www.knjizevnost.org
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Forum
Traži
Prijava
Registracija
Knjizevnost.org Forum
>
Književnost.org
>
Festivali
>
Beogradski Sajam Knjiga
Str: [
1
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Tema: Beogradski Sajam Knjiga (Posjeta: 2311 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ludi Radoje
Gost
Beogradski Sajam Knjiga
«
:
27.10.2007, 07:37:32 »
Je li ima iko u Beogradu?
Ima li neko na forumu iz Beograda?
Kako ide ovaj sajam? Kako to izgleda uopšte? Samo hrpa knjiga na jesnom mjestu ili?
Evidentirano
vortexmoon
Skribomanijak
Spol:
smrda.
Odg: Beogradski Sajam Knjiga
«
Odgovor #1 :
27.10.2007, 11:40:20 »
Ja sam trenutno u Beogradu. Dvaput sam bila na sajmu, jucer i danas. Jednostavno sam se morala vratiti. Sajam knjiga je smjesten u vise prostorija, na vise spratova...ogromno je! Sajam dnevno posjeti oko milion ljudi, po mojoj procjeni. Stand do standa, milion izdavaca, vidjeh i par standova izdavaca iz BIH, uglavnom Istocno Sarajevo i Banjaluka. Ne nude nista posebno.
Unutar prostorija je temperatura visa od 40 stepeni, tako da ne mozes ''s mirom'' ni razgledati knjige. Sto se tice cijena knjiga, ne bih rekla da je nesto posebno jeftinije, prosjecna cijena je nekih 1000 dinara, a na gornjim spratovima se mogu naci standovi sa polovnim knjigama gdje prodaju Izeta Sarajlica za 10 dinara...sramota... Ono sto me takodjer iznenadilo je to sto prodaju komplete knjiga autora kao sto su Ivo Andric, Mesa Selimovic, Bulgakov,Krleza za VRLO male novce. Taman toliko da covjek sebi moze napraviti malu kucnu biblioteku
Na mjestima gdje su te polovne knjige, sve je razbacano tako da moras roviti kako bi vidio da li tu ima nesto sto te uopce i zanima. A na plus 40 to prilicno iznervira covjeka. Ako upitas radnika gdje se sta nalazi, reci ce kako to nemaju tu na sajmu i dati ti vizit kartu sa adresom njihove knjizare, gdje navodno ima to sto trazis. Neka pomoc, yeah right...
Ekskurzije djece iz unutrasnjosti Srbije, smrad pljeskavice sto se prodaje ispred sajma, besplatna Politika sto dijele svima na ulazu, guzva, vrucina...
Ima i standova sa knjigama na engleskom, ruskom, poljskom, spanskom... Ponajvise na engleskom.
Koliko sam ja primjetila, najvise ima knjiga Dobrice Cosica
Nadjoh i ja sebi neke knjige autora kao sto su Kundera, Palahniuk, Vonegut...
Pozdrav iz Singidunuma.
Evidentirano
Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
- moram priznati.
vortexmoon
Skribomanijak
Spol:
smrda.
«
Odgovor #2 :
27.10.2007, 11:50:12 »
Zaboravih napisati, ako nekoga sta zanima vezano za sajam, feel free to ask..
Jer sve mi se cini da cu i sutra ponovo tamo.. Usput mi je, gdje god krenem...
Evidentirano
Večerala sam oblake
- moram priznati.
Marija
Gost
«
Odgovor #3 :
28.10.2007, 11:10:15 »
pa što se vraćaš nazad ako je sve toliko ''skupo, smrdljivo i ako je usluga loša''
btw to nisu prostorije nego hale i beogradski sajam knjiga je fenomenalna manifestacija na kojoj možeš kupiti knjige i 50% jeftinije od redovne cene. + je većina iole dostupnih autora tamo pa ih možeš pitati (osim za autogram) šta god te zanima. svi poznatiji izdavači se nalaze dole, a manje poznati su gore, tako se u principu i ne moraš penjati. a i ne verujem da bi stigao sve da pregledaš za jedan dan tj jednu posetu sajmu. a retko ko će otići na sajam i platiti ulaznicu od 200din da bi kupio knjigu koja košta 200din. naravno da ćeš tamo kupiti knjige čija je regularna cena oko 50e i uštedeti 50% tj platiti je 25-30e. kako to izgleda pogledaj na
www.beogradskisajamknjiga.com
ili pogledaj na sajtu eniaroyah.com imaš više informacija nego ovde.
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #4 :
29.10.2007, 05:17:18 »
ahh koju si od chucka nabavila??? ajooj ja imam sve ali na kompu..
a i na engleskom
Evidentirano
lets cut the middle crap.
vortexmoon
Skribomanijak
Spol:
smrda.
«
Odgovor #5 :
31.10.2007, 11:52:53 »
@Marija, Whatever helps you sleep at night!
@neko-neko.. Od Čaka nabavih "Preživjeli". Jesi čitala? Nađoh i "Koncert za 1001 bubanj" od Mike Antića za 160 dinara!!
mmm.. Evo vratih se jutros iz BG, šmrc-šmrc...
Evidentirano
Večerala sam oblake
- moram priznati.
JohanMose
Književnik
Spol:
Uporan, ne Umoran
«
Odgovor #6 :
31.10.2007, 05:21:11 »
Napisao je Veso koji je predstavljao BiH na štandu:
Vratio sam se sa Sajma knjiga u Beogradu, umoran i zadovoljan. Vidio sam puno ljudi u kojima nisu ubili knjigu, ljudi gladnih literature i znanosti, napunio baterije za pisanje novih knjiga. Sad i konačno znam da ne bacam slova i riječi u vjetar, da desetine tisuća ljudi čeka da čita, da traži i lovi naslove po štandovima i policama.
Vidio sam popove koji traže Kur'an, Kur'an na ćirilici, časne sestre kako traže Bukovskog, djecu kako kupuju Tolstoja, stare koji se boje da će umrijeti zato što poslije smrti više neće moći čitati. .
Pa, da budem iskren, našao sam i sebi izdavače u Beogradu.
Našao sam i dvojicu Bosanaca, tu na «agresorskom» teritoriju, kako predstavljaju svoje knjige. Jedan od njih je bio Predrag Matvejević, drugi naš veliki Miljenko Jergović.
Naš Peđa Matvejević, i pored toga što je danima bio na Sajmu, nije našao za shodno da na par minuta posjeti BH štand. Bio je na štandu nekoliko metara daleko od našeg, baš kao i Miljenko, bio je nekoliko dana na i oko Sajma. Da, radi se o onom Matvejeviću kome je slobodarska Bosna pisala peticiju da ne ode u zatvor kad je nazvao Pešordu talibanom pa ga ovaj tužio. Taj Matvejević koji neizmjerno voli svoju Bosnu, disident bez premca. I taj Jergović koji je ime i lik izgradio na Bosni kojoj se, eto, sad vraća, neshvaćen u Zagrabu, Jerga koji misli da mu treba, u najmanju ruku, dati Nobela zato što svugdje govori kako je Bosanac. Bio je Stevo Tontić, Jozo Tunjić, Dušan Gojkov, puno njih je bilo. Ne i on.
Išao sam do štanda VBZ-a, tražio da prenesu Jergoviću da bi bio red da se pojavi. I jesu, prenijeli su mu. Ali, eto, tih nekoliko dana ispijanja kafa po sajmu, nije prešao tih 15-ak metara do nas. Onda sam pitao da li mu treba platiti, kao što su njemu i Peđi Serbsi platili da dođu i predstave knjigu. Na to su na štandu samo slegnuli ramenima i nasmijali se.
Onda sam pomislio da nisu došli zbog mene. Odbacio sam to, nisam mogao povjerovati da se disidenti boje nezgrapnog i tromog ćelavog pisca i pjesnika. Onda sam se sjetio Hasanaginice i pomislio kako bi mrski Serbsi mogli to pogrešno protumačiti i proglasiti ih «Balijama»? To bi im, možda, otežalo prodaju knjiga?
Ipak, čini se da patriotizam treba platiti. Nije lako biti neplaćen patriot i potcijenjen disident.
Ne znam zašto ih nije bilo, ali je Sajam bio dobar. Dobri smo bili svi na BH štandu, bilo je i sokova i rakije, priče i prodaje. Nedostajao mi je pomalo taj naš nacionalizam, baš koliko i ova dvojica koji su nas vješto zaobilazili.
Malo su me zbunili, često govore da žive za BiH i ne mogu bez nje. Ali, tamo daleko, u Beogradu, u srcu problema, usred «neprijateljske teritorije», mi smo se nekako snašli i bez njih.
Veselin Gatalo
Evidentirano
Kuhajmo...
tramtincica
Književnik
Spol:
«
Odgovor #7 :
01.11.2007, 09:25:30 »
Citat: JohanMose - 31.10.2007, 05:21:11
Napisao je Veso koji je predstavljao BiH na štandu: