Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Porazi kulturnih institucija - zatvorena mostarska Škrinja  (Posjeta: 893 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« : 05.04.2009, 09:03:38 »

Zatvoren Klub prijatelja knjige Škrinja:

('Škrinja za mene kafić i zatvaranje kafića nije bitno.'' -
Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara

''Kad ostanemo bez kulture potpuno, a već smo kulturna provincija, onda će biti još lakše zagospodariti nama.'' - Veselin Gatalo, književnik.

Klub prijatelja knjige Škrinja, mjesto koje su ljubitelji književnosti smatrali jednom od oaza kulture u Mostaru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini je zatvorena.
Razlog zatvaranju je nedostatak podrške od nadležnih institucija. ...

cijeli tekst na: http://knjizevnost.org/index.php?subaction=showfull&id=1238917987&archive=&start_from=&ucat=1&
prilog FTV-a za emisiju Sedmica o zatvaranju Škrinje: rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/sedmica090402.rm  - Ako ne upali url, samo copy-paste ovaj link: rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/sedmica090402.rm

Zatvaranje mostarske Škrinje samo je povod za ovu temu. Kulturne institucije stavljaju ključ u bravu posvuda. Ni mjesec dana prije Škrinje zatvorila se knjižara Matice Hrvatske u Mostaru. Tako da sad u našem gradu knjiga se može naći samo u DVIJE kao knjižare (kao jer je jedna kao oveći kiosk - kvalitetna ali preslabo opskrbljena, a druga ima astronomske cijene i namijenjena je turistima). Prije par godina zatvoren je i banjalučki Geto.

http://www.skrinja.org/ - o Škrinji

Šta mislite o ovim porazima kulture?

Kakva je situacija u vašem kraju?
« Zadnja izmjena: 05.04.2009, 09:06:48 JohanMose » Evidentirano

Kuhajmo...
Malvina
Književnik
Spol: Ženski

« Odgovor #1 : 05.04.2009, 11:12:55 »

O tome se ništa lepo ne može misliti.
Kragujevčani su peticijom izborili bitku za opstanak najstarije knjižare u KGu, tj. za opstanak knjižare na mestu najstarije knjižare koja se zvala Svetlost. Sada je tu knjižara Stylosa. Prethodno su bili Stubovi kulture. U oba ova slučaja knjižara je tu, ali atmosfera nije ista. Tu se sad otvara novo pitanje - ko kakve knjižare voli. Ja sam volela tu Svetlost knjižaru, možda i zato što inače naginjem starini Smješko Uglavnom, u toj, MOJOJ knjižari moglo je da se sedne i da se prelistava i čita, a prodavci su nosili plave mantile kao u nekakvom magacinu. Tu je moglo da se bunari i da se izbunari svašta. Ja volim da se zadržim u knjižari, da pretražujem dok ne nađem zaturenu knjigu sa prastarom cenom, da me knjižara iznenadi onim što ima...
Knjižara Nolit prva je zatvorena. Bili smo u takvoj krizi da se ne sećam da je neko dizao prašinu u vezi s tim. Otad se na tom mestu izmenjalo nekoliko prodavnica - obuća, sportska oprema...
Zatvorena je i Prosveta. To još uvek nisam prebolela. Zgrada se nalazi (još uvek) u samom centru, na uglu i bila je, dok je u njoj bila Prosveta, jedan od glavnih orijentira grada - mesto susreta. "Vidimo se kod Prosvete", govorili smo. Do sada nisam čula da ljudi kažu - vidimo se kod Nacionalne štedionice, odnosno, po najnovijem, kod Euro-banke, koja je sad tamo smeštena.
Imamo odskora Mamut. Nisam oduševljena. Ušla sam 5-6 puta i izašla kao popišana - to nije za mene ili ja nisam za to, kako hoćete.
U poslednje vreme najčešće zalazim u jednu jedinu antikvarnicu u gradu - tu iskopam ponešto. Makar dobijem deo atmosfere - miris, gomile knjiga, prodavca koji me ne požuruje...
Evo, ubrzanim tempom obiđoh i nekoliko knjižara u Beogradu. "Plato" blista u novom ruhu - svetski. Ono što tražim - nemaju.
Prosvetina knjižara je opstala, u suterenu je antikvarnica - cool, malo nepregledno, krcato. Zeppter Book World ima novu lokaciju, u Zeppter zgradi. Prostor je mali, sviđa mi se, lep izbor. "Knjiga i mi" Narodne knjige preseljena je, ne znam gde. Lagunina nova knjižara miriše na novo - miris koji ne pristaje knjigama u mom koordinatnom sistemu. Obišla sam još 4-5, svuda je uglavnom isti izbor. U Domu sindikata u toku je Uskršnji sajam knjiga za koji malo ko zna. Tamo sam kupila Kraljević i prosjak, ilustrovano Bigzovo izdanje iz 72. za 2 evra! Opšti utisak - Bulevar Sumraka.
Ima li se gde, Johane, u tvom Mostaru kupiti neki književni časopis?
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
bookeraj
Književnik

« Odgovor #2 : 05.04.2009, 06:07:01 »

žao mi je zbog Profila, recimo, u Osijeku Profil nema megastore kakav ima u Zagrebu pa čak i Slavonskom brodu. Ima Algoritam, koji je većinom usmjeren na kompjutorske igre i fantasy, ima par lokalnih knjižara, jedan antikvarijat, a knjige se mogu kupiti i u svim trgovačkim lancima. Mjesta kao što je, pretpostavljam, Škrinja, ili kao što je zagrebačka Booksa u Osijeku nema i nikad nije bilo. Jer nema kulture čitanja, knjiga se čak ni među nadležnima niti među javnim mnijenjem ne tretira kao važna, kao relevantna i kao potrebna. Žao mi je zbog toga. Žao mi je i zbog Mostara, ali to je, kao što reče Johan, samo povod. Uzroci su puno dublji.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
neko-neko
Skribomanijak

your heart is my piñata

« Odgovor #3 : 06.04.2009, 10:19:14 »

:'(  nemam rijeci , mogu samo stisnuti zube i pozuriti  :'(  :'(

ne mogu vjerovati  :'( Dobro je rekao Gatalo, samo se pitam sta jos mogu da nam uzmu ili da zanemare ?

ovo 'nam'  jer se osjecam jos uvijek kao dio Mostara , ne zamjerite  Smješko
Evidentirano

lets cut the middle crap.
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: