Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Knjiške uši!  (Posjeta: 1929 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« : 05.04.2009, 09:25:39 »

Neku noć mi Marko Tomaš, dok smo trpili snažan miris lavande protiv moljaca stajavši usred ''Prosvjetine'' biblioteke pune starih knjiga, reče za postojanje knjiških moljaca (Ne Božidar Alajbegović Smješko ) koji napadnu knjige i papir pretvore u prah, a hrane se i nečim iz uveza. Također mi reče da su takve knjige pred par godina izbacivane iz gradske biblioteke (odakle sam ih uzimao kašunima - ja).

Čiča kod kojeg smo bili održava biblioteku i pored knjiga drži popriličnu kolekciju alkohola - reče mi da on stavlja lavandu i to žestoko - za svaki slučaj.

Kad sam sav uspaničen došao kući, otišao sam na google i potražio oko tih - knjiških uši - da vidim šta je to. Liposcelis spp., ' srebrna ribica` i knjiška uš, štetočine koje napadaju i uništavaju knjige, arhivske materijale , http://www.kendall-bioresearch.co.uk/psocop.htm , http://ucblibraries.colorado.edu/preservation/Manual/images/bookworm.pdf .

S dosta olakšanja, nakon preturanja sam zaključio da knjige koje sam spasio iz gradske biblioteke nemaju primjere sa gornjih slika (tj, linkova) i sjetio se da je u stvari biblioteka tako izbacivala ćirilične i ekavične knjige. I bilo bi čudno da je samo njih napala knjiška uš.

Ipak, kupio sam hrpu lavande (pošto ne znam šta drugo da radim) i stavio je u svoje police - sreća ima staklo na njima. Ipak, soba mi počinje mirisati na Prosvjetinu biblioteku.

Je li znate vi za knjiške uši?

Malvina, ti si u bibliotekarstvu, imaš li kakav savjet?
« Zadnja izmjena: 05.04.2009, 09:29:39 JohanMose » Evidentirano

Kuhajmo...
Malvina
Književnik
Spol: Ženski

« Odgovor #1 : 05.04.2009, 11:18:34 »

Čula sam za taj fenomen, mada ga moja literatura za stručni bibliotečki ispit ne tretira Smješko
Nemam nikakvih saveta, ali mi lavanda zvuči kao dobar potez. Volim miris lavande. Bolja je od naftalina.
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
bookeraj
Književnik

« Odgovor #2 : 09.04.2009, 01:32:44 »

nije taj izraz, "knjiški moljac", došao niotkuda, izgleda. Moram vidjeti je li koju moju knjigu napalo.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
Nastasja Filipovna
Pisar
**

Art is my religion

« Odgovor #3 : 18.04.2009, 07:01:05 »

Svašta, a mene učili da moljci ne vole papir  Vrtim očima
Evidentirano

'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
vortexmoon
Skribomanijak

smrda.

Profil WWW
« Odgovor #4 : 18.04.2009, 09:44:58 »

S dosta olakšanja, nakon preturanja sam zaključio da knjige koje sam spasio iz gradske biblioteke nemaju primjere sa gornjih slika (tj, linkova) i sjetio se da je u stvari biblioteka tako izbacivala ćirilične i ekavične knjige.

Jao sjećam se kad je to bilo. Koja glupost...
Evidentirano

Večerala sam oblake
Nekad vrlo teško padaju na želudac -
 - moram priznati.
bookeraj
Književnik

« Odgovor #5 : 03.05.2009, 02:41:02 »

a ne, sad sam pogledala link, nema kod mene nikakvih takvih oštećenja, ali ima onako da je papir kao isfucan na nekim stranicama na starijim knjigama, nedostaju rubovi i tako...
Evidentirano

tramtincica
Književnik

Profil WWW
« Odgovor #6 : 03.05.2009, 05:01:16 »

i sjetio se da je u stvari biblioteka tako izbacivala ćirilične i ekavične knjige.
Jao sjećam se kad je to bilo. Koja glupost...

tješi me da je dobar dio tih knjiga netko tiho pokupio pa su sad po privatnim bibliotekama. moja mama je spasila cijeli naramak iz školske knjižnice. Matavulj, Kočić, čak i Andrić završili su tako kod mene.
Evidentirano
Malvina
Književnik

« Odgovor #7 : 03.05.2009, 07:51:04 »

tješi me da je dobar dio tih knjiga netko tiho pokupio pa su sad po privatnim bibliotekama.
Tako je počeo bookcrossing Smješko
Kod nas su izbacivali Gintera Grasa, ali mislim da ga nisu dovodili u vezu sa vašima (knjiškim)
Evidentirano

"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
bookeraj
Književnik

« Odgovor #8 : 04.05.2009, 09:33:42 »

Kod nas biografije Josipa Broza Tita u 16 svezaka i biografije i sabrana djela drugih uvaženih komunista. Ali bilo je tu i svega drugog, ja sam također obogatila svoju privatnu biblioteku.
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: