|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #15 : 24.06.2010, 09:16:32 » |
|
ZBOG LJUBAVI
po šećernu trsku na Madagaskar odakle sam se, preplivavajući Viktorijino jezero (u društvu žaba i skočimiša) obreo između sfinge koja me je htjela pojesti i beduinskih karavana nimalo prijateljski nastrojenih a kada sam se najzad dovukao do Herkulovih stupova odlučio sam da Afriku pripojim Evropi na šta su se Španija i Maroko blago namrštili ali ja jednostavno više nisam imao snage da plivam a moja žena je tako željno čekala onu šećernu trsku jer joj je kafa već bila uskuvala
PS - i naravno da je nije interesovalo kroz šta sam sve prošao da bi ona popila tu svoju “natural - strong” kafu
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #16 : 24.06.2010, 09:17:20 » |
|
ZAŠTO NISAM IZABRAN ZA GRADONAČELNIKA
kada bih ja davao imena trgovima (što se, naravno, nikada neće dogoditi) nijedan se pjesnik više ne bi morao brinuti da li će ostati zapamćen u vrtlogu vremena koje se tako nemarno odnosi prema nama manje talentovanima i svi bi pjesnici imali svoj trg, svoju fontanu, svoj spomenik ili kip i na dnu tog svjedočanstva stajali bi stihovi koji bi na najkoncizniji i najpravilniji način opisivali cjelokupno stvaralaštvo dotičnog. tužio bih sve mačke i golubove koji se ne znaju ponašati pa se u času kad ih stisne lijepo na glavu dotičnog a ti onda čisti, a ti onda peri i kad bi me neko pitao zašto se borim sa vjetrenjačama ja bi ga pravo u glavu čisto da mu dokažem suprotno jer šta će nam neki Crveni trgovi pored ovako dobrih duša za koje niko ne zna a koje su u najvećem mraku skovale najveće sunce šta će nam bitke, bajoneti, prašnjavi šinjeli natopljeni krvlju kad su nam kafane prepune bradatih boema što će vam za jedno veče izrecitovati svoju čitavu mladost
eto zašto nisam izabran za gradonačelnika
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #17 : 24.06.2010, 09:18:21 » |
|
RASTANAK
ne bejah tužan onog dana kada si mi mahnula mada sam mislio na odlazeće vozove i na toplu crnu kišu što se je prosipala iz posljednjeg pogleda upućenog žalno
pitala si me da li vjerujem u ponovne susrete i da li će moje vrijeme bez tebe biti uludo utrošeno i da li ću imati novih ljubavi, na koga li će one ličiti i s kim ću se u jutra nova na krevetu našem buditi
ili ću samo poput sjenke nekog davno zaboravljenog čovjeka mimoići i tebe i onog koji bude pored tebe ne pružajući ti ruku, ne upućujući ti ni pogled i ne želeći ništa više što te je nekad za mene vezivalo
ili ću možda krišom zaustaviti svoj korak pored tvojega kao što ljudi koji se poznaju zaustavljaju svoje korake i zatražiti upaljač iz tvog lijevog džepa i tako se odati ne očekujući da ćeš me nakon toliko vremena prepoznati
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #18 : 24.06.2010, 09:20:05 » |
|
PISMO
dugo bih ti pisao o onoj najljepšoj ženi s proljeća o njenom lahoru o njenoj kosi boje žita boje ćutanja imala je onaj pogled od kojeg te prođu trnci pomalo naivan i skitalački, sa kojeg skidaš zrele jabuke nježnosti i stavljaš ih u svoja njedra nabujala od ljubavi da te čuvaju kada te sumnja i bol pojedu ona je ta koja te prati i postoji samo da bi i ti postojao jer kao i ti i ona ne umije drukčije da voli ali sam sasvim siguran da je ona ta koja je zaslužna za ovo proljeće koje se rodilo i propupalo i za tihu muziku violina u pozadini moje pjesme koje ćeš čitati, moj najdraži prijatelju, koje ćeš čitati i nadam se radovati svakom danu koji ti dolazi kao dobra vijest iz daleka ili meki šum mora kroz malko odškrinute prozore kroz koje smo bježali samo da bismo se vidjeli sa onim djevojkama koje smo upoznali na Dan prvih poljubaca u onom kvartu gdje je pjesma religija a gitara jedini bog radosti uz kojeg smo se do zore opijali vinom i poljupcima! već odavno ne znam otkud mi ovo čudno osjećanje da smo se nekako udaljili ili da je ona pjesma iz prethodnog stiha postala tek odjek ili eho nečeg što smo davno proživjeli ali nismo zaboravili jer ono što smo zaboravili nismo ni imali a kada bih ti rekao koliko mi znači prijatelju, koliko mi znači to što te imam i ovaj život pun nemira, bola, sreće, uzdaha, neizvjesnosti ali slatke neizvjesnosti zbog koje srce puca a duša opjevava vjetrove i ona s kojom si me prije hiljadu godina upoznao i koja će još toliko da svijetli kao najdraže sunce među zvjezdama da li će ona čitati ove stihove koji nemaju ništa zajedničko sa neumoljivom smjenom godišnjih doba u mojim džepovima od kojih ostadoše samo dvije prazne rupe i jedna nahranjena duša da ti priča o noćima vitlejemskih pogleda u kojima su se dvije duše do tada rastavljene za vječnost spojile i oprosti mi moju patetičnost kojom nenamjerno bojim ovo pismo koje ti pišem drhtave ruke osjećanjima čiste i neprozirne sreće i nemoj misliti da sam zaboravio šta smo sve radili braneći status našeg najluđeg naselja u gradu kada smo se na sve moguće načine kreveljili i pravili budale od sebe samo da bismo izmamili osmjeh na ona lica što su nam pružala i radost i tugu i sjećam se svoje nezavidne uloge šamana iz Tunguzije a ti si se savršeno dobro uklopio u ulogu vrača s obale Loanga zbog koje te je ona mala u crvenom gledala kao da si zaista bio vrač s obale Loanga i bilo je ljeto koje se ne može zaboraviti prostim kolanjem vremena i bila je sreća koja se ne može zaboraviti prostom rečenicom da je sve prolazno i da zaborav dolazi kao spasenje na naša zatvorena vrata i evo pišem ti jer nas je rat zlokobno razdvojio samo zato jer smo bili različite vjere, jer smo se različito molili onom istom bogu od kojeg nam ništa dobro za sada ne dođe i ako te pitaju ko ti je poslao ovo pismo ti im reci da je to čovjek sa kojim si ti odrastao i sa kojim si čekajući mrak i tajac krao džanarike iz komšijske bašte i sa kojim si ti još kao mali korak po korak upoznavao ovaj svijet koji nas je razdvojio ali ne i posvađao i koji te još uvijek čeka tamo kod starog zidića gdje smo se nekad davno do zore veselili i pjevali a stari bi Ljuto odma zvao policiju koja bi nam se istog časa pridružila i bilo je ludo zaboraviti svoje ime i gdje živiš kada bi se upleo u pogled neke plavooke komšinice i upravo zbog toga ti pišem, zbog svega što smo zajedno prošli ne sluteći da će jednog dana neki poremećeni ljudi zaboraviti da smo ljudi uzimajući pušku i uzimajući prezir u svoje ruke koje više nisu ljudske nego životinjske i neka te ne buni to što je toliko vremena prošlo jer vrijeme ne prolazi u srcu koje voli i vrijeme ne prolazi za onog koji se odrekao vremena zarad jednog jedinog trenutka čiste i neprozirne sreće
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #19 : 25.06.2010, 07:46:05 » |
|
KAD LJUBAV PROCVJETA
kad ljubav procvjeta procvjeta i sve ostalo čovjek procvjeta jesen procvjeta suza procvjeta mašta procvjeta i sam čovjek najednom postaje pjesnik a još juče se bavio nekim stvarima koje nemaju veze sa umjetnošću
obuzimaju ga proljećna raspoloženja dok se kao po strmim padinama nježnosti obavija oko njenih uvojaka i struka. ona mu postaje zvijezda vodilja i ta žena do koje mu je tako stalo ne prestaje da ga pohodi u snovima, između pitkih trenutaka ponoći što kotrlja praznične minute.
ponekad bi tako glasno razmišljao o svojoj sreći što se obmotova oko tananih vlakana njegova srca da bi se i najveći pjesnici epohe postidjeli pod valom oduševljenja. gladan je. žedan je. ali ne vode i hljeba. ona mu obuzima misli i njegovi pokreti više nisu njegovi. odjednom mu više nije tako smiješna ona dopadljiva priča o hiljadu šarenih leptira na dnu zaljubljenog stomaka. niko više ne spava. budnost je postala religija. i on je kao onaj dječak iz priče što vuče papirnog zmaja urkos vjetru i nevolji, i on sada ima hiljadu magičnih sunaca u svojim očima od neba.
letimo zato! govorio bi nekim slučajnim prolaznicima koji bi u njemu vidjeli ludaka…
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #20 : 25.06.2010, 08:04:12 » |
|
LJUBAV
eno je na drvetu pa uberi je
eno je na čovjeku pa zatraži je
eno je na oblaku pa de skini je
ali samo pazi kad je budeš skidao da joj ne dadneš do znanja da je uzimaš iako ćeš možda goriti od želje da to učiniš
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #21 : 25.06.2010, 09:23:46 » |
|
GRAD
primijetio sam da ljudi potcjenjuju važnost jedne obične male šetnje i da im za najmanji izlazak iz kuće treba neki debel i opravdan razlog
primijetio sam da se neki ljudi boje glasno nasmijati i još glasnije zaplakati što znači da se boje toga što su obični i mali ljudi sa vrlinama i manama
primijetio sam jedan naročit oblik prezira prema svemu što ima veze sa umjetnošću i primijetio sam kikot razularenih masa na sam pomen tako beskorisne i glupe stvari kao što je poezija
primijetio sam čovjeka koji svaki dan sjedi sam u parku i razmišlja o svojoj izgubljenoj prošlosti iako je pred njim svijetla i blistava budućnost koja ne trpi čekanje Godoa
primijetio sam hladnoću s kojom vas ljudi pozdravljaju na ulici i kako vam stisnu ruku kao da je od pudinga i to da svi nekud žure neko do bankomata a neko do boljih snova
primijetio sam razmaženost gradskih likova koji do prodavnice idu autom i njihove roditelje kojima je sasvim svejedno što su od djece napravili nesposobne kutijetine
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: 01.10.2010, 10:04:03 Goran_V »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #22 : 25.06.2010, 09:24:27 » |
|
DANI
to su oni što kao svanu u našim očima spavaju ptice i sunca su umorna od ponavljanja gore – dolje
pogrešni dani imaju gorak ukus neurađenog opor zadah neosvarenog i još poneku ljubav da nas neprežaljena dokrajči
svako ima svoje pogrešne dane neko vala i suzu pusti a neko se do grla umota u neke deke i jorgane pa čeka čeka čeka čeka neko sunce čeka neku ruku ili nešto drugo
ne bojte se pogrešnih dana to je samo varka za nestrpljive to je samo zamka za lakovjerne a ako se desi i da zaplačete znajte da su suze odlične za vaše srce i krvni pritisak
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: 01.10.2010, 10:04:57 Goran_V »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #23 : 25.06.2010, 09:25:00 » |
|
...
suviše sam svega imao u sebi i suviše je tebe ostalo u ovoj mojoj tvrdoj raspamećenoj glavi da bi te sad, poslije svih šarenih kiša koje opkoljavaju naša čela, ostavio da kisneš na nekoj tamnoj i napuštenoj stanici daleko od mene i moje ljubavi koja te čeka na domaku zore koja ne priznaje poraz i ćutanje
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #24 : 25.06.2010, 09:29:18 » |
|
SUNCE U NAŠOJ SOBI
ljepše je od najljepšeg smiješka za jedan Ajfelov prsten za jedno pero u rukama Šopena za jedan oblak pod kaputom Ljermontova za jednu zvjezdu u očima djeteta za jedan sonet na listu bagrema za jednu ljubav od čistih dodira za jedno veče kad nikoga ne sanjam za jedne usne od trulih višanja za jedne ruke koje sam držao za jedne oči koje sam gledao za jednu sreću koju sam ljubio za jednu kišu aprilskih bogova za jednu pamet zakaslih vozova za jednu tugu pariških pjesnika za jednu iskru s ponora Baltika za jedne riječi s vrhova Fokida za jednu ljubav ranjenog sokola
pa čak i kada bismo spustili roletne da komšije ne bi vidjele šta radimo
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #25 : 25.06.2010, 09:30:02 » |
|
ZEMLJA
posadi jedan cvijet u mojoj duši i sutra ćeš da imaš vrtove posadi jedno drvo u mom srcu i nijedna šuma neće biti veća od one koju si u meni oživjela
ja sam rođen da te imam u sebi ti si rođena da me imaš u sebi
izgladni moju čežnju svim daljinama i vidjećeš koliko sam u stanju da te se poželim
i ne maši mi u času kada budem odlazio jer ću se vratiti da te opet opomenem da nijedna tuga nije vrijedna spomena da nijedna suza nije vrijedna obraza
da li sam ja ptica ili ljubav kojoj ptica pjeva?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #26 : 25.06.2010, 09:36:23 » |
|
DANAS MI JE SVE SMIJEŠNO
danas mi je sve smiješno danas mi je sve tijesno danas se rugam svemu danas pijem iz flaše danas buljim u zvijezde danas razbijam lampe danas od najozbiljnije ozbiljnosti pokušavam da izvučem priznanje
danas sam sve profesore odmah obavijestio da neću paziti na času i da ne računaju na mene i da ne znam izmjeriti masu
al' sam se zato ponudio odmah da izračunam rjedno rastojanje od zvijezda do zvijezda - od mene do Sanje
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #27 : 25.06.2010, 09:38:50 » |
|
NEKOM
nekom ćeš i ti biti jedna zvijezda i to divno ljepša nego ona gore što se kao smiješka, što se kao ljuti da premali su za nju svemirski kaputi
nekom ćeš i ti banuti u snove i ostaćeš tamo vječno da se igraš ali pazi samo, nemoj da se duriš i nemoj da plačeš i nemoj da brigaš
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #28 : 25.06.2010, 09:43:04 » |
|
O GOSPODINU
Gospodin je čovječuljak koji se nikada u svom životu nije okrenuo za nekom dobrom ženskom. On će radije gledati u zemlju ili se praviti da ga svrbi desno koljeno ili će na neki drugi način prikriti svoje primarne i muške nagone. Ja iskreno nisam gospodin i koristim svaku moguću prliku za takve i slične aktivnosti što i vama toplo preporučujem u ovim teškim i nadasve sparnim danima
O ČITAONICAMA
Čitaonice su danas postale najjača, najelitnija i najekskluzivnija mjesta za subotnje izlaske i žurke. U čitaonicama se mladi druže, vole, sastaju, rastaju pa čak i vjenčavaju ako je u pitanju neki hitan i neodložan slučaj. Poznajem neke koji već godinama izlaze u čitaonice u nadi da će baš tamo naći ljubav svog života. U čitaonicama je sve lijepo i skladno uređeno i pivo je jeftino kao voda.
O RIJEČIMA
Riječi su oduvijek bile samo utješna nagrada za ljude koji više nisu u stanju da šapuću očima. Onaj koji se previše oslanja na riječi zaboravlja da ljubav ne ulazi kroz uši i da je jedini jezik koji dvije zaljubljene ruke raspoznaju jezik zaboravljene pantomime nježnosti.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Goran_V
|
 |
« Odgovor #29 : 25.06.2010, 09:46:26 » |
|
O KIŠI
Kiša je najbolji dokaz da i sam Bog ponekad ima svoje plave minute. Jedino što mi smeta kod toga je to što nije izabrao neki drugi način da prežali svoju bivšu kao na primjer da napiše pjesmu ili da uzme godišnji ili da otputuje negdje daleko ostavljajući nas ljude da još malo uživamo u ovom toplom i sunčanom danu.
O LJUBAVI
Ljubav je ono kad odeš u prodavnicu da kupiš deset jaja a vratiš se sa kutijom cigareta i upaljačem mada ni ti ni ona ne pušite. Ljubav je ono kad stalno misliš na nju pa ti je glava kao hotel rezervisan samo za jednu osobu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|