Str: 1 [2] 3
  Ispis  
Autor Tema: La Boheme  (Posjeta: 6958 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
desertus
Skribomanijak

« Odgovor #15 : 21.11.2007, 05:32:43 »

vrećica trave, papir, olovka i gudački kvartet kao podloga
Evidentirano

buđenje nikad ne prestaje
toro
Đače prvače
*

« Odgovor #16 : 13.12.2007, 08:57:42 »

bohemi su poput boema, samo imaju h dok ovi drugi nemaju.
Evidentirano
liberthin
Skribomanijak
Spol: Muški

Noćnoptični.

Profil WWW
« Odgovor #17 : 19.12.2007, 09:20:15 »

kakav zakljucak hahahahahahaha... Cerim se
Evidentirano

Johnny vrati se Jajo nas jebe!
liberthin
Skribomanijak

Noćnoptični.

Profil WWW
« Odgovor #18 : 24.01.2008, 08:00:50 »

Brojni su pisci 20. stoljeća (pogotovo američki) bili ovisni o alkoholu. I dok neki vjeruju da je alkohol doprinio njihovoj kreativnosti, drugi smatraju da su njime pokušavali rješiti životne probleme. 
Evo nekoliko velikih pisaca kojima je, osim talenta, zajednička bila i sklonost alkoholu:

William Cuthbert Faulkner (25. rujan 1897 - 6. srpnja 1962), američki novelist, scenarist i pjesnik. Cijenjen je kao jedan od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. 1949. godine je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Činjenice su potvrdile kako je Faulkner imao ozbiljnih problema s alkoholom. Kao što je i sam govorio, a tome je svjedočila i njegova obitelj, prijatelji i novinari, za vrijeme pisanja svojih djela nije pio. Nije vjerovao da alkohol daje poticaj njegovom stvaranju. Sada je uvaženo mišljenje kako je Faulkner koristio alkohol kao sredstvo za bijeg od svakodnevnih problema.

Henry Charles Bukowski (16. kolovoza 1920 - 9. ožujka 1994) je bio utjecajni američki pisac i novelist. Njegovo djetinjstvo obilježio je otac - tiranin koji ga je fizički i psihički zlostavljao. Kako bi potisnuo sjećanja na zlostavljanje, počeo je piti s 13 godina i time započeo svoju dugogodišnju vezu s alkoholom.

Francis Scott Key Fitzgerald (24. rujna 1896 - 21. prosinca 1940), američki pisac novela i kratkih priča. Fitzgerald je postao alkoholičar još kao student, a notorni pijanac postaje u 1920-ima za vrijeme posebno teškog opijanja koje je narušilo njegovo zdravlje. U noći 20. prosinca 1940. doživio je srčani udar i sljedećeg dana, dok je čekao liječnika, kolabirao je i umro. Imao je 44 godine.

James Augustine Aloysius Joyce (2. veljače 1882. - 13. siječnja 1941), irski emigrantski pisac smatra se jednim od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. Dugo je živio u Dublinu, a godine su mu prolazile u neprestanom tulumarenju. Njegova pijanstva povremeno su završala fizičkim obračunima u lokalnim pubovima.

Ernest Miller Hemingway (21. srpnja 1899 - 2. srpnja 1961), američki novelist, pisac kratkih priča i novinar. U svojim 20-im godinama nadjenuo si je nadimak Papa. Tijekom 1920-ih godina, dok je bio dio zajednice imigranata 'Izgubljene generacije' u Parizu, piše u memoarima A Moveable Feast. Tijekom života, Hemingway je bio teški pijanac. Podlegao je alkoholizmu u poznijim godinama kada već patio od psihičkih problema. Nakon što je 1961. godine pušten iz umobolnice, gdje se liječio od teške depresije, sačmaricom je počinio samoubojstvo, u svojoj kući u Kerchumu.

I sta vi mislite da li mnogi knjizevnici koriste alkohol ili opcenito opojna sredstva da bi kreirali svoja djela, ili mozda radi 'imidža' ili nadasve da bi se rjesili svakodnevne agonije života (ili kako li već) . . .
Evidentirano

Johnny vrati se Jajo nas jebe!
iklim
Skribomanijak
Spol: Ženski

« Odgovor #19 : 27.01.2008, 07:02:16 »

nisam nešto pjesnik, ali ima izleta u boemštinu. kroz apsint, vino, sex, neku lakšu drogu. lutanje me preumara, a i skupo je, nisam pretjerano praktična, ne volim mnogo raditi, al lako trošim, pa sam shvatila da je dobro i kod kuće, u finom društvu, uz dobar filmić, muziku, poeziju. polako, iz takvih momenata kapne tu i tamo koja kap nadahnuća...i tako, ništa više ili manje nego bilo tko drugi. valjda svi bohemi su isti, ili slični
« Zadnja izmjena: 27.01.2008, 07:04:02 iklim » Evidentirano

obgrljena intuicijom
Klitemnestra
Đače prvače
*

« Odgovor #20 : 17.04.2008, 06:36:29 »

Jes'!!! Da se složim (svim i svačim), pa i s vama.
Arthur Rimbaud, bijaše dječarac, al' velik' čo'ek i još veći pjesnik, napisao genijalnu pjesmu "Ma Boheme". Preporučujem, čitajte!
Oduvijek je svijet bio takav: nekima odgovarajući, nekima 'dođe mi da vrisnem'. Ako ćemo mi, smotani, egocentrični i najčešće zločesti, pripadnici ljudske bagre, priznati: ipak, izgleda, nije do svijeta.
Kad smo već egocentrični, daj da to ponekad okrenemo i u štagod korisno. Mogli bismo se, recimo, zapitati: ako nije do svijeta, nije li do nas?
Moram se složiti, svijet, uistinu, jest pomahnitao i pobrkao lončiće, ALI sve zbog naprasnog živinčeta zvanog čovjek koji otkako se obreo na ovom svijetu 'goni' taj svijet sve mahnitije i to samo zbog radi svojih sebičnih prohtjeva i interesa.
"...Samo deri Planetu, bit ćeš prvi u svijetu..." Ovo je pogonska energija gotovo svih, u svakom slučaju većine, ljudskih (s)tvorova i to otkako je svijeta i vijeka.
Pomjereni ljudi su ti koji su upropastili svijet i dalje to čine, a ono malo, k'o naizgled normalnih, ljudi samo mirno sjedi i ponekad kuka.
"Ovaj svijet nije opasno mjesto zbog ljudi koji čine zlo, već zbog onih koji to mirno posmatraju."
Ostavite vi svijet na miru i manimo se prazne priče. Treba obrađivati svoju bašĆu i truditi se što više plodova podijeliti s drugima.
Evidentirano

My one an' only Me
hux
Skribomanijak

« Odgovor #21 : 18.11.2008, 11:30:41 »

Zasto se o gospodinu K.Marxu vise ne prica? Zasto ga osudjuju oni- velika vecina koja ne znaju ni u kom je stoljecu rodjen a kamoli o njegovim djelima? Nas zajebe jedan sistem- tacnije mi ga zajebemo i odjednom se sve sto je vezano za njega brise kao da nije ni postojalo umjesto da se uzmu pozitivne stvari- barem one koje su ocigledno pozitivne.  Shvatam da je sloboda pojedinca posbno umjetnika kao bila ogranicena i da su intelektualci morali da polazu racune "primitivnoj" radnickoj klasi- ali sada je jos gore jer smo pali u letargiju a to je najgore.
Sve i da zelim biti buntovnik nemam sistema protiv kojeg bi mogao da djelujem. I sta preostaje vec da se napijes negdje u parku sa grupom prosjeka, i  uzmes papir kao jedino sto zeli da cuje sta ti iskreno mislis o bilo cemu.
Evidentirano

Sve je dobro dok se nesto ne sjebe
Nastasja Filipovna
Pisar
**

Art is my religion

« Odgovor #22 : 19.11.2008, 05:32:32 »

Ja samo znam da'b se ja udala za boema. Toliko od mene na ovu temu.   Jezik
Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
bookeraj
Književnik

« Odgovor #23 : 20.11.2008, 01:36:37 »

ja ne bih. ja b'nekog normalnog, duhovitog.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
bookeraj
Književnik

« Odgovor #24 : 20.11.2008, 01:37:52 »

zašto? zato što boem kad se napizdi ne funkcionira normalno, nego ti pravi drame u javnosti, lupa glavom o zid, lupa nogama o kante za smeće, pravi ekscese. jednom kad te netko tako naplaši, nikako to pokrpat. srećom, ne govorim iz osobnog iskustva.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
Nastasja Filipovna
Pisar
**

Art is my religion

« Odgovor #25 : 22.11.2008, 04:48:56 »

zašto? zato što boem kad se napizdi ne funkcionira normalno, nego ti pravi drame u javnosti, lupa glavom o zid, lupa nogama o kante za smeće, pravi ekscese. jednom kad te netko tako naplaši, nikako to pokrpat. srećom, ne govorim iz osobnog iskustva.
Upravo to Cerim se
Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
JohanMose
Književnik

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #26 : 23.11.2008, 10:19:50 »

Ha ha ha ''zato što boem kad se napizdi ne funkcionira normalno nego ti pravi drame u javnosti, lupa glavom o zid, lupa nogama o kante za smeće, pravi ekscese...''

-bookeraj - genijalno!

Znam ih poprilicno.. i nikad u stvari nisam skuzio zasto su ljudima -slatki... Pa i majmun je sladak, i sta ces mu sad..
Evidentirano

Kuhajmo...
desertus
Skribomanijak

« Odgovor #27 : 23.11.2008, 12:43:46 »

i koker španijeli su slatki kad su mali
Evidentirano

buđenje nikad ne prestaje
vortexmoon
Skribomanijak

smrda.

Profil WWW
« Odgovor #28 : 24.11.2008, 03:46:06 »

Ma kakva udaja ljudi.. barem se za boeme zna da su nevjerni, nepovjerljivi, nepredvidljivi... a opet mi nije jasno zašto se većina žena nakon što se istinski zaljubi u boema teško odljubljuje i ostaje zaluđena bez obzira kakva sranja i ekscese ti boemi pravili..
Evidentirano

Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
 - moram priznati.
hux
Skribomanijak

« Odgovor #29 : 24.11.2008, 09:43:04 »

valjda postoje samo odredjene vrste zena koje se tako zalude
Evidentirano

Sve je dobro dok se nesto ne sjebe
 Str: 1 [2] 3