Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Haruki Murakami  (Posjeta: 2496 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Malvina
Književnik
Spol: Ženski

« : 13.01.2009, 07:34:26 »

Nisam čitala ama baš ništa, a čovek je apsolutni hit.
Preporučite mi nešto, ako ga vredi čitati.
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
bookeraj
Književnik

« Odgovor #1 : 13.01.2009, 09:33:22 »

Norvešku šumu sam ja čitala. Nije mi bila loša knjiga, podsjeća na Lovca u žitu, ali japanskog i više pop. To je priča o jednom odrastanju bez roditelja i o dramatičnim tinejdžerskim ljubavima.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
Malvina
Književnik

« Odgovor #2 : 13.01.2009, 10:25:54 »

Možda sam prerasla te teme - Lovac u žitu i dramatične tinejdžerske ljubavi Smješko
Ma, ko će to ponovo da preživljava, pa makar i u knjizi Smješko
Evidentirano

Ludi Radoje
Gost
« Odgovor #3 : 13.01.2009, 01:29:14 »

Je li on pisao južno od duše zapadno od sunca?
Ako jest - svaka mu dala!
Evidentirano
tramtincica
Književnik

Profil WWW
« Odgovor #4 : 13.01.2009, 05:22:00 »

ja sam čitala par knjiga i sve su mi se slile u jednu te istu priču. tako da je svejedno koju uzmeš.
Evidentirano
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #5 : 01.02.2009, 11:22:07 »

Od Harukija Svaka Valja.. Gutati, gutati, gutati...
Evidentirano

Kuhajmo...
bookeraj
Književnik

« Odgovor #6 : 14.02.2009, 09:00:28 »

doduše, također ga mnogi smatraju komercijalnim, populističkim piscem... što vi kažete na to? ja kažem: kako god bilo, ako mi se sviđa i ako uživam u čitanju te knjige, koga briga što je populistička i komercijalna!
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
Ludi Radoje
Gost
« Odgovor #7 : 15.02.2009, 06:45:16 »

kako god bilo, ako mi se sviđa i ako uživam u čitanju te knjige, koga briga što je populistička i komercijalna!

Potpisujem!
Evidentirano
Malvina
Književnik

« Odgovor #8 : 15.02.2009, 08:21:58 »

populistička i komercijalna!

Meni to smeta da počnem da čitam, a kad počnem, ako je dobro, više mi ništa ne smeta Smješko
Evidentirano

Dinko_
Pisar
**

« Odgovor #9 : 17.02.2009, 03:20:45 »

ako nisam zakasnio (a sudeći po datumima, još uvijek ima nade), svakako bih ti preporučio Norvešku šumu, zatim Dance, dance, dance, te neki od izbora kratkih priča...doduše, to je već 3, a ti si pitala za jedan naslov, no eto, ako te već krene... Namigujem
Evidentirano
Malvina
Književnik

« Odgovor #10 : 17.02.2009, 07:32:56 »

Dovoljno sam pružala otpor. Upravo prikupljam Murakamijeve knjige. Ako mi krene, a sva je prilika da hoće, imaću zalihe. Morao je da dobije Jerusalimsku nagradu da bi me ubedio da ga čitam. Stvarno sam preterala Smješko
Evidentirano

Dinko_
Pisar
**

« Odgovor #11 : 17.02.2009, 01:06:52 »

srećom, eto, kaže čovjek da je malo falilo da ne dođe  Smješko
Evidentirano
Malvina
Književnik

« Odgovor #12 : 18.03.2009, 11:25:19 »

E, sad kad sam pročitala "Južno od granice, zapadno od sunca", možemo da prodiskutujemo, ako ste raspoloženi. Vidim da su pojedini bili oduševljeni baš tom knjigom, pa se nadam da će biti dovoljno ljubazni da pojasne svoje oduševljenje.
Veoma sam zainteresovana da čujem šta se kome dopalo u toj knjizi. Ostavljam prostora mogućnosti da mi je promakao neki upečatljiv deo Smješko
Dakle, ubedite me da čitanje ove knjige nije čisto gubljenje vremena!
Evidentirano

JohanMose
Književnik

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #13 : 21.03.2009, 10:09:21 »

Ju
E, sad kad sam pročitala "Južno od granice, zapadno od sunca", možemo da prodiskutujemo, ako ste raspoloženi.

Apsolutno! Smješko
Meni je fascinantno koliko je Murakami u stanju ispričati intenzivnu ljubavnu priču s minimalnim dozama patetike i hrpom neobičnosti.

Zaplet jest jednostavan i malo podsjeća na ljubiće s kioska - oni ćosaju ko omladinci, pa se razdvoje, pa on pati za njom, kad se konacno sretnu - on je muski bogat i uspjesan, a ona sredila kracu nogu i sad je mega macka - al nesto zamisljena i tajnovita, pa opet ćosaju, pa malo posrnu na jednom izletu, al na kraju se sve poslozi u jednu avanturu.

Ali Murakamijev stil i smisao za detalje apsolutno obara s nogu. Umocen u njegovo dobro pisanje, jeftin zaplet je jos bolje rjesenje jer sam mogao naslucivati sta slijedi i gutati roman dalje. Kad sam ga jednom uzeo, nisam mogao stati. Isto tako i kad sam se drugi put navalio da ga čitam - od pocetka do kraja sam gutao slova.

Tako da.. Meni je ''Juzno od granice, zapadno od sunca'' - dobar! Smješko
Evidentirano

Kuhajmo...
Malvina
Književnik

« Odgovor #14 : 21.03.2009, 11:37:04 »

Gospode, Johane, pa ti si ga pročitao dva puta, a ja sam jedva sebe zauzdala da ne prekačem čitave pasuse pri prvom i jedinom čitanju! Bilo mi je dosadno, a to nije rezultat predvidljivosti toka priče već upravo načina pričanja. Način pričanja se, po meni najbolje može iskazati onim - i ćorava koka neko zrno ubode, odnosno - stranice i stranice ničega, dobar detalj, pa opet stranice i stranice ničega.
Otprilike mogu da naslutim šta je muškarcima fascinantno u ovoj knjizi Smješko
Šta mi je baš bolo oči: detalji koji se ponavljaju, a koje je autor, izgleda , smatrao dobrim i zato ih ponovio, kao trag karmina na opuscima. Zatim, šta je čitaocima pruženo sa ciljem da se glavni ženski lik prikaže kao poželjan - ona ima novac i oblači se tako da se to vidi, ona prepoznaje njegovu Armani kravatu itd., ona je operisala nogu i više ne hramlje (zašto, zašto, zašto je morala da operiše tu nogu? zar nije mogla da bude poželjna ako hramlje?), ona ostaje tajanstvena, dolazi kad hoće, odlazi kad hoće... A tek On!!!
"Južno od granice, zapadno od sunca" za mene je laka literatura za muškarce.

Evidentirano

Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na: