Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Fenomen Harrya Pottera  (Posjeta: 1769 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
bookeraj
Književnik
Spol: Ženski

« : 17.03.2009, 09:17:09 »

... ne može se izbjeći. No evo sad, kad imamo određeni vremenski odmak, što vi kažete na svu tu medijsku halabuku koja se podigla oko famoznog serijala o dječaku - čarobnjaku? Jeste li ga čitali? Slažete li se s ocjenama nekih čitatelja fantasy literature da se radi o visokokomercijalnom djelu bez prave književne vrijednosti?
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #1 : 17.03.2009, 10:47:07 »

Jako zabavne knjizice! Smješko
Bas, bas zabavne i daju neku lijepu bajkovitu atmosferu. Nesto kao ona knjiga sa curicom i ogromnim polarnim medvjedom i dimenzijama.. kako se zvase..
Citao bih ga opet, negdje na plazi...
Evidentirano

Kuhajmo...
Malvina
Književnik

« Odgovor #2 : 17.03.2009, 10:57:29 »

Nisam čitala. Imala sam utisak da sam to prerasla.
S druge strane, ako ikad budem imala vremena i prostora da popunjavam praznine iz opšte kulture tog tipa Smješko prvo ću pročitati Gospodara prstenova.
Imala sam svoju fazu fantastične i naučnofantastične književnosti, ali tada su po mom ukusu bili Ursula Legvin i Frenk Herbert (Dina). Hari Poter mi se tu nigde ne uklapa Smješko
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
bookeraj
Književnik

« Odgovor #3 : 18.03.2009, 10:39:09 »

Glede fantastične književnosti, moj budući suprug je veliki fan pa je nešto malo prešlo i na mene, iako moram priznati da sam Hobbita i Gospodara prstenova čitala i prije nego što su snimani filmovi i prije nego što je Orlando Bloom uopće sanjao da će glumiti Legolasa.

Čitala sam i Ilij Dana Simmonsa (ali to je bilo nedavno, i svakako moram čitati i Olimp istog autora te tetralogiju Hyperion - Pad Hyperiona - Endimion - Uspon Endimiona), a baš sad čitam Terrya Pratchetta (on je meni više humorist, samo što piše o izmišljenom svijetu Discworldu, taj je svijet veliki disk koji stoji na leđima četiri slona koji stoje na leđima divovske kornjače koja plovi kroz svemir, ili bar tako kaže discworld legenda...Smješko E da, i počela sam čitati Vodič kroz galaksiju za autostopere, ali nisam još dovršila. (i za Ursulu Legvin i za Franka Herberta, tj. za Dinu sam čula, ali nikad ih nisam čitala. Čini mi se da su oni bili popularni nešto malo prije mog vremena, jer je jedna moja prijateljica, koja je od mene starija nekih 15 - ak godina, također voljela Ursulu Legvin, osobito njezin naslov Svet se kaže šuma, pa je čak svoju knjigu nazvala prema toj knjizi. To je doba dok je još izlazio časopis Sirius... Ja sam nešto kasnije počela čitati...)

Ali Harry Potter je drugačiji od sve te fantastične književnosti i svidio se mnogima jer ima uporište u stvarnosti - Harry je šmokljan, sasvim običan dječak kojemu se počnu događati fantastične stvari. I zato se svi možemo povezati s time. Što se tehnike samog serijala tiče, vidi se da se Rowlingova do zadnje knjige sasvim raspisala, zapleti su joj sve maštovitiji i sve je duhovitija.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
Tavita
Gost
« Odgovor #4 : 25.06.2010, 04:12:12 »

Moram priznati da sam pomalo razočarana. Ne mogu da razumijem da jedna "fantastika" pređe sve moguće granice. Da postane "zaraza"
Ne ograničavam se, ali...
Sjećate li se kada je bio period "Manije Potera" ??
Ali meni je čitav sklop tih romana površan. Samo nabacana mašta, na prvi pogled primamljivo složena....

Evidentirano
Amra
Đače prvače
*

« Odgovor #5 : 08.07.2010, 11:57:53 »

Ostala sam dijete u duši - ovo mi je omiljeni žanr. Harryja Pottera sam pročitala prošlo ljeto za pet dana. Knjiga je sjajna... Kakvo se sve smeće izdaje danas, ova knjiga je klasika... Pa jeste li čitali Vampire Diaries ili Immortals???Tužan Užas.... mada su ovi vampirski romani zadnjih 20 godina samo skupo umotane meksičke sapunice.
Evidentirano
Tavita
Gost
« Odgovor #6 : 11.07.2010, 03:00:07 »

Tacno.
Ali  i ja za sebe kazem da sam ostala dijete..ali ipak iyvan neke prenaduvane fantastike.
Evidentirano
ivokresic
Đače prvače
*

« Odgovor #7 : 22.07.2010, 07:54:59 »

Gospodar prstenova je zakon! Haris Lončar....hmmmpa zaradili su ljudi nenormalno mnogo....svi koji su radili na tome...je li to dobro ili loše? Ima li književne vrijednosti...pa, pripada jednom periodu....šta bi bilo kad bi bilo...
Evidentirano
ivokresic
Đače prvače
*

« Odgovor #8 : 22.07.2010, 07:56:51 »

Ostala sam dijete u duši - ovo mi je omiljeni žanr. Harryja Pottera sam pročitala prošlo ljeto za pet dana. Knjiga je sjajna... Kakvo se sve smeće izdaje danas, ova knjiga je klasika... Pa jeste li čitali Vampire Diaries ili Immortals???Tužan Užas.... mada su ovi vampirski romani zadnjih 20 godina samo skupo umotane meksičke sapunice.
Ali ne izadaju se valjda samo takve knjige danas???Mislim, nije to sve, je li???
Evidentirano
Amra
Đače prvače
*

« Odgovor #9 : 29.07.2010, 11:31:34 »

Zaista ne znam. Svaki put kad naletim na neku knjigu sa vampirskom temom, ispadne da je na sličan fazon kao Twilight - niko nema preko dvadeset godina, uvijek neka nemoguća ljubav, ljubavni tougao možete naći u svakoj drugoj knjizi, dijalozi skoro pa isti, apsolutno isti izbor riječi u opisima (koji su apsolutno pretjerani i patetični)... Za neke je Twilight čak i visoka literatura... sve su to ljubavni teen romani umotani u vampirske priče.
Sve mi je to nekako interesantno kao fenomen - više sociološki nago književni. Posmatram curice, ali i one starije, koji to čitaju i na koji način prihvaćaju te romane, šta je to što ih privlači... Najgore mi je što više ne mogu da prođem ulicom, a da ne primjetim na koga se furaju cure od 11 do 20 godina iz dotičnih knjiga, filmova i serija!

Evo naslova od nekih serijala ovog tipa knjiga (oh da, da li ste primjetili kako se sve objavljuje u barem tri knjige?) - Vampire Kisses, Vampire Academy, Vampire Diaries, Vampire Queen..... Night World je serijal od L. J. Smith (Vampire Diaries) ima deset knjiga i malo je ipak drukčiji od ostalih serijala - ali opet je to samo young-adult fiction. Nakon tri knjige shvatite da se ponavlja isti princip, i znate šta vas očekuje dalje.

Anne Rice sam čitala dok sam išla u srednju školu i tada mi se svidjela... ali ono što ti se svidi dok si mlađi, na znači da će ti se sviđati kad malo porasteš...Smješko
Evidentirano
ivokresic
Đače prvače
*

« Odgovor #10 : 29.07.2010, 03:23:40 »

Vidiš, mislim da si malo previše opterećena time. Odmori. Jer, zaista, ja nisam znao niti jednu tu knjigu dok je ti nisi napisala. Ali, razumijem razlog tvoje "ljutnje". Istina je da je to visoko, ali komercijalno. Ali, opustimo se. To je jedan period koji je neminovan i morao se dogoditi pa  se, eto, i dogodio. Ljudi maštaju, stvaraju emo likove i djevojke, koji pate i pate. Ali, problem je što nema realnosti nikako. Nema modela ponašanja iz današnjeg svijeta. Ipak, takve sladunjave gluposti uvijek su postojale i postojat će. Hvala bogu pa imamo dosta dobrih pisaca, poetesa, pa se ne moramo opterećivati takvim i sličnim glupostima.
Evidentirano
Djura
Đače prvače
*

« Odgovor #11 : 09.08.2010, 08:01:15 »

Mene je Potter uzeo pod svoje kada sam imao 10 godina (slučajnost je da i Harry u prvom dijelu ima 10 godina, možda i to ima neke veze). Ljubav traje i dalje. Kada bi me neko pitao šta je to što me drži uz ovaj roman, ne bih znao da mu kažem.
Evidentirano
Djura
Đače prvače
*

« Odgovor #12 : 09.08.2010, 08:05:26 »

Vidiš, mislim da si malo previše opterećena time. Odmori. Jer, zaista, ja nisam znao niti jednu tu knjigu dok je ti nisi napisala. Ali, razumijem razlog tvoje "ljutnje". Istina je da je to visoko, ali komercijalno. Ali, opustimo se. To je jedan period koji je neminovan i morao se dogoditi pa  se, eto, i dogodio. Ljudi maštaju, stvaraju emo likove i djevojke, koji pate i pate. Ali, problem je što nema realnosti nikako. Nema modela ponašanja iz današnjeg svijeta. Ipak, takve sladunjave gluposti uvijek su postojale i postojat će. Hvala bogu pa imamo dosta dobrih pisaca, poetesa, pa se ne moramo opterećivati takvim i sličnim glupostima.

Moram samo da ti postavim jedno kratko pitanje iako vjerujem da će odgovor morati da bude dug.
Ko određuje šta je dobar pisac? Nemam potrebu da branim J.K. Rowling (i ja lično imam pisce koje volim više od nje), već me samo zanima ko je taj (ili ta) koji je nepogrešiv?
Evidentirano
Amra
Đače prvače
*

« Odgovor #13 : 10.08.2010, 11:57:08 »

Čini mi se da sve teme sa vremenom postanu "komercijalne" - svakih nekoliko godina pojavi se nešto novo što u početku bude baš novo i zanimljivo, ali onda dođe do zasićenja, pa ljudi počnu da pljuju po većini tih knjiga (iako su u početku bili oduševljeni). Danas se ta "smjena tematike" dešava znatno brže zbog ove informatičke ere u kojoj živimo. To se upravo desilo i J.K. Rowling i njenoj knjizi.
Evidentirano
Djura
Đače prvače
*

« Odgovor #14 : 10.08.2010, 04:02:49 »

Čini mi se da sve teme sa vremenom postanu "komercijalne" - svakih nekoliko godina pojavi se nešto novo što u početku bude baš novo i zanimljivo, ali onda dođe do zasićenja, pa ljudi počnu da pljuju po većini tih knjiga (iako su u početku bili oduševljeni). Danas se ta "smjena tematike" dešava znatno brže zbog ove informatičke ere u kojoj živimo. To se upravo desilo i J.K. Rowling i njenoj knjizi.

Slažem se u potpunosti.
Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na: