJEDNIKA protiv JENDRIČKA  (Posjeta: 4325 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« : 12.06.2008, 04:18:06 »

Slavko Jendričko reaguje na šokantne istupe sisačkog tjednika:

Zgrožen pokušajem ubojstva novinara Dušana Miljuša i premlaćivanjem Gordane Lukač Koritnik, pravobraniteljice za ravnopravnost spolovila, osjetio sam potrebu da na ove i prethodne nasilničke akcije reagiram svojom pjesmom  HRVATSKI  DIVLJI  ZAPAD, pa sam je odmah čuvši za ove događaje poslao nekolicini medija.

Lokalni NOVI SISAČKI TJEDNIK danas je objavio moju pjesmu, a iznad nje stavio znakovit naslov:

SLAVKO  JENDRIČKO  SVAKODNEVNO  ELEKTRONSKOM  POŠTOM  TERORIZIRA  NST

Srećom, u hrvatskim nacionalnim medijima ipak ima pametnih, odgovornih i kompetentnih urednika, prvi je reagirao web portal Knjizevnost.org objavljući moju pjesmu bez ikakve zlobe, naprotiv, s punim zadovoljstvom, a za jedan poznati tiskani medij jučer sam dao intervju u kojem govorim o (ne)prilikama u Hrvatskoj i Sisku.

NE  DAO  VAM  BOG  ŽIVJETI  I  RADITI  U  SISKU  !

Osporavana pjesma Slavka Jendrička:

HRVATSKI DIVLJI ZAPAD*

Govno jedno,

ako još nešto zucneš u novinama

bit će ti preuski zidovi mrtvačnice,

vikali su

i tukli ga bejzbol palicama,

na svaki udarac

trzao bi se kao skakavac

otrgnutih nogu,

vukli su ga po pločniku

i nisu se prestajali derati

smradu jedan,

eno ti gore škripe nebeska vrata.

*Iz knjige «Kada prah ustaje»,
Matica hrvatska Sisak, Sisak, 2005.

Napomena: Nije za korumpirane novinare, kukavice, za pjesnike vječno mlađe od 18 godina, za konzervativne kritičare poezije, za nepopravljive ljepoduhe…

------

Slavko Jendričko, rođen je 1947. u Komarevu kraj Siska.

Objavio je sljedeće knjige pjesama: Nepotpune dimenzije, 1969; Ponoćna kneževina, 1974; Tatari/kopita, 1980.; Naslov, 1983; Autoritratto con melo (izbor pjesama na talijanskom), 1983; Crvena planeta, 1985; Proroci, novci, bombe, 1986; Svečanost glagoljice, 1989. i 1990; Hrvatska sfinga, 1992; To si ti, 1995; Hrvaška sfinga (izbor pjesama na slovenskom), 1995; Zimska katedrala, 1999; Orguljaš na kompjutoru (izabrane pjesme 1969-1999), 1999; Podzemni Orfej, 2001; Kada prah ustaje, 2005, U kući malih pustinja, 2007, i knjigu političkih eseja Novčić za Harona, 1995.

Uvrštavan je u antologije, panorame i zbornike.

Glavni i odgovorni urednik Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak.

Dobitnik Nagrade Grada Siska za doprinos unapređenju kulturnog identiteta Grada (2000) i Plakete sv. Kvirina za ukupan doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji (2006).

------

Par sati nakon obavijesti o šokantnom naslovu u novinama, u redakciju Knjizevnost.org stigle su prve reakcije. Tako je Nataša Nježić napisala pjesmu u znak podrške Jendričku.

...

E da je samo to. Ne dao vam Bog odrastati u Sisku, ići pun volje i želje za znanjem u Sisačku gimnaziju.
Hladan tuš po glavi, šamar usred lica.
Šutnja na hodniku,
Puna glava H.-ovih ptica.
Ajme da sam znala, tjerala bi mamu da me rodi u Sarajevu na pazaru,
i da me proda prvoj neznanki,
pa dalje u Kanadu, nerotkinji stranki.
E da je samo to što Jendrička muči...
Imao je mladost, imao djetinjstvo..
Starog konja pati Sisačko JEDINSTVO.
Ne dao vam Bog odrastati u Sisku.
Hladan tuš po glavi, šamar usred lica,
da na jedan dan bar postanem ptica.
Zasrala bi barem tri i četvrt zgrada, sve onako iskrada.
Ali neću morat
sve će mjesto mene baš na moje rane
posrat one divne Weberove vrane.

Nataša Nježić

------
Intervju sa Slavkom Jendričkom možete pronaći na ovom linku: http://knjizevnost.org/index.php?subaction=showfull&id=1208674244&archive=&start_from=&ucat=4&kategorija=4.
Evidentirano

Kuhajmo...
JohanMose
Književnik

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #1 : 12.06.2008, 04:19:56 »

Ne znam šta vi mislite, al reakcija NOVOG SISAČKOG TJEDNIKA je po meni čisti fašizam.
Čuo sam i prije da se u Sisku svašta događa, ne znam da li ovo samo potvrđuje sve što se priča...
Evidentirano

Kuhajmo...
Nevencica
Pisar
**
Spol: Ženski

« Odgovor #2 : 12.06.2008, 04:38:15 »

Dajem podršku Slavku Jendričku! Zanimljivo je da se baš taj Sisački tjednik našao prozvan u njegovoj pjesmi!
Evidentirano

to do-be-do-be-do...
Gojkov
Đače prvače
*

Profil WWW
« Odgovor #3 : 12.06.2008, 08:27:45 »

http://glasnik.info/
« Zadnja izmjena: 12.06.2008, 08:30:52 Gojkov » Evidentirano

Ida
Đače prvače
*

Ne dam zaspati djetetu u sebi!

Profil WWW
« Odgovor #4 : 12.06.2008, 09:01:46 »

Ovo je zapravo jedna prava priča o našem mentalitetu. U mojem se kraju zna reći "ki će koga nego svoj svoga" - a istinitost tvrdnje potvrđuje se osvrtom na prošle događaje te sadašnjim stanjem kamo god se okreneš.
Nadalje, ovo je i jedna prava priča o stanju u našem medijskom prostoru (kao ilustraciju navest ću samo kako sam prozvana zajedno s Gojkovom od strane urednika nekih krajnje desnih novina - o kojima ljudi jedva da su i čuli da postoje, za veliki grijeh pisanja i "vraćanja na stare jugonostalgičarske staze", a povodom našeg zajedničkog romana "Pisanje po vodi" (dao Bog da doživi i svoju latiničnu verziju). Eto, taj se gospodin usudio spominjati naša imena i naš roman, a da istoga nije niti vidio a kamo li pročitao (podsjećam, roman je na ćirilici!) i k tome nas još provocirati putem e-maila.

Slavko, rekoh u svojem tekstu, ni jedna sadašnjost ne podnosi hrabrost! Pri tom sam mislila upravo na ljude poput Vas koji imaju što reći i ne boje se to reći!
Osim toga, čemu književnici koji će podvlađivati strankama na vlasti ili vlasti (počevši od lokane pa dalje)!? To je potpuno besmisleno.
Postoji jedna činjenica - NITKO NIJE SAVRŠEN! Pa tako (zapravo i jako daleko od toga ovaj naš "raj na zemlji".
I dalje pitam sve koji se usuđuju napadati one koji SLOBODNO GOVORE U ZEMLJI U KOJOJ VLADA SLOBODA GOVORA - gdje vam je ona elementarna trunka samokritičnosti - "gospodo"!??

Eh da i mali UPDATE: Pjesma je objavljena 2005. (pitam se prije ili nakon lokalnih izbora Namigujem)
« Zadnja izmjena: 12.06.2008, 09:06:47 Ida » Evidentirano

Ida
neko-neko
Skribomanijak

your heart is my piñata

« Odgovor #5 : 13.06.2008, 05:00:36 »

Ne znam sta se događa , ali bih zeljela saznati. Npr. zasto pokusaj ubojstva i premlacivanje tog drugog?

Postovanje svim onima , bilo da su pjesnici, slikari, novinari, šalterski radnici itd., koji se ne suzdrzavaju da kazu svoje misljenje..

Postovanje!

Sloboda govora je uvijek bila prividna, i to se u ovakvim slučajevima uvijek vidi.

Sta bi bilo da pozelimo nesto stvarno ovaj put?

Evidentirano

lets cut the middle crap.
Ludi Radoje
Gost
« Odgovor #6 : 13.06.2008, 09:21:31 »

Kako mogu sedmične novine prozivati jednog pjesnika?

Ko je urednik tih novina? (imaju li urednika?) Ako da, je li normalan? Ako jest - je li cuo za slobodu govora? (mnogo se trubi o tome u posljednjih pedesetak godina, trebao je čuti)
Evidentirano
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #7 : 13.06.2008, 09:34:36 »

a šta ćeš, zatrovan zrak u sisku...
Evidentirano

obgrljena intuicijom
JohanMose
Književnik

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #8 : 13.06.2008, 11:53:16 »

http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura/tabid/81/articleType/ArticleView/articleId/11057/Default.aspx
Evidentirano

Kuhajmo...
tramtincica
Književnik

Profil WWW
« Odgovor #9 : 14.06.2008, 07:46:15 »

Ne znam sta se događa , ali bih zeljela saznati. Npr. zasto pokusaj ubojstva i premlacivanje tog drugog?

Dušan Miljuš je novinar Jutarnjeg lista. Piše crnu kroniku i stao je na žulj organiziranom kriminalu i tko zna kome još.
Premlatili su ga na ulazu u zgradu u kojoj stanuje.  Napad je okarakteriziran kao pokušaj ubojstva. Kad su resornog ministra upitali što misli o tome, lakonski je odgovorio "Tko je Dušan Miljuš?"

Gordana Lukač-Koritnik je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Ozbiljna gospođa srednjih godina. Pretukla su je usred Zagreba tri alkoholizirana mladića. Tek tako, iz obijesti.

U Hrvatskoj se teško osjećati sigurno nakon ovakvih vijesti.
Pjesnik Jendričko reagirao je pjesmom koju je poslao medijima, a lokalne novinice objavile su je uz posprdan nadnaslov iskorištavajući priliku da nastave neki svoj sukob ili "sukob" s pjesnikom. Kao da žive na nekoj drugoj planeti i na volju im je da se izruguju našoj nevolji.

Iskreno, mislim da previše reklamiramo taj Novi sisački tjednik. 
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: