0

Elektronska izložba o Tomasu Sternsu Eliotu

T.S.Eliot„Veliki pesnik, pišući sebe, piše svoje vreme“.
– Tomas Sterns Eliot –

Biblioteka Matice srpske je povodom 125 godina od rođenja engleskog pisca i kritičara Tomasa Sternsa Eliota (1888 – 1965) pripremila elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Elektronski katalog izložbe sadrži popis dela i literature sa signaturama.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, a urednik je Miro Vuksanović.
Izložba se može pogledati do 3. juna 2013. u javnom katalogu Biblioteke.

Prvi deo izložbe čini izbor književno-umetničkih dela i teorijskih radova na srpskom i engleskom jeziku kao što su: „Pusta zemlja“, „Pesme“, „Četiri kvarteta“, „Ka definiciji kulture“, „Izabrani tekstovi“ itd. Drugi deo izložbe predstavlja izbor iz literature o ovom književniku. O T. S. Eliotu i njegovom književnom radu pisali su: J. Hristić, I. V. Lalić, M. Pavlović, S. Selenić, S. Koljević, kao i R. Bush, B. Bergonzi, M. C. Bradbrook, B. Lee i drugi.

Tomas Sterns Eliot je rođen u SAD, ali je 1927. uzeo englesko državljanstvo. Pisao je poeziju, eseje i dramu, a postao je poznat po poemi „Pusta zemlja“ objavljenoj 1922. Iste godine osnovao je, u ono vreme, veoma uticajan književni časopis The Criterion, koji je uređivao sve do početka II svetskog rata.

U svom opusu T. S. Eliot je sjedinio ličnu interpretaciju evropske pesničke tradicije, mitsku i hrišćansku viziju, intelektualnu strast i modernistički senzibilitet. Mnogi su mu pripisivali elitizam, jer je za razumevanje njegovih dela potrebno široko poznavanje opšte kulture, umetnosti, istorije, mitologije.

1948. godine Eliotu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

„Tradicija je bila za Eliota ne samo nadahnuće, nego i put ka otkriću univerzalnog značenja i značaja ovog ili onog zapažanja“.
– Svetozar Koljević –

„Njegova kritika govori ne samo o jednoj od mogućih vrsti pisanja poezije, već o poeziji uopšte“.
– Jovan Hristić –

Katalog elektronske izložbe građe o T. S. Eliotu možete preuzeti na stranici – Biblioteke Matice srpske.

izvor: sinhro.rs

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |