Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Tekst uz kafu  (Posjeta: 1074 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
JohanMose
Književnik
Spol: Muški

Uporan, ne Umoran

Profil WWW
« : 19.12.2007, 02:26:46 »

Koji tekst u knjigomatu!! Smješko
------
...Za kavu se i krv lila. Preozbiljno shvativši kavu, Arapi su grčevito čuvali tajnu spravljanja kave, a za svaki pokušaj krijumčarenja biljke bila je predviđena ni manje ni više nego smrtna kazna! Nije ni čudo da se najstarija legenda o kavi rodila baš iz arapskog nadnaravnog svijeta. Tumačena kao nebeski dar kava se veže za oboljelog proroka Muhameda, kojemu se Alah smilovao pa poslao napitak crn kao kaaba u Meki po anđelu. Dečko je popivši gahwu živnuo, napunio se mladenačkom snagom i iz sedla pobacao četrdeset kršnih momaka i usput obljubio cijeli harem žena. Naši kafići puni beživotne mladeži zasjele po plastičnim sedlima, dokazuju kako je to ipak samo legenda.

Budna povijest, naravno, bilježi nešto drugo i tvrdi da kava počinje u pastoralnoj priči. Budući da su mnogo toga pronašle gladne koze i znatiželjni pastiri, tako je bilo i s prvim grmom kave. Ovoga puta ne i gorućim.

U devetom je stoljeću, na na tlu današnje Etiopije, pastir Kaldi primjetio je da su njegove ovce tancale cijelu noć nakon što su se nakusale nepoznatih crvenih plodova. Zagolican, Kaldi je plodove kušao i osjetio popajevsku snagu. S tim je otkrićem požurio do koptskih redovnika u obližnji samostan. I isposnicima se kava jako svidjela pa su počeli sušiti plodove i raspačavati ih po obližnjim samostanima. Ružnjikave bi plodove kave natapali u vodi i kasnije ih pojeli, a napitak bi popili jer im je oštrio koncentraciju pri molitvi. Tako je kava pomogla na indirektan način i Bogu na nebesima. Ubrzo se u afričkom narodu pročulo da postoji biljka koja osvježava. Uskoro taj trač o kavi preplivava Crveno more i stiže u Arabiju odakle potječe ovaj napitak koji danas srčemo li srčemo.
...
Cijeli tekst na:

http://www.knjigomat.com/detail.asp?iNews=553&iType=2

------------------

E, kad naidjete na ovakve tekstove... podijelite  veselje! širimo duh:)
Evidentirano

Kuhajmo...
bookeraj
Književnik
Spol: Ženski

« Odgovor #1 : 29.11.2008, 11:28:43 »

grrrrrrrrr... ja sam napisala cijeli pop - znan tekst o kavi, i ovi su mi podaci dobro poznati, no nažalost, NETKO nije htio objaviti taj tekst. Trebala sam ga odmah slati dalje kad sam vidjela da od toga ništa neće biti.
Evidentirano

s Bookeraj blogom u književnije sutra! Smješko
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: