Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Anton Pavlovič Čehov  (Posjeta: 2174 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Silmari
Đače prvače
*
Spol: Muški

Hejjjjjj

Profil WWW
« : 16.11.2008, 09:16:21 »

Ovo je jedan moj prijatelj, klasik, koji je živio prije sto godine. Ako se ne varam ima nekoliko drama ali meni su njegove pripovjetke na prvom mjestu. Nije da se hvalim ali pročitao sam skoro sve od njega što mi je došlo pod ruku. Nije puno pet, šest debelih knjiga. Ima ih puno više. Prepisaću neke stvari koje sam vadio iz priča samo za sebe. Volio bi da je još nekom on zapeo za oko. Ima ih stvarno puno:

Iz dnevnika prgava čovjeka

...
Ozbiljan sam čovjek, a mozak mi je filozofski nastrojen. Po zvanju sam finansiski stručnjak, proučavam finansisko pravo i pišem disertaciju sa naslovom: "Prošlost i budućnost poreza na pse"...
...

APČ
« Zadnja izmjena: 16.11.2008, 09:25:03 Silmari » Evidentirano

Prijatelji moje duše...
Silmari
Đače prvače
*

Hejjjjjj

Profil WWW
« Odgovor #1 : 16.11.2008, 09:18:36 »

Smrt glumca

...
- A što plačeš?
- U Hersonu sam konja šakom ubio. A u Taganrogu me noću napali lupeži, petnaest skitnica. Poskidah im kape a oni sve idu za mnom i mole: "Striče, daj kapu!". Tako je bilo.
...

APČ
« Zadnja izmjena: 16.11.2008, 09:24:26 Silmari » Evidentirano

Prijatelji moje duše...
Silmari
Đače prvače
*

Hejjjjjj

Profil WWW
« Odgovor #2 : 16.11.2008, 09:21:00 »

Stepa

...
- Duhovna hrana! - rekao je - Zaista, materijalna hrani tijelo, a duhovna hrani dušu!
...

APČ
« Zadnja izmjena: 16.11.2008, 09:38:50 Silmari » Evidentirano

Prijatelji moje duše...
Silmari
Đače prvače
*

Hejjjjjj

Profil WWW
« Odgovor #3 : 16.11.2008, 09:23:46 »

Propala šansa

...
Sada ja ležim na postelji, grizem jastuk i udaram se po zatiljku. Srce mi se para od muke... Čitaoče kako da to popravim? Kako da povučem svoje riječi? Šta da joj kažem ili napišem? Nikako da shvatim! Stvar je propala - i kako je glupo propala!
...

APČ
« Zadnja izmjena: 16.11.2008, 09:39:05 Silmari » Evidentirano

Prijatelji moje duše...
Silmari
Đače prvače
*

Hejjjjjj

Profil WWW
« Odgovor #4 : 16.11.2008, 09:33:57 »

On i ona

...
Ona nije lijepa. Kada sam se oženio njome, bila je grdoba, a sada je to pogotovo. Ona nema čela, umjesto obrva nad očima joj stoje dvije jedva primjetne crte; umjesto očiju ima dvije plitke pukotine. U tim se pukotinama ništa ne svijetli. Nema ni pameti, ni želja, ni strasti. Nos - kao krompir. Usta su malena, lijepa, ali su zato zubi grozni. Nema ni grudi ni struka. Posljednji nedostatak uljepšava se, uostalom, njezinom vražijom sposobnošću, da se nekako nadnaravno vještouteže u steznik. Niska je i punačka. Punoća je njezina podbula. En mase (uopće) u cijelom njezinom tijelu ima nedostatak, koji ja smatram najvažnijim - to je potpuni nedostatak ženstvenosti. Bljedoću kože i mlahavost mišića ne smatram ženstvenošću i u tom se pogledu razilazim sa mnogima. Ona nije dama, nije plemkinja, već trgovkinja sa neuglađenim manirima: kad hoda maše rukama, sjedi prebacivši nogu preko noge, ljuljajući se naprijed i nazad cijelim tijelom, leži podigavši noge, itd..
...

APČ
« Zadnja izmjena: 16.11.2008, 09:39:19 Silmari » Evidentirano

Prijatelji moje duše...
Silmari
Đače prvače
*

Hejjjjjj

Profil WWW
« Odgovor #5 : 16.11.2008, 09:36:43 »

Dosta od mene. I sam se čudim da sam tolko teksta iskucao. Da nastavim trebao bi iskucat još nekih desetak listova moje velike teke. Je li vam poznat opis djevojke u priči On i ona? Tačno, moja zadnja djevojka...
Evidentirano

Prijatelji moje duše...
Nastasja Filipovna
Pisar
**
Spol: Ženski

Art is my religion

« Odgovor #6 : 16.11.2008, 09:48:50 »

On i ona

...
Ona nije lijepa. Kada sam se oženio njome, bila je grdoba, a sada je to pogotovo. Ona nema čela, umjesto obrva nad očima joj stoje dvije jedva primjetne crte; umjesto očiju ima dvije plitke pukotine. U tim se pukotinama ništa ne svijetli. Nema ni pameti, ni želja, ni strasti. Nos - kao krompir. Usta su malena, lijepa, ali su zato zubi grozni. Nema ni grudi ni struka. Posljednji nedostatak uljepšava se, uostalom, njezinom vražijom sposobnošću, da se nekako nadnaravno vještouteže u steznik. Niska je i punačka. Punoća je njezina podbula. En mase (uopće) u cijelom njezinom tijelu ima nedostatak, koji ja smatram najvažnijim - to je potpuni nedostatak ženstvenosti. Bljedoću kože i mlahavost mišića ne smatram ženstvenošću i u tom se pogledu razilazim sa mnogima. Ona nije dama, nije plemkinja, već trgovkinja sa neuglađenim manirima: kad hoda maše rukama, sjedi prebacivši nogu preko noge, ljuljajući se naprijed i nazad cijelim tijelom, leži podigavši noge, itd..
...

APČ
Brutalno  Cerim se
Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
Nevencica
Pisar
**
Spol: Ženski

« Odgovor #7 : 17.11.2008, 01:38:57 »

"Ljubav prema čovjeku treba da se nahodi, ne u srcu, ne u stomaku, ne u krstima, nego u glavi."

"Nema, niti može biti pravednog bogatstva."

"Zdrav čovjek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu."

"Žena može postati prijatelj muškarcu samo ovim redom: prvo poznanica, zatim ljubavnica, pa tek onda prijatelj."

Čehov
Evidentirano

to do-be-do-be-do...
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: