www.knjizevnost.org
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Forum
Traži
Prijava
Registracija
Knjizevnost.org Forum
>
Razmjena; knjige, pjesme, tekstovi, misli
>
Ostalo
>
Duhovna nauka, kultura i književnost
(Moderator:
Neven Mehinagić
) >
Duhovna nauka
Str:
1
[
2
]
3
4
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Tema: Duhovna nauka (Posjeta: 12334 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Ludi Radoje
Gost
Odg: Duhovna nauka
«
Odgovor #15 :
30.10.2007, 02:49:28 »
Može nešto te književnosti?
Stvarno me zanima.. Nešto kratko i čitljivo, pošto sam tegoban oko čitanja dužih tekstova za koje nemam predubjeđenje da su dobri..
Pozdrav!
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #16 :
30.10.2007, 03:01:22 »
da to je bila sala, pitala sam sto je to duhovnost, a tvoja definicija je jako neodredjena, sve sto nije materijalno? Mozes li to pojasniti..Pitala sam takodjer sta se dobiva , a rekao si da se dobiva u skladu s ulozenim naporom, sto je odgovor na pitanje KAKO , a ne sto
..I kakav napredak, kakav dobitak , o tom se radi.. ..To je bilo neodredjeno.. Jako ... A znam da se ne bavis politikom (odnosno pretpostavljala sam ali sam pravila poredbu s nacinom na koji si mi odgovorio s nacinom na koji politicar odgovara...
Izvinjavam se ako je ikog uvrijedilo
.. JA sam osoba koja zeli da zna ...
naravno da sam u svakoj temi skepticna, no moze mi svasta nesto promijeniti misljenje , i voljela bih da je tako.. Znatizeljna sam sto se tice ove teme, i prije nego vise citam o tome, zelim da su mi jasne definicije i filozofije iza pojmova... Hvala unaprijed
Evidentirano
lets cut the middle crap.
Gamble
Veliki Bibliotekar
Đače prvače
Spol:
«
Odgovor #17 :
04.11.2007, 12:10:05 »
Citat: Darko Djurdjic - 30.10.2007, 01:50:03
Netacno. Kategorija ovog foruma se zove ako niste primjetili "Duhovna nauka, kultura i knjizevnost". Osim toga ovdje ima i moderator te ne znam zasto mi se cini da se bavite njegovim poslom.
Vidim kako se zove forum, i ne, ja nisam moderator niti se bavim njegovim poslom, niti ne znam odakle ti ta pomisao. Dosadni ste sa copy/pastanjem dugih citata sa drugih stranica i mislim da niste nikome zanimljivi. Glumite nepristranost u cilju nametanja svojih ideala, sto ljude iritira. Koristite svaku pa i najmanju priliku da spomenete svoju religiju, svoje svjetonazore i one duge citate koje mislim nitko ne cita i onda glumite nepristranost.
Evidentirano
Nevencica
Pisar
Spol:
«
Odgovor #18 :
04.11.2007, 09:17:44 »
Ma Ok ste skroz. Našli ste nešto lijepo i sad to hocete podijeliti s drugima..
Ja to razumijem i poštujem.. I rane kršćane su napadali, a sad su posvuda.. To sa copy - paste je istina doduše, neosobno je. Kad bi probali opisati Vašim riječima ono što zalijepite, sigurno bi više ljudi to i pročitalo.. Ja prva
Evidentirano
to do-be-do-be-do...
admin
Gost
«
Odgovor #19 :
04.11.2007, 09:19:46 »
Ja sam moderator.. Sve je ok što se tiče mene..
Mir i dobro!
Nek razgovor teče kao dobar samotok...
Evidentirano
Neven Mehinagić
Bibliotekar
Đače prvače
Spol:
«
Odgovor #20 :
04.11.2007, 03:10:55 »
Dobro... Onda moram reći: Ja nisam Goran Karanović!
Mir i dobro!
Nek razgovor teče zdravorazumski...
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
«
Odgovor #21 :
04.11.2007, 08:19:19 »
Citat: Gamble - 04.11.2007, 12:10:05
Vidim kako se zove forum, i ne, ja nisam moderator niti se bavim njegovim poslom, niti ne znam odakle ti ta pomisao.
Ta pomisao dolazi od vaše prve rečenice u ovoj temi: "Mene ovi podsjecaju na one ljude sto nepozvani kucaju na vrata...", pa oprostite što mi se tako učinilo.
Dosadni ste sa copy/pastanjem dugih citata sa drugih stranica i mislim da niste nikome zanimljivi.
Izvolite pokazati "copy/paste" sa kojih stranica? Iz dosadašnjih postova u ovoj temi izgleda da je samo vama nezanimljivo.
Glumite nepristranost u cilju nametanja svojih ideala, sto ljude iritira. Koristite svaku pa i najmanju priliku da spomenete svoju religiju, svoje svjetonazore i one duge citate koje mislim nitko ne cita i onda glumite nepristranost.
Nisam glumac. Pokaži gdje sam spomenuo svoju religiju?! Nisam religiozan u tom smislu, ja se bavim duhovnom naukom, a to je nešto ipak drugačije. Neko može promijeniti vjeru ili religiju, ali vječnu funkciju bića ne može.
«
Zadnja izmjena: 06.11.2007, 01:11:20 Darko Djurdjic
»
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
«
Odgovor #22 :
04.11.2007, 10:24:16 »
Citat: Ludi Radoje - 30.10.2007, 02:49:28
Može nešto te književnosti?
Stvarno me zanima.. Nešto kratko i čitljivo, pošto sam tegoban oko čitanja dužih tekstova za koje nemam predubjeđenje da su dobri..
Pozdrav!
Obim duhovne književnosti je velik i teško se odlučiti nešto izdvojiti... ali evo jedan odlomak iz "Priče o Najdivnijem": Opis jeseni
"...U kišnom dobu, mjesečina je prekrivena oblacima, ali je povremeno vidljiva. Ponekad izgleda da se mjesec kreće sa kretanjem oblaka, ali u stvari mjesec je miran; zbog oblaka se čini da se također kreće. Slično tome, onaj tko se poistovjećuje s pokretnim materijalnim svijetom, njegov stvarni duhovni sjaj je prekriven iluzijom i s kretnjama materijalnih djelatnosti misli da se kreće kroz razne sfere života. To se dešava zbog lažnog ja koji je međa između duhovnog i materijalnog postojanja kao što je kretanje oblaka međa između mjesečine i tame. ..."
Ili bilo koja strofa Bhagavad-gite kao npr. 2.22-24:
"Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna.
Nikakvo oružje ne može dušu sasjeći. Vatra je ne može spaliti, voda navlažiti, a vjetar isušiti.
Ta osobena duša se ne može slomiti, rastopiti, spaliti ili isušiti. Vječna je, svuda prisutna, nepromijenjiva, nepokretna i vječno ista."
«
Zadnja izmjena: 06.11.2007, 01:07:12 Darko Djurdjic
»
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
«
Odgovor #23 :
04.11.2007, 11:19:15 »
Citat: neko-neko - 30.10.2007, 03:01:22
da to je bila sala, pitala sam sto je to duhovnost, a tvoja definicija je jako neodredjena, sve sto nije materijalno? Mozes li to pojasniti..
Duhovnost se često pogrešno izjednačuje sa institucijom religije. M. E. O'Brien definiše duhovnost jako široko kao "to što inspiriše u nekome želju da transcendira carstvo materije". (O'Brien, M. E., 'The Need for Spiritual Integrity', in Yura, H. & Walsh, M. B. (Des) Human needs and the nursing process, Norwalk, Connecticut: H. Appleton-Century-Crofts, 1982, pp. 85–95)
Ova definicija je dovoljno široka da uključi religiozno razumijevanje termina, ali još uvijek nije svojstvena nekoj određenoj religiji.
Duhovnost je vrijednost koja ide iznad religioznog pripadanja. Duhovnost inspiriše nekoga da teži nadahnućima, poštovanju, značenju i smislu čak kod onih koji ne vjeruju u Boga - primjenjuje se jednako u potrebama vjernika i nevjernika. Uticaj duhovnosti se manifestuje u našim odnosima sa drugima, životnim stilovima i navikama, poželjnim i nepoželjnim ponašanjima...
Citat: neko-neko - 30.10.2007, 03:01:22
Pitala sam takodjer sta se dobiva , a rekao si da se dobiva u skladu s ulozenim naporom, sto je odgovor na pitanje KAKO , a ne sto
Primjenom duhovnosti u svom životu osoba dobija mir, sreću, znanje, vječnost... osoba dobija sve dobre osobine...
«
Zadnja izmjena: 06.11.2007, 01:04:43 Darko Djurdjic
»
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #24 :
05.11.2007, 03:23:27 »
pa super , onda sam ja duhovna osoba koja je dostigla prosvjetljenje, jer imam sve to, osim vjecnosti, (zavisi kako na to gledAM)Ali ne vjerujem u vrijeme kao takvo..tj. nasu definiciju..No super... Iako sam ateist, super mi ide ova duhovnost...
danke danke
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
«
Odgovor #25 :
06.11.2007, 12:56:53 »
Vielen Dank für Ihre Nachricht... ;-)
Hm, prosvjetljenje.
Neko ko je prosvjetljen, iako živi u materijalnom tijelu, vidi sebe transcendentalno u odnosu na tijelo baš kao što kad se neko probudi iz sna napušta identifikaciju sa tijelom iz sna, identifikaciju sa imaginarnim tijelom. Prosvijetljena osoba koja je oslobođena od kontaminacija materijalnih želja ne smatra sebe vršiocem tjelesnih aktivnosti; radije, zna da su sve takve aktivnosti samo čula, stvorena iz modaliteta prirode, koja dolaze u dodir sa čulnim objektima rođenim iz istih modaliteta prirode.
Drugim riječima, potpuno prosvjetljenje nije moguće bez spoznaje svoje vječne osobnosti, a to ipak zahtjeva teistički pristup. Da, ateista može imati razvijene dobre osobine, ali takve osobine su obično u pomiješanim modalitetima (materijalne) prirode te čak i da su u samom vrhu vrline ne dotiču transcendenciju. Osoba može razviti sve dobre osobine potpuno samo zahvaljujući jednoj osobini, potpunoj predanosti Bogu.
«
Zadnja izmjena: 08.11.2007, 04:45:46 Neven Mehinagić
»
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #26 :
06.11.2007, 01:11:51 »
aahhh sure sure..ok onda odom ja vidim da sam iskljucena iz duhovne nauke... trk trk
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
«
Odgovor #27 :
06.11.2007, 01:33:13 »
Hahaha, baš si smiješna... nisam očekivao 'vako smiješan duhovan odgovor...
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #28 :
06.11.2007, 01:46:52 »
aha jelde, da idem za klovnove, bil me primili ?
... OSh mi biti preporuka??
...
Sta cu pojam boga mnogih religija ne mogu prihvatiti kao osnovu svoje duhovnosti... ako se vi vjernici tjesite da ste visi tj da mozete postici tu trascendenciju samo zato sto mislite da vjerujete.. Onda je to autosugestija, ili mozda iluzija .. No mozes sve sto zamislis.. Ja sam sad zeleni guster koji jase pink slona na ledjima mjeseca koji je svemirske boje... dobro mi je...
«
Zadnja izmjena: 06.11.2007, 01:50:35 neko-neko
»
Evidentirano
Darko Djurdjic
Đače prvače
«
Odgovor #29 :
07.11.2007, 02:43:05 »
Zasto bih ti bio preporuka ako vjerujes u svoju duhovnost?
Evidentirano
Str:
1
[
2
]
3
4
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na: