www.knjizevnost.org
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Forum
Traži
Prijava
Registracija
Knjizevnost.org Forum
>
Književnost.org
>
Pisanje i čitanje
>
Plagijat
Str: [
1
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Tema: Plagijat (Posjeta: 1745 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Malvina
Književnik
Spol:
Plagijat
«
:
25.04.2009, 01:04:42 »
Šta neko književno delo čini plagijatom?
Da li postoje neka pravila koja to strogo određuju?
Šta jeste, a šta nije plagijat? Gde su granice?
Da li je napomena u podnaslovu, na primer Po Andriću, ograđivanje od napada za plagiranje?
Evidentirano
"Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?"
desertus
Skribomanijak
Odg: Plagijat
«
Odgovor #1 :
25.04.2009, 07:32:23 »
danas se to zove intertekstualnost, a još se koriste i glazbeni termini kao što su sempliranje i sl.
Evidentirano
buđenje nikad ne prestaje
desertus
Skribomanijak
«
Odgovor #2 :
25.04.2009, 07:33:35 »
art experimental ruttmann vs alexis milant
http://www.youtube.com/watch?v=ZWp9t0lp_a8
Evidentirano
buđenje nikad ne prestaje
JohanMose
Književnik
Spol:
Uporan, ne Umoran
«
Odgovor #3 :
26.04.2009, 09:12:23 »
Mislim da nije dok god se tuđe koristi kao gradivni dio tvoga i u kompletu s njim ima drugo značenje, drugu spoznaju..
Nikad mi nije bilo jasno da neko može da plagira u književnosti..
Književna djela su nekako lična. Kao da se omataš tuđom kožom..
Evidentirano
Kuhajmo...
Malvina
Književnik
Spol:
«
Odgovor #4 :
26.04.2009, 09:46:48 »
A meni je nekako u književnosti sve povezano, hm, ispada da je sve plagirano. Prvo čitaš, čitaš, čitaš, pa nešto i napišeš ili ne napišeš. Prvo si čitalac. Knjige koje si pročitao utiču na tebe, oblikuju te itd., dakle utiču na tvoje pisanje. Neke rečenice, recimo, postanu ti tako bliske, da ih nesvesno usvajaš kao svoje, jer one iskazuju tvoje razmišljanje.
Ne, ne verujem u plagijat u književnosti. Ili je dobro ili je loše, ostalo me ne zanima.
U knjizi B. Šćepanovića "Iskupljenje" glavni junak nailazi na svoj spomenik. Gledali ste Underground? Meni, recimo, ne smeta ovo "plagiranje". To je zanimljiv siže utkan u dve različite priče.
Evidentirano
Nastasja Filipovna
Pisar
Spol:
Art is my religion
«
Odgovor #5 :
26.04.2009, 01:32:32 »
Gdje je granica između plagiranja i istraživanja?
Evidentirano
'Jer ja sam bio džoker, Ludak. Pesnik i smehotvorac. Boemčina, kao moj ošinuti Ćale. O, mi smo mogli sa svima...'
bookeraj
Književnik
Spol:
«
Odgovor #6 :
27.04.2009, 09:58:18 »
to je odlično pitanje, Malvina, davnih dana smo imali jednu raspravu na tu temu.
Citiranje je jedna stvar - tu je autor dužan navesti izvor, bilo kroz tekst, bilo u fusnoti. Ali što je u onim slučajevima u kojima je čitavo djelo sastavljeno od tuđih misli (doslovce: semplirano), kao što je to slučaj kod... mislim, T. S. Eliota? On praktički ne može navesti sve izvore koje je koristio, prvo zato što bi time narušio formu teksta, a drugo zato što bi to izgubilo umjetničku svrhu (dio zadovoljstva je i "pogađanje" odakle se određena misao "uzela"). Meni je to prilično nejasno.
Ipak, vjerujem da je, kao kod nas pravnika, mjerodavna NAMJERA - što sa onima koji su plagirali slučajno, možda nešto što su davno pročitali i niti ne znaju da im je to u glavi pri pisanju? Ali ukoliko je netko svjesno uzeo tuđe djelo i potpisao svoje ime pod njega, želeći time steći beneficije i prava koja bi imao pisac takvog djela (a koja mu po autorskom pravu ne pripadaju), tada mislim da je to plagiranje.
Evidentirano
s Bookeraj blogom u književnije sutra!
Malvina
Književnik
Spol:
«
Odgovor #7 :
27.04.2009, 11:33:13 »
Citat: bookeraj - 27.04.2009, 09:58:18
Ipak, vjerujem da je, kao kod nas pravnika, mjerodavna NAMJERA - što sa onima koji su plagirali slučajno, možda nešto što su davno pročitali i niti ne znaju da im je to u glavi pri pisanju? Ali ukoliko je netko svjesno uzeo tuđe djelo i potpisao svoje ime pod njega, želeći time steći beneficije i prava koja bi imao pisac takvog djela (a koja mu po autorskom pravu ne pripadaju), tada mislim da je to plagiranje.
Nešto kao ubistvo s predumišljajem i ubistvo iz nehata
Izgleda da sam plagirala ovu temu
bookeraj kaže da je već bila rasprava o ovome.
Evidentirano
bookeraj
Književnik
Spol:
«
Odgovor #8 :
27.04.2009, 12:11:14 »
ne ovdje, nego na jednom drugom književnom forumu. ali i ja primjećujem kako se teme ne mijenjaju, neprestano se raspravlja o istim stvarima, koje se ne mogu suštinski razriješiti jer itekako ovise o stavu (su)govornika
Evidentirano
bookeraj
Književnik
Spol:
«
Odgovor #9 :
28.04.2009, 11:45:03 »
http://www.knjizevnost.org/index.php?subaction=showfull&id=1240911151&archive=&start_from=&ucat=1&
divno ide uz ovu temu vijest koja se pojavila na naslovnici portala...
Evidentirano
Malvina
Književnik
Spol:
«
Odgovor #10 :
28.04.2009, 05:50:47 »
Citat: bookeraj - 28.04.2009, 11:45:03
divno ide uz ovu temu vijest koja se pojavila na naslovnici portala...
Da. Pomalo se osećam kao Balkanski špijun - prisluškuju me
Ali s druge strane, super što je pesma dobila nagradu! Ej, pa to je super! Bravo za pesmu! Bravo za žiri! Konkurs nije namešten!
Ili je sve to ...samo dobra reklama
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #11 :
29.04.2009, 05:24:51 »
kopiranje je predivno...!!!!!!! ne direktno rijec za rijec, ali ideje, i prosiravanje te iste, druge percepcije bladidadada .. ma jednostavno predivno.. Sve sto si ikad pomislio je vec izmisljeno , umisljeno, pomisljeno, uradjeno , izreceno.. itd itd...
ja sam nesvjesno citirala Freuda... Na osnovi promatranja zivota on i ja smo dosli do istih zakljucaka. Tad nista od Freuda nisam procitala, tj imala sam 14 odakle me s Freudom. Dakle.. sta mislite o nesvjesnom plagijatu
))
ahh te cari zivota
Evidentirano
lets cut the middle crap.
bookeraj
Književnik
Spol:
«
Odgovor #12 :
30.04.2009, 09:56:19 »
ako se događa da neki od nas dolaze do istih zaključaka odvojeno, mora da na svijetu postoje i neke apsolutne i univerzalne istine, zar ne? to djeluje utješno.
Evidentirano
neko-neko
Skribomanijak
Spol:
your heart is my piñata
«
Odgovor #13 :
30.04.2009, 02:45:35 »
ne vjerujem u apsolutno, ali samo vjerovanje znaci da moja recenica nije cinjenicno stanje oko mene, mozda trenutno..A i uvjerenja su u mojem slucaju skoro uvijek trenutna.. Drzim se dok mi iskustvo ne pokaze drugacije.. Ali mislim da je apsolutna/univerzalna istina(saznanje) opet zavisna od osoba .. Samim time ona postaje relativna... ohh boze sama sebi grickam bubrege svojom relativnošću
Evidentirano
lets cut the middle crap.
Str: [
1
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište:
-----------------------------
Književnost.org