Str: [1] 2 3 4
  Ispis  
Autor Tema: Duhovna nauka  (Posjeta: 12334 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« : 23.10.2007, 11:03:14 »

Filozofija duhovne nauke je holisticka, vjerovanje u Boga - uzrok i izvor svega. Ucenje je prakticno i provjerljivo i sustina razbora.

Duhovna nauka je nacin zivota, nesektasko duhovno praktikovanje, koje uci osobu da pronikne duboko u sebe i svoj odnos sa Bogom. To je istrazivanje osobnog odnosa sa Bogom zasnovano na razumjevanju i primjeni zakona i principa koji vladaju u prirodi. Ohrabruje se svaka osoba da testira svoja vjerovanja i dokaze ih naucno.
Duhovna nauka je nauka o osobnom duhovnom rastu i razvoju kojom se razvijaju duhovne vjestine ili sposobnosti.
Duhovna nauka je studija nauke o dusi, Bogu i njihovim odnosima.
U religijskom smislu, duhovna nauka je metafizicki izraz univerzalnih istina razotkrivenih u svim vjerodostojnim religijama.
U filozofskom smislu, duhovna nauka je praktican i primjenjiv nacin misljenja o prirodi svijeta i nasem odnosu prema njemu. Duhovna nauka ukljucuje sljedece grane filozofije: logiku, metafiziku, epistemologiju, aksiologiju (etiku, estetiku), psihologiju, teurgiju.
U naucnom smislu, prakticari duhovne nauke sistematicno primjenjuju svoje duhovno znanje u svakodnevnom zivotu.

Epistemologija proucava prirodu, metode, ogranicenja i validnost znanja i vjere. "Vjera u nesto" u epistemologiji (duhovne) nauke se odnosi na bilo koji spoznajni sadrzaj koji se smatra istinitim. Znanje implicira vjeru. Metoda sticanja znanje je deduktivni (silazni) put - od vise (duhovne) inteligencije. Tim silaznim putem znanje se ne prihvata slijepo. To nije dogma. Ono se moze testirati logikom i razborom, i otkriti osobno kako je to znanje superiorno u odnosu na na bilo koje suprotne dokaze koji dolaze preko spekulativnih metoda. Praktikovanjem se mogu eksperimentalno verifikovati istine primljene silaznim putem. Shvatljivo je iz duhovne nauke o epistemologiji da znanje o objektu ovisi o validnom nacinu saznanja. Bog se moze znati samo preko znanja u kome se On personifikuje.
Pravo duhovno znanje je zasnovano na diskriminaciji duse od materije i kultivise se dokazima iz svetih spisa, strogostima, direktnom percepcijom, prijemom istorijiskih prica, i logickom inferencijom. Duhovna epistemologija razotkriva cinjenicu da bez razlikovanja percepija nije moguca.
Evidentirano
Nevencica
Pisar
**
Spol: Ženski

« Odgovor #1 : 23.10.2007, 02:56:59 »

Zvuci jako zanimljivo.. Da li se moze jednostavnijim jezikom pribliziti taj koncept obicnom covjeku u kariranim soknicama, kao meni? Biblija, Kuran, Tora, Vede, Slavenska mitologija? Jesam li pogodila ista?
Evidentirano

to do-be-do-be-do...
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« Odgovor #2 : 25.10.2007, 08:02:50 »

Zvuci jako zanimljivo.. Da li se moze jednostavnijim jezikom pribliziti taj koncept obicnom covjeku u kariranim soknicama, kao meni?

Hvala. Moze. Smješko Svaki duhovni koncept se moze verifikovati naucnim procesom.

Citat: Nevencica
Biblija, Kuran, Tora, Vede, Slavenska mitologija? Jesam li pogodila ista?

Da. Jesi.  Cool

Moje znanje se temelji na Vedama, ali to sto zelim istaci je da se sve duhovno moze provjeriti ili iskusiti cime duhovnost dobija dimenziju nucnosti bez obzira da li je to Biblija, Kuran, Tora, Vede...

Zloupotreba duhovnosti ne moze biti argument protiv korisnosti, abusus non tollit usum. Duhovna nauka mora obezbjediti emocionalnu korist vjernicima i svaka religija koja je pretrpjela test vremena to sigurno cini. Duhovna nauka mora da sadrzi istinito znanje (o dusi, Bogu i njihovim odnosima). To znanje se moze provjeriti, iskusiti/spoznati. Duhovna nauka ne moze da sadrzi elemente koji su verifikovani kao lazni. Takvim dizajnom, religiozna vjerovanja se ne mogu opovrgnuti racionalno ili empirijski.
« Zadnja izmjena: 25.10.2007, 08:05:38 Darko Djurdjic » Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak

your heart is my piñata

« Odgovor #3 : 26.10.2007, 05:12:50 »

Moje znanje se temelji na Vedama, ali to sto zelim istaci je da se sve duhovno moze provjeriti ili iskusiti cime duhovnost dobija dimenziju nucnosti bez obzira da li je to Biblija, Kuran, Tora, Vede...

Zloupotreba duhovnosti ne moze biti argument protiv korisnosti, abusus non tollit usum. Duhovna nauka mora obezbjediti emocionalnu korist vjernicima i svaka religija koja je pretrpjela test vremena to sigurno cini. Duhovna nauka mora da sadrzi istinito znanje (o dusi, Bogu i njihovim odnosima). To znanje se moze provjeriti, iskusiti/spoznati. Duhovna nauka ne moze da sadrzi elemente koji su verifikovani kao lazni. Takvim dizajnom, religiozna vjerovanja se ne mogu opovrgnuti racionalno ili empirijski.

ahm jel mi mozes objasniti kako se sve ovo provjerava, osim ako nije subjektivni doživljaj, ali to vec onda ne moze ici u znanost, i mogu elementi subjektivnoga doživljaja biti lazni, ..Sta je to istinito znanje?
Evidentirano

lets cut the middle crap.
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« Odgovor #4 : 26.10.2007, 11:04:00 »

ahm jel mi mozes objasniti kako se sve ovo provjerava, osim ako nije subjektivni doživljaj, ali to vec onda ne moze ici u znanost, i mogu elementi subjektivnoga doživljaja biti lazni, ..Sta je to istinito znanje?

Istinito znanje je samo-evidentno. Savrseni dokaz (amnaya) je duhovno znanje kojim se realizuje Apsolutna Istina.

Nedostaci subjektivnog dozivljaja se mogu izbjeci duhovno naucnim procesom. Za validno duhovno iskustvo potrebno je:

1. Duhovno obrazovanje. U duhovnosti, spoznaja svoje duhovne osobnosti trazi napredan nivo znanja reda fakultetskog obrazovanja u nauci. U nauci je proces da studiras fakultet, steknes diplomu i onda izvrsis eksperiment. U duhovnoj nauci potrebno je uzeti inicijaciju u duhovnoj skoli, slijediti program sve dok se duhovne vjestine ne probude i onda uraditi posmatranje pod odredjenim specificnim uslovima.
2. Razumijevanje. To je neposredno iskustvo znanja stecenog pod 1. U nauci to bi ukljucilo posmatranje nekih aspekata fizickog sveta sa fizickim culima mozda i potpomognuto nekim instrumentima. U duhovnoj nauci to bi ukljucilo osmatranje koristeci duhovne sposobnosti razvijene u predhodnom koraku.
3. Zajednicka potvrda (ili odbacivanje). To je ispitivanje necijih rezultata sa drugima koji su adekvatno prosli 1 i 2.
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak

your heart is my piñata

« Odgovor #5 : 26.10.2007, 03:24:29 »

ohhh jel ovo opet indijsko-krishna stajl>? Sa tom apsolutnom istinom i samoevidentnim znanjem... ... Sta je to duhovnost???Jel imas ti nekih duhovnih vjestina? Hows that working out for ya?Sirast  Pod kakvim uslovima se se radi posmatranje..? I nakon svega toga sta dobijes?
Evidentirano

Neven Mehinagić
Bibliotekar
Đače prvače
Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #6 : 26.10.2007, 04:56:14 »

ohhh jel ovo opet indijsko-krishna stajl>? Sa tom apsolutnom istinom i samoevidentnim znanjem... ... Sta je to duhovnost???Jel imas ti nekih duhovnih vjestina? Hows that working out for ya?Sirast  Pod kakvim uslovima se se radi posmatranje..? I nakon svega toga sta dobijes?

Da bi smo dobili odgovore, potrebno je da pitamo onoga tko ih ima. Međutim, to možemo da uradimo na bezbroj različitih načina, a analogno našem pristupu (ukoliko smo u poziciji onoga koji pita, a istinski želimo odgovor) razvit će se i reakcija. Kada je riječ o duhovnoj znanosti, čije samo pravilno poimanje predstavlja problem i za veoma inteligentne ljude, morali bi smo razumjeti finoću takove jedne građe, te sukladno tomu i zasnovati naš pristup.

Prisjetio sam se izreke koja kaže: "Ako ne znate tko je vaš Otac, morat ćete pitati Majku Prirodu, jer jedino ona ima pravi odgovor."  Smješko Postoji više različitih obrazaca koji nam predstavljaju Majku, a vedski su zasnovani na 7 različitih aspekata, među kojima jedan predstavlja našu planetu, koja je zanimljivo prikazana u šastrama (svetim spisima) kroz lik ženske osobe, Bhumi-devi, katkad se pojavljujući i u inkarnaciji  krave.

Apsolutna Istina je sasvim određen pojam u duhovnoj znanosti, a pronalazimo ga raščlanjenog na početku postdiplomskog studija Bhagavad gite, odnosno u prvom pjevanju Srimad Bhagavatama (Stvaranje), kao sasvim određen predmet nad kojim možemo vršiti mnogobrojne znanstvene poteze.
Dakle, ne radi se o nečijoj uobrazilji ili uobraziljama, već o sasvim određenom pojmu koji se odnosi na dio duhovne znanosti.

Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« Odgovor #7 : 29.10.2007, 01:07:21 »

Sta je to duhovnost???
Duhovnost je grubo receno sve sto nije materijalnost. Kao sto je vec receno, opazanje duhovnosti nije moguce bez diskriminacije izmedju materije i duha.

Jel imas ti nekih duhovnih vjestina?
Naravno da imam neka duhovna iskustva, jer inace ne bih ovo pisao.

Hows that working out for ya?Sirast
Sirast For me nothing has worked out so sublimately like that.

Pod kakvim uslovima se se radi posmatranje..? I nakon svega toga sta dobijes?
U ovisnosti od toga sta se posmatra uslovi su razliciti, a dobija se u skladu s ulozenim naporom. Dobitak se desava i zbog milosti ili bezuzrocne milosti. To sto se dobije ostaje zauvijek - cak i mali napredak donosi trajnu dobrobit. Smješko U materijalnom svijetu svaki dobitak prati gubitak, a u duhovnosti je drugacije - jednom dobitak je trajan dobitak, nema gubitka ili opadanja.
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak

your heart is my piñata

« Odgovor #8 : 29.10.2007, 02:07:57 »

ovi svi odgovori su tako neodredjeni da ne znam jel gore postavljat jos potpitanja vama ili nekakvom politicaru..Sta ti je rec diplomatski govor...

Ma sigurno je do mene, poznato je da nista ne kontam... Sirast...
Evidentirano

Gamble
Veliki Bibliotekar
Đače prvače

« Odgovor #9 : 29.10.2007, 09:13:54 »

Mene ovi podsjecaju na one ljude sto nepozvani kucaju na vrata i pricaju o nekim duhovnim istinama i diplomatski odgovaraju na pitanje "Koga ste Vi ustvari trebali i sto kucate na moja vrata? Ispred koje to organizacije Vi pricate? Kakvi ste za malo degeneka ako Vas jos jednom vidim da nepozvani udjete u moju zgradu?"...
Evidentirano
Ludi Radoje
Gost
« Odgovor #10 : 29.10.2007, 09:43:58 »

Ma meni je to ok.. Duhovna nauka, ok.. Poštujem maksimalno. Čak i razumijem, nije riječ o dipl. odgovorima i visokoj retorici, nego samo treba čitati gore navedeno pažljivo i malo razmisliti (dakle odvojiti mrvu vremena, jel..) i bude jasno, makar u mom slučaju..

Doduše, ja sam nevjernik, pa...

Ali me zanima, gdje je tu književnost?
« Zadnja izmjena: 29.10.2007, 09:45:53 Ludi Radoje » Evidentirano
Gamble
Veliki Bibliotekar
Đače prvače

« Odgovor #11 : 29.10.2007, 10:02:20 »

Meni je sve OK dok ljudi ne počnu nametati svoja uvjerenja kao jedina ispravna, ali to je već žestoki off topic...
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« Odgovor #12 : 30.10.2007, 01:49:47 »

ovi svi odgovori su tako neodredjeni da ne znam jel gore postavljat jos potpitanja vama ili nekakvom politicaru..Sta ti je rec diplomatski govor...

Bolje prvo razmisliti nego pitati. Ne bavim se politikom i ne volim politiku. Pokusavam odgovoriti nepristrasno. Molim te "neko-neko" da kazes sta je bilo neodredjeno sa objasnjenjem.

Ma sigurno je do mene, poznato je da nista ne kontam... Sirast...

Ako je tako cemu primjedba? Ovo shvatam kao salu.
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« Odgovor #13 : 30.10.2007, 01:50:03 »

Mene ovi podsjecaju na one ljude sto nepozvani kucaju na vrata

Netacno. Kategorija ovog foruma se zove ako niste primjetili "Duhovna nauka, kultura i knjizevnost". Osim toga ovdje ima i moderator te ne znam zasto mi se cini da se bavite njegovim poslom.

i pricaju o nekim duhovnim istinama i diplomatski odgovaraju na pitanje

Gamble, u cemu je problem pisati o duhovnoj istini? Ako je to zbog:

Meni je sve OK dok ljudi ne počnu nametati svoja uvjerenja kao jedina ispravna

Onda vjerovatno nisi shvatio ili mozda procitao da ovdje nije rijec o nametanju uvjerenja: "Vjera u nesto" u epistemologiji (duhovne) nauke se odnosi na bilo koji spoznajni sadrzaj koji se smatra istinitim. ... ili zelim istaci je da se sve duhovno moze provjeriti ili iskusiti cime duhovnost dobija dimenziju nucnosti bez obzira da li je to Biblija, Kuran, Tora, Vede...
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
*

« Odgovor #14 : 30.10.2007, 01:54:35 »

Ali me zanima, gdje je tu književnost?

Iza duhovne nauke stoji duhovna književnost.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 4
  Ispis  

Skoči na: