Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: E.M.Remarque  (Posjeta: 1245 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
hux
Skribomanijak
Spol: Muški

« : 23.11.2008, 06:50:23 »

Erih Pol Remark je rođen u Osnabriku 22.06.1899. godine u radničkoj porodici. Sa 18 godina odlazi u vojsku i bori se u prvim linijama u Prvom svjetskom ratu, gdje je ubrzo ranjen. Nakon rata mijenja prezime iz Remark u Remarque, kako je zapravo i glasilo u originalu dok ga njegov deda nije promijenio. Prvo remek djelo Na zapadu ništa novo izdaje 1929. godine pod imenom Erih Marija Remark. Srednje ime mijenja u sjećanje na svoju majku.

Njegova popularnost raste i on izdaje još djela koja opisuju surovost ratnog i posljeratnog perioda. 1933. godine nacistički režim zabranjuje njegova djela i 10.05. te iste godine spaljuje njegove knjige u Berlinu zajedno sa stvaralaštvom Tomasa Mana i Franca Kafke. Počinje čak širiti propagandni materijal kako je Remark zapravo francuski Jevrej i da je njegovo prezime zapravo Kramer (Remark kad se pročita unazad). U nekim Remarkovim biografijama se čak pominje ovaj detalj iako to nikada nije dokazano.

1939. godine emigrira u SAD ali se 1948. vraća u Švajcarsku gdje živi do svoje smrti 25.08.1970. godine.
« Zadnja izmjena: 14.01.2009, 01:51:33 hux » Evidentirano

Sve je dobro dok se nesto ne sjebe
hux
Skribomanijak

« Odgovor #1 : 23.11.2008, 07:02:27 »

Ovo gore sam prepisao (u slucaju da ima pogresnih informacija-mada mislim da je sve tacno).

Jedan od prvih knjizevnika koje sam intenzivno citao. Prvu sam procitao "Ljubi bliznjeg svog" i tako sam se zarazio. Oni koji nisu citali ovog gospodina, preporucujem:
ukoliko volite ratne tematike (na frontu) - Na zapadu nista novo
progon snalazenje Jevreja po Evropskim gradovima- Ljubi bliznjeg svog, Triumfalna kapija
uticaj i posljedica rata na mlade ljude (vojnike)- Povratak, Vrijeme zivota vrijeme smrti

Od ostalih dijela koja ne bih stavljao pod gornje kategorije  predlazem : Tri ratna druga, Noc u Lisabonu, Crni obelisk te Nebo nema miljenike po kojoj je i napravljen film sa Al Pacinom u glavnoj ulozi (ne sjecam se naziva filma-sorry)

Evidentirano

Malvina
Književnik
Spol: Ženski

« Odgovor #2 : 13.01.2009, 07:14:48 »

Ovo gore sam prepisao (u slucaju da ima pogresnih informacija-mada mislim da je sve tacno).

Proveri godinu rođenja Smješko
Čitala u osnovnoj školi, redom. On me je preveo iz dečje književnosti u "odraslu". Rado se setim. Neke knjige čitala po 3 puta.
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
Nastasja Filipovna
Pisar
**
Spol: Ženski

Art is my religion

« Odgovor #3 : 14.01.2009, 09:55:49 »

Kuku lele, nisam znala da smo Remarque i ja vršnjaci  Jezik
« Zadnja izmjena: 14.01.2009, 04:31:18 Nastasja Filipovna » Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
hux
Skribomanijak

« Odgovor #4 : 14.01.2009, 01:48:49 »

Hahaha, pa tek sad vidjeh godiste hahahahaha.
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: