Str: [1] 2 3 ... 7
  Ispis  
Autor Tema: Book club  (Posjeta: 11385 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Malvina
Bibliotekar
Književnik
Spol: Ženski

« : 06.01.2009, 11:01:27 »

Nedavno sam odgledala film "Jane Austen Book Club" i to me je navelo na ovu temu.
Da li u vašem gradu postoji book club ili više njih?
Da li ste član takvog kluba?

Meni nije poznato da u mom gradu (KG-u) postoji nešto slično.
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
hux
Skribomanijak
Spol: Muški

« Odgovor #1 : 06.01.2009, 04:47:30 »

Meni nije najjasnije sta je book club. Mislim kakve su aktivnosti kluba , sta rade clanovi i tako to. Moracu film podici da se i ja nafuram na to. O cemu je rijec?
Evidentirano

Sve je dobro dok se nesto ne sjebe
tramtincica
Književnik

Profil WWW
« Odgovor #2 : 06.01.2009, 04:59:59 »

ako se ne varam članovi book kluba čitaju knjigu za koju se dogovore i onda na sastancima kluba komentiraju pročitano. U zg Booksa povremeno pokreće takve aktivnosti.
Evidentirano
hux
Skribomanijak

« Odgovor #3 : 06.01.2009, 05:25:53 »

Pa u nekoj varijanti to bi i mi mogli ovdje napraviti zar ne?

Cini mi se da nemamo bas mnogo diskusija oko specificnih dijela. Mozda se varam?
Evidentirano

Malvina
Bibliotekar
Književnik

« Odgovor #4 : 06.01.2009, 06:21:06 »

Pa u nekoj varijanti to bi i mi mogli ovdje napraviti zar ne?
Da, to je poprilično moguće. Book club već postoji i u takvoj varijanti u svetu. Malo sam čeprkala po internetu na tu temu i našla gomilu informacija, čak uputstava za osnivanje, upravljanje i izbor tema za book club.
Jedno od najbitnijih pravila je da book club ima nekakvog lidera ili šta već, čija je reč poslednja pri izboru knjige za čitanje. Izbor može da se vrši i glasanjem. Sastanci se odvijaju, recimo, jednom mesečno. Moja prijateljica koja živi u Londonu član je jednog takvog kluba. Njen klub uglavnom bira knjige sa vrha New York Times liste. Svakog meseca okupljaju se u stanu drugog člana gde u toku diskusije o pročitanom svaki put isprobavaju drugu vrstu vina uz neke grickalice.
U našem slučaju, deo sa vinom i grickalicama morao bi da otpadne, što mi je posebno žao zbog ovog vinskog dela Smješko
Opet, to nije razlog da odustanemo.
Šta misle ostali?
Evidentirano

Nastasja Filipovna
Pisar
**

Art is my religion

« Odgovor #5 : 06.01.2009, 07:09:35 »

Joj to je odlična ideja jbt  Cerim se I ne vidim zbilja nikakav razlog zašto bi se dio sa vinom i grickalicama morao preskočiti  Smješko
Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
hux
Skribomanijak

« Odgovor #6 : 06.01.2009, 09:44:26 »

Da, bit cemo obavezni pred racunarom da kusamo svaki put novo vino Smješko
Evidentirano

vortexmoon
Skribomanijak

smrda.

Profil WWW
« Odgovor #7 : 07.01.2009, 12:51:43 »

Je li ono neka od Očajnih kućanica u jednom book-klubu? Smješko
Evidentirano

Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
 - moram priznati.
Malvina
Bibliotekar
Književnik

« Odgovor #8 : 07.01.2009, 09:01:36 »

Je li ono neka od Očajnih kućanica u jednom book-klubu? Smješko
Ne znam, možda je to bilo u nekoj od epizoda koje sam propustila.
Hux, može i to s vinom, samo u samostalnoj režiji, dok računarska tehnologija ne uznapreduje još malo:)

Možda bismo mogli da napravimo nekakvu listu predloga ili da postavimo neke okvire za izbor knjige kao: hoćemo li se baviti klasicima ili savremenom književnošću. Možda bismo mogli, za početak, da uzmemo za temu neku knjigu koju su mnogi već čitali, da se pokrene rasprava...
Kako je prošao svetski bestseller pisac Haled Hoseini u Hrvatskoj?
Možda bi on bio zanimljiv (tj. njegove knjige) zbog mesta radnje (Afganistan) i tema. Ja čitala jednu od moguće dve.
Evidentirano

bookeraj
Književnik

« Odgovor #9 : 07.01.2009, 09:55:51 »

ja sam sudjelovala u book clubu na Netopolisu prije nego što se ugasio, i dogovarali smo tri knjige mjesečno, pa ko je mogao, pročitao je, pa se o knjizi raspravljalo, a uvijek je bilo i drugih tema glede knjiga o kojima se raspravljalo. ja sam jako za ovu ideju, jer kontam da sam zato i pokrenula blog, jer sam htjela da se o knjigama počne konstruktivno raspravljati (jer da - očigledno je da neki ljudi ipak čitaju, i da - sigurno da nekad neki ljudi pročitaju iste knjige, ali - zašto se sva rasprava svede na "sviđa mi se" ili "ne sviđa mi se")
Ako vam treba neki dodatni poticaj, nedavno sam čitala chick lit Glorije Goldreich: Na večeri s Anom Karenjinom, gdje su dotične imale book club.
Uglavnom, pravila možemo dogovoriti, ali dobro bi bilo da neka osoba bude moderator.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
hux
Skribomanijak

« Odgovor #10 : 07.01.2009, 02:19:18 »

Najbolje neka neko sa iskustvom postavi rokove (oni su nam kljucni) i ostale kriterije.

Npr. Nabacamo prijedloge do odredjenog datume, konacno odlucimo do par dana poslje,
i pocnemo raspravu koju sedmicu kasnije Smješko.

Ima li volontera za moderatora? Cini mi se da se Malvina namece kao rijesenje Smješko
Evidentirano

Nastasja Filipovna
Pisar
**

Art is my religion

« Odgovor #11 : 07.01.2009, 09:21:57 »

I ja se slažem da Malvina ili bookeraj budu moderatori  Sirast
Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
Malvina
Bibliotekar
Književnik

« Odgovor #12 : 07.01.2009, 10:15:16 »

Najbolje neka neko sa iskustvom postavi rokove
Nemam nikakvog iskustva u vezi sa book klubovima osim što sam odgledala taj fini filmić o klubu Jane Austen i malo prečešljala internet. Toliko o mom iskustvu.
Imam neke predloge:
- trebalo bi istaći unapred listu knjiga za period od, recimo, 6 meseci da bi svi stigli da potraže i pronađu knjige o kojima će biti reči
- čini mi se da bi jedan naslov mesečno bio dobar ritam za jedan book club zato što mi se ne dopada ideja da čitam pod prinudom više od jedne knjige mesečno; setite se lektire, bilo je i dobrih , mnogo dobrih knjiga, ali je išlo na živce to što su morale da budu pročitane prema školskom planu i programu
- u prilog jednoj knjizi mesečno ide i to što treba ostaviti prostora kako za druge, svojevoljno izabrane knjige, tako i za druge, životne obaveze kao što je zarađivanje hleba i slično Smješko
Evidentirano

Malvina
Bibliotekar
Književnik

« Odgovor #13 : 07.01.2009, 10:21:09 »

Moderatori mogu i da se menjaju periodično ili već nekako. Predlažem da, za početak, to ipak bude neko sa vašeg podneblja.
Čekam da se JohanMose i Ludi Radoje uključe,  naravno i drugi, volela bih da čujem još mišljenja.
Da krenemo sa po 6 predloga za sledećih 6 meseci i da vidimo ima li presečnih mesta, ok?
Evidentirano

JohanMose
Književnik

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #14 : 08.01.2009, 12:06:05 »

Ejha!
Tu sam, tu! 
Ja podrzavam Malvinu za prvog moderatora i slazem se s jednom knjigom mjesecno! Hajmo!! SmješkoSmješko

Book club je predobra ideja!
U Mostaru radi Antikvarijat Skrinja - mjesto u kojem su razgovori o književnosti česti i dobri.. al dosta neorganizovani. A stvarno ne znam ni za jedan bas book club gdje bi se citalo pa razgovaralo - a to mi je PREEDOBRA ideja!

Kao sto rekoh - hajmo, hajmo!! Smješko

« Zadnja izmjena: 08.01.2009, 12:09:34 JohanMose » Evidentirano

Kuhajmo...
 Str: [1] 2 3 ... 7
  Ispis  

Skoči na: