Str: [1] 2 3
  Ispis  
Autor Tema: vulgarnost ili snaga?  (Posjeta: 5473 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
iklim
Skribomanijak
Spol: Ženski

« : 04.12.2007, 03:23:24 »

@ vortexmoon kaže:

"Postkoitalni joint".... "Nenadjebive"..

Da, poezija, svakako... Khm khm..

eto, iako sama baš i nisam neki stihoklepac, ali praktički da sam do ludila zaljubljena u pisanu riječ i njenu snagu, snagu nadahnuća koja iz nje proizlazi i hrabrost kojom pjesnik na dlanu, kroz riječi, pruža svoje najskrivenije...

ova, gore navedena, vartexmoonova izjava me navela da se zapitam: zašto?

zašto poezija ne bi smjela obilovati upravo tako neposrednim i direktnim izričajem? ovo je poezija za 'odrasle' ili?

osim toga zar je umjetnost (općenito) tu zato da bi bila lijepa na svojoj površini ili zato da bi dodirnula ono nesvjesno u nama...mene osobno ne zadovoljava lanac laskavih riječi bez ikakve poetike i 'dubljeg značenja'.

Evidentirano

obgrljena intuicijom
Nevencica
Pisar
**

« Odgovor #1 : 04.12.2007, 06:41:32 »

Ja imam praiskonsku želju da se ispovraćam na moraliste bez znanja.   
Da obrazložim;

Poezija lijepih riječi, izraza, kićenja i podilaženja je bila popularna nekad davno, davno prije. Ako je neko piše i danas, neka! Super! Ako je dobra, tim ljepše!
Ali očekivati od svakog da podgrijava leševe vila, mjesečine i sladostrašća i izbjegava izraze poput 'postkoitalni' ili 'obilata izdrkotina' samo da bi ih izbjegao, iako bi mogli imati smisao u pjesmi je čisto neznanje.

Nek nas Bog spase...
Evidentirano

to do-be-do-be-do...
vortexmoon
Skribomanijak

smrda.

Profil WWW
« Odgovor #2 : 04.12.2007, 08:11:51 »

Prekrižimo Aleksandre Sergejeviče, Petrarke, Viljeme Blejkove... Čitajmo samo dadaiste, postmoderniste, jer oni, zaboga, vide ljepotu u vulgarnosti.
Mene jednostavno nečiji "kurac" ne može nadahnuti, ne može biti poetičan niti može imati dublje značenje.

O, da, poezija smije obilovati bilo čime. Isto tako ja smijem reći da mi se to ne sviđa. Svako od nas traži nešto drugačije u poeziji. Ja tražim ono lijepo u njoj. I to moje lijepo je drugačije od tvog lijepog. Ma ne smeta meni apsolutno nimalo kako će se neko izraziti i kojom modernom, vulgarnom, stranom, narodnom , trinaestoslovnom riječju.

Popularno je biti vulgaran? Još mi je gore kada neko uopće govori o "popularnosti poezije". Zar taj neko ne traži neko nadahnuće, smiraj, odmor, spas, LJEPOTU u pisanoj riječi?
Evidentirano

Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
 - moram priznati.
Ludi Radoje
Gost
« Odgovor #3 : 04.12.2007, 09:04:04 »

Ček malo... Šta ima nelijepo u post koitalnom jointu?

Apsolutno stoji da se horde kretena prozivaju pjesnicima jer samo nižu gluposti jednu do druge i nastoje šokirati prostim izrazima (prrrrostak jedan, juh!) tipa kurac, koitus, kohabitacija i sl...
Još jedna stvar što apsolutno stoji je da ti kreteni imaju ekvivalentne horde kretena što isto tako nižu gluposti i nastoje umiliti opštim mjestima u govoru i lijepim izrazima tipa mjesečina, proljeće, ljubav i sl...

Ali vulgarnost sama po sebi u poeziji ne postoji. Ima: Jest poezija ili Nije poezija. Valja ili Ne valja.

A što se tiče LJEPOTE u pisanoj riječi... hm...  po meni - to sa koitusom, kurčevima, vulvama, obiljem sise i janjetine i samo po sebi ima vrlo duboko i vrlo lijepo značenje Smješko

Ipak, imam pitanje: Vortexmoon, je li govoriš da ''vulgarnost'' isključuje ljepotu? 
Evidentirano
vortexmoon
Skribomanijak

smrda.

Profil WWW
« Odgovor #4 : 04.12.2007, 09:37:50 »

Po meni, vulgarnost nije način da se iskaže ljepota. Čitajte, ljudi, ako vam se sviđa! Not my cup of tea. Smješko
Evidentirano

Večerala sam oblake
 - moram priznati.
desertus
Skribomanijak

« Odgovor #5 : 05.12.2007, 03:15:04 »

nemam ništa protiv pičke u poeziji
Evidentirano

buđenje nikad ne prestaje
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #6 : 05.12.2007, 05:05:18 »

Prekrižimo Aleksandre Sergejeviče, Petrarke, Viljeme Blejkove... Čitajmo samo dadaiste, postmoderniste, jer oni, zaboga, vide ljepotu u vulgarnosti.
Mene jednostavno nečiji "kurac" ne može nadahnuti, ne može biti poetičan niti može imati dublje značenje.

odlično, baš mi je drago da si spomenula kurac...ja nisam htjela, interesantno je da si baš ti to uradila.
rasprava je krenula baš u onom smjeru koji sam željela i isprovocirati (trljam dlanove), jer me osobno ne zanima samo poezija, već umjetnost općenito, glazba, slikarstvo (odn. primjenjena umjetnost)

dakle kurac ima još i Michelangelov David, zar ne? pa nitko tu statuu nije niti osakatio, niti cenzurirao, niti pokrio, niti sakrio, dapače, david ponosno pokazuje - svoj kurac, koji nije čak niti u erekciji, i nitko to ne smatra vulgarnim.

umjetnost evoluira, kao i sve ostalo i baš me veseli da više ne postoje cenzure i uskraćivanja.

kao što već napomenuh, umjetnost nije umjetnost jer je lijepa, nego zato jer ljudi na nju reagiraju i jer ona budi intuiciju...

dapače, umjetnost može biti itekako gorka, turobna, pa je ipak još uvijek umjetnost
Evidentirano

obgrljena intuicijom
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #7 : 05.12.2007, 05:06:22 »

nemam ništa protiv pičke u poeziji

kako bi inače izrazio pičku?

daj sklepaj neki stih gdje se izbjegava sterilnost izraza "ženski spolni organ"

Evidentirano

obgrljena intuicijom
vortexmoon
Skribomanijak

smrda.

Profil WWW
« Odgovor #8 : 05.12.2007, 09:28:17 »

Da, kurac sam spomenula kao primjer, no tu riječ nisam iskoristila u svojoj pjesmi ili nešto slično.

Opet pogrešno interpretiraš moje riječi. Kada sam ja rekla da je kurac (znači, kurac kao OZNAČENO,tj. muški spolni organ) nešto što treba da se cenzuriše, kako u poeziji, tako u bilo kojoj drugoj umjetnosti?
Meni smeta OZNAKA spolnog organa (k-u-r-a-c), spoj glasova. Vulgarnu, prostačku riječ ne mogu povezati s poezijom i mislim da je to ono oko čega se ne slažemo. Tebi to, očito, nimalo ne smeta. Meni da.

Ni Davidov kurac mi nimalo ne smeta. Štaviše, I find Greek sculptures quite lovely. Smješko
Evidentirano

Večerala sam oblake
 - moram priznati.
desertus
Skribomanijak

« Odgovor #9 : 05.12.2007, 09:40:58 »

da nema pičaka i kuraca ne bi bilo ni poezije
Evidentirano

buđenje nikad ne prestaje
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« Odgovor #10 : 05.12.2007, 10:24:07 »

dakle kurac ima još i Michelangelov David, zar ne? pa nitko tu statuu nije niti osakatio, niti cenzurirao, niti pokrio, niti sakrio, dapače, david ponosno pokazuje - svoj kurac, koji nije čak niti u erekciji, i nitko to ne smatra vulgarnim.

Hm.. pa neerektiran kurac se baš i ne smatra vulgarnim.. mislim da se nije ni smatrao vulgarnim.. erektiran da, on zaziva đavolje rabote, ali visuljak... tc. a-a.. stoga david je, ono.. cista esteta.. sem toga, kurac je tu marginalna stvar...

Jeste ikad gledali neku predstavu u kojoj je pola glumaca golo, pola nije, a na kraju predstave ne znas ko je, a ko nije bio gol, jer to niko nije gledao... U glumca je tijelu u službi igre.. (da napomenem, ima svakakvih stvarno grozotnih i bolesnih stvari što se pokušavaju prodati pod teatar, samo da me neko ne shvati krivo, govorim o dobrom teatru)... tipa čehovljev galeb u izvedbi jedne moskovske trupe koja se bavi fizičkim teatrom.. golotinje na sve strane, niti sekunde, niti natruhe vulgarnosti. Sve u svrhu priče...

Mislim da je tako isto i sa kurčevima u poeziji... sve u svrhu priče...
Evidentirano

Kuhajmo...
Nevencica
Pisar
**

« Odgovor #11 : 06.12.2007, 08:48:03 »

Vulgarna i prostačka riječ.. Pa je li baš?
Evidentirano

to do-be-do-be-do...
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #12 : 06.12.2007, 01:57:35 »

Hm.. pa neerektiran kurac se baš i ne smatra vulgarnim.. mislim da se nije ni smatrao vulgarnim.. erektiran da, on zaziva đavolje rabote, ali visuljak... tc. a-a.. stoga david je, ono.. cista esteta.. sem toga, kurac je tu marginalna stvar...

da, ali i rijetko koja pjesma je posvećena isključivo kurcu. ono što sam ja primjetila da je to bio jedan od momenata u 4D, a ne poezija u slavu..kurca, baš kao i kod davida, to nije središte pjesme

Jeste ikad gledali neku predstavu u kojoj je pola glumaca golo, pola nije, a na kraju predstave ne znas ko je, a ko nije bio gol, jer to niko nije gledao... U glumca je tijelu u službi igre.. (da napomenem, ima svakakvih stvarno grozotnih i bolesnih stvari što se pokušavaju prodati pod teatar, samo da me neko ne shvati krivo, govorim o dobrom teatru)... tipa čehovljev galeb u izvedbi jedne moskovske trupe koja se bavi fizičkim teatrom.. golotinje na sve strane, niti sekunde, niti natruhe vulgarnosti. Sve u svrhu priče...
da, gledala sam balet, I. Stravinjskog, 'Žar ptica', u kojem plesači nisu goli, ali imaju kostime u boji kože, pa izgleda kao da jesu.
samu praizvdbu baletne predstave u Parizu, naravno da je publika bojkotirala, bilo je to previše i za sam pariz (da me sad pitaš koje godine je bila predpremjera, nikako ne bih znala, ali sam balet je svoju koncertantnu strukturu dobio 1945., iz čega ja zaključujem da je baletna verzija bila izvedena negdje u drugoj polovici trećeg desetljeća...). i danas postoji publika koja nije sposobna za tu količinu kontraverzije. meni osobno je to jedno od najpoetičnijih, najestetskijih glazbeno - scenskih prformansa

Mislim da je tako isto i sa kurčevima u poeziji... sve u svrhu priče...

apsolutno, isključivo u svrhu poezije
« Zadnja izmjena: 10.12.2007, 08:37:00 iklim » Evidentirano

obgrljena intuicijom
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #13 : 06.12.2007, 02:00:25 »

Ni Davidov kurac mi nimalo ne smeta. Štaviše, I find Greek sculptures quite lovely. Smješko

meni su osobno pridealne, za mene to nije životna i pokretna estetika, fluidna i stvarna, to su grčki IDEALI...uostalom, kad smo već kod kurca...na tako veliko tijelo, tako mali...ne...definitivno mi je nepoporcionalan (haha)
Evidentirano

obgrljena intuicijom
iklim
Skribomanijak

« Odgovor #14 : 06.12.2007, 02:29:10 »

Meni smeta OZNAKA spolnog organa (k-u-r-a-c), spoj glasova. Vulgarnu, prostačku riječ ne mogu povezati s poezijom i mislim da je to ono oko čega se ne slažemo. Tebi to, očito, nimalo ne smeta. Meni da.

dakle kurac se smije crtati, oblikovati, pokazivati na pozornici, a ne smije spomenuti u poeziji...zašto? u čemu je razlika?

sama riječ jednako je značajna kao i njegovo pojavljivanje
Evidentirano

obgrljena intuicijom
 Str: [1] 2 3
  Ispis  

Skoči na: