vortexmoon
Skribomanijak

Spol: 
smrda.
|
 |
« : 20.12.2007, 08:37:01 » |
|
I želim se igrati skrivača i dati ti svoju odjeću i reći ti kako mi se sviđaju tvoje cipele i sjediti na stepenicama dok se ti kupaš i masirati tvoj vrat i ljubiti stopala i držati te za ruku i ići na ručak i ne ljutiti se što jedeš moju hranu i naći se s tobom kod Rudi i pričati o proteklom danu i otkucati tvoja pisma i nositi tvoje kutije i smijati se tvojoj paranoji i dati ti kasete koje ne slušaš i gledati odlične filmove i gledati grozne filmove i žaliti se na radio i fotografirati te dok spavaš i probuditi se i donijeti ti šoljicu kafe i ići u Florent i piti kafu u ponoć a ti ćeš mi ukrasti cigarete i ne uspjevati pronaći šibice i govoriti ti o TV-emisiji koju sam gledao noć prije i voditi te u očnu kliniku i ne smijati se tvojim vicevima i željeti te ujutro ali ti ipak dozvoliti da malo odspavaš i ljubiti tvoja leđa i milovati tvoju kožu i govoriti koliko volim tvoju kosu tvoje usne tvoj vrat tvoje grudi tvoju stražnjicu tvoju... i sjediti na stepenicama pušeći dok tvoj susjed ne dođe kući i sjediti na stepenicama pušeči dok TI ne dođeš kući i brinuti se kada kasniš i iznenaditi se kada dođeš ranije i poklanjati ti suncokrete i ići na tvoju zabavu i plesati dok ne pocrnim i izvinjavati se kada pogriješim i veseliti se kada mi oprostiš i gledati tvoje fotografije i žaliti što te ne znam oduvijek i osluškivati tvoj glas u mom uhu i osjetiti tvoju kožu na mojoj i prepadati se kada si ljuta i kada tvoje oko postane crveno a drugo je plavo a tvoja kosa je na lijevoj strani a lice orijentalno i govoriti ti kako si prekrasna i grliti te kada si nervozna i biti uz tebe kad si povrijeđena i željeti te kada te pomirišem i uvrijediti te kad te dodirnem i plakati kad sam uz tebe i plakati kad nisam uz tebe i sliniti na tvojim grudima i daviti te u noći i smrzavati se kada uzmeš pokrivač i osjećati vrućinu kada ga ne uzmeš i istopiti se kada se nasmiješ i izgubiti se kada se smješkaš i ne razumjeti zašto misliš da te odbijam a ne odbijam te i pitati se kako uopće možeš i pomisliti da bih te ikada odbio i pitati se ko si ti ali te ipak prihvatati i pričati ti o tri anđela začaranoj šumi dječaku koji je letio preko okeana jer te volio i pisati pjesme za tebe i čuditi se zašto mi ne vjeruješ i imati tako dubok osjećaj za koji je nemoguće pronaći riječi i željeti da ti kupim mače na koje bih bio ljubomoran jer bi dobivalo više pažnje od mene i zadržavati te u krevetu kada moraš ići i plakati poput bebe kada konačno odeš i riješiti se žohara i kupovati ti poklone koje ne želiš i vraćati ih i pitati te da se udaš za mene a ti PONOVO odgovaraš sa ne ali ipak nastaviti sa postavljanjem tog pitanja jer iako smatraš da to ne mislim zaozbiljno ja mislim i oduvijek sam mislio i prvi put kad sam te upitao i lutati gradom misleći kako je pusto bez tebe i željeti što ti želiš i misliti kako gubim sam sebe ali sada sam siguran s tobom i govoriti ti najružnije stvari o meni i pokušavati ti dati najbolje od sebe jer ti ne zaslužuješ ništa manje i odgovarati ti na pitanja čak i kad najradije ne bih da odgovaram na njih i govoriti ti istinu kad je zaista ne želim reći i pokušavati biti iskren jer znam da to voliš i pomišljati kako je sve gotovo ali pričekaj samo deset minuta prije nego me izbaciš iz svoga života i zaboraviš ko sam i pokušavati se zbližiti s tobom jer je prelijepo upoznavati te i zaista vrijedi truda i loše pričati s tobom na njemačkom jeziku i još gore na hebrejskom i voditi ljubav s tobom u tri ujutro i nekako nekako nekako komunicirati s tobom o neodoljivoj neumirućoj bezuvjetnoj sveobuhvatnoj ljubavi koju imam za tebe i ljubavi koja obogaćuje srce i širi um i nikada ne prestaje...
Nemoj mi govoriti NE ne možeš mi reći NE jer je takvo olakšanje osjetiti ljubav ponovo i ležati u krevetu i držati me u naručju, dodirivati, ljubiti i obožavati i tvoje srce će skakutati kada čuješ moj glas i vidiš moj osmijeh i osjetiš moj dah na svom vratu i tvoje srce će se utrkivati kada te poželim vidjeti a ja ću te lagati od prvog dana i iskorištavati i jebati i slomiti ti srce jer si ti prva slomila moje i voljet ćeš me svakim danom sve više dok teret ne postane nepodnošljiv a tvoj život postane moj i ti ćeš umrijeti sama jer ću uzeti šta poželim a zatim otići i neću ti biti ništa dužan uvijek je tu uvijek je bilo tu i ne možeš poricati život koji osjećaš jebeš taj život jebeš taj život jebeš taj život sad sam te izgubio.
Sarah Kane
Moj grubi prevod... Morala sam ovo podijeliti s vama.. Uglavnom, monolog iz predstave "Crave" o kojoj gotovo ništa ne znam.. Na monolog sam naletjela slučajno prije godinu-dvije na netu i strahovito mi se svidio. Inače, Kane je dosta pisala o šizofreniji, torturi, silovanjima, kanibalizmu, raznim mentalnim oboljenjima...A i sama je počinila samoubistvo, i to, čini mi se, jako rano.. možda u 27-28. godini. Znam da ima predstavu pod nazivom "4.48 psychosis". Navodno je to vrijeme u kojem se najčešće izvršava samoubistvo. Mada neki izvori kažu da je to doba dana (bolje rečeno jutro) kada bi se Sarah budila dok je bila u depresiji.
A ovo kaže Wikipedia: "Crave is the fourth play by British playwright Sarah Kane. It was first performed in 1998 by the theatre company Paines Plough at the Traverse Theatre, Edinburgh. The play was initially presented under the pseudonym Marie Kelvedon. It features four characters (or possibly four elements of the human mind), each of whom is only identified by a single letter. Character A is an abuser. M represents the maternal figure (recently played by Debbie Harry on a US tour), possibly the mother of character C, a timid, tortured child. B is an addict. The 4 characters interact through a series of poetic stories, monologues and dialogues. There are few stage directions, barely any punctuation and so physical, visual aspects and mise en scene are open for interpretation."
|