Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: orhan pamuk-istanbul  (Posjeta: 3219 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
glorija
Gost
« : 05.10.2007, 02:50:55 »

Ako niste čitali, obavezno pročitajte. Odlična knjiga!!!!
Evidentirano
alexis_machine
Đače prvače
*
Spol: Muški

Feeling lucky punk?

« Odgovor #1 : 05.10.2007, 07:47:38 »

A mozes i malo vise reci o njoj?
Evidentirano

Seminar o putovanju kroz vrijeme biti ce odrzan prekjucer.
glorija
Gost
« Odgovor #2 : 06.10.2007, 12:45:26 »

Mogu reći malo više... Smješko
Knjiga je autobiografska, prati Pamuka od ranog djetinjstva do 25 godine. Većinom su to opisi Istanbula i Bosfora i njegova sjećanja kako je to bilo u njegovom djetinjstvu, KNJIGA I IMA PODNASLOV USPOMENE I GRAD. Dječak u dobi od 14-15 godina počinje slikati a njegova majka strahuje da će postati boem, poput zapadnjačkih, prije svega francuskih, što je u Istanbulu toga vremena bilo neprihvatljivo. Na kraju dječak, sada već mladić, objavljuje kako želi postati pisac.
Ima odličnih opisa Istanbula, što dječakovih, što drugih turskih pisaca ali i zapadnjaka koji su i Istanbul dolazili radi egzotike. Navodi i  opisuje neke povijesne činjenice (koje ja nisam znala pa mi je samim tim bilo zanimljivije), kao na primjer potresi, požari i različite nedaće koje su istanbul gotovo sravnile sa zemljom. Spominje i piše o Baudelaireu i Gidu, neke stvari koje isto tako nisam znala, nisam kao npr. da je Baudelaire imao sifilis itd.
Malo je tjeskoban, meni je barem bio jer je dječak pun tuge kad razmišlja o gradu, a to je većina knjige.
U svakom slučaju, meni se strašno svidjela.
Nisam dugo pročitala bolju.
Evidentirano
liberthin
Skribomanijak

Noćnoptični.

Profil WWW
« Odgovor #3 : 14.10.2007, 02:59:55 »

Hvala za recenziju, imas li kojim slucajem knjigu na inernetu, ili neki link pa da se moze download-irati Š? Hvala...
Evidentirano

Johnny vrati se Jajo nas jebe!
maskarin
Đače prvače
*

« Odgovor #4 : 21.10.2007, 01:42:45 »

Nažalost, nemam link i ne znam kako bi je nabavila.
Mada, nije skupa. Ja sam je kupila za 15 maraka, srpsko izdanje. U Buybooku je malo skuplja oko 20-ak maraka. U svakom slučaju itekako se isplati...
Evidentirano
Redskin
Đače prvače
*

« Odgovor #5 : 21.10.2007, 04:14:44 »

nekako me uvijek odbijaju ove knjige tipa:

Žiri: Koja vam je najbolja knjiga koju ste pročitali?
Miss XY za Miss svijeta: Paulo Coelho: Alkemičar

Poslije alkemičara je došao Dan Brown i ljudi su popizdili kao da je Da Vincijev kod, jedina njegova knjiga.
Nisi paštetu mogo otvorit da iz nje ne iskoce Dan Brown i njegov kod. Donio sam ju kuci (Kod) i stajala je dugo, i cak ju je i moj, od knjiga operirani buraz, procitao u dahu, ali ja jednostavno nisam.

Živcira me takav stav prema književnosti i izgleda da Pamuka treba čitati prije nego postane standardan odgovor na nekom natjecanju za Miss nečega.

A možda sam samo ja 'ters' i 'tabijasus'.

Evidentirano
tramtincica
Književnik
Spol: Ženski

Profil WWW
« Odgovor #6 : 21.10.2007, 04:50:46 »

sumnjam da će se Pamuku to desiti. nema kod njega jednostavnih istina, bar ne na tanjuru.
Istanbul sam pročitala u dahu, kao i neke njegove priče po magazinima. Sad čitam Snijeg, ali nekako mi ne ide. Statičan neki roman. Iznenadio me. Kao da dođeš u kazalište gledati predstavu, a dočeka te recital. U svakom poglavlju dovede jednog do dva lika koji onda razglabaju o islamizmu i sekularnoj državi. i kad pucaju, prvo se uljudno predstave i održe govoranciju, pa se tek onda maše oružja. jedino snijeg oživljava priču. stalno pada, u svakom poglavlju drugačiji.
Evidentirano
maskarin
Đače prvače
*

« Odgovor #7 : 23.10.2007, 02:03:11 »

Nisam čitala Snijeg ali se slažem da se to Pamuku neće desiti. Možda mu se desi s jednim drugim djelom koje sam zaboravila kako se zove ali čini mi se da je neka ljubavna priča ,ili je barem ljubavna priča upletena. Možda jedino s njom.
Činjenica jest, ipak, da ga je većina ljudi počela čitati kad je dobio Nobela.
Ali ok, nema ni u tome ništa loše.
Ruku na srce, do prije 10 dana mnogi nisu čuli za Doris Lessing a sad joj prodaja raste. To je tako...
Evidentirano
bookeraj
Književnik
Spol: Ženski

« Odgovor #8 : 20.11.2008, 02:16:23 »

Zovem se Crvena sam zavitlala nakon dvaest stranica, nisam mogla. Dosada, napor, teška knjiga. Bijeli zamak mi je bio odličan. Kod Pamuka je to, izgleda, od knjige do knjige.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
JohanMose
Književnik

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #9 : 20.11.2008, 06:00:22 »

slozio bih se.. Smješko
Evidentirano

Kuhajmo...
 Str: [1]