0

Temat posvećen Jovanu Hristiću

Foto: Jovan Hristić. Izvor: Vreme.com

Foto: Jovan Hristić. Izvor: Vreme.com

Na današnji dan, 26.08.1933. rođen je Jovan Hristić.

“I ovo još hoću da znaš, dragi moj Fedre: živeli smo
U vremenima sasvim očajnim. Od tragedije
Pravili smo komediju, od komedije tragediju;

A ono pravo: ozbiljnost, mera, mudra uzvišenost,
Uzvišena mudrost, uvek nam je izmicalo. Bili smo
Negde na ničijoj zemlji, ni mi sami,

Ni neko drugi; uvek tek za korak-dva udaljeni
Od onog što jesmo, onog što je trebalo biti”…

*
Povodom 80 godina od rođenja ovog velikog pesnika objavljen je temat o njegovoj poeziji:

U novoj svesci Zbornika Matice srpske za književnost i jezik (1/2013) povodom osamdeset godina od rođenja Jovana Hristića, objavljena je serija tekstova o njegovoj poeziji, esejistici i pozorišnom radu.

 

Tekstovi objavljeni u ovom tematu, predstavljaju autorizovana saopštenja, nastala na osnovu razgovora o pesničkom, esejističkom, dramskom i pozorišnom radu Jovana Hristića,  koji je maja 2012. godine u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionalni i evropski kontekst“ organizovao Institut za književnost i jezik u Beogradu.

 

Radove u tematu potpisuju J. Delić, M. Frajnd, S. Radojčić, D. Hamović, M. Avramović, B. Milin, I. Kronja.

 

Temat je otvorio tekst „Jovan Hristić i srpsko pjesništvo“ Jovana Delića u kome autor pokušava da kontekstualizuje poeziju i književnu misao J. Hristića u srpskom pesništvu i njegovoj tradiciji. Ističući Hristićev eliotovski karakter, Delić uspostavlja i preispituje relacije prema klasicizmu (Sterija), romantizmu (Laza Kostić), parnasovcima (J. Dučić, M. Rakić, M. Bojić), avangardi (nadrealizam, D. Matić, S. Vinaver, R. Petrović, M. Nastasijević, M. Crnjanski) i posleratnom modernizmu (Z. Mišić, V. Popa, M. Pavlović, B. Miljković, I. V. Lalić), kao i prema tradiciji eseja (I. Sekulić).

 

Saša Radojčić u članku „Filozofski aspekti Hristićeve esejistike“ razmatra filozofske aspekte eseja J. Hristića u tri ravni. Na prvoj se uočava prisustvo filozofskih tema u Hristićevim esejima, na drugoj se skiciraju obrisi filozofske pozicije koju je Hristić bio sklon da zastupa, dok se na trećoj razmatra Hristićemo određenje eseja iz „Oblika moderne književnosti“.

 

„Sećanje i zaborav u Hrisićevoj poeziji“ tekst Dragana Hamovića, bavi se statusom korelativnih tema sećanja i zaborava, u rasponu od kulturnog pamćenja do čulnog sećanja.

 

Rad Marka Avramovića „Klasicistički elementi u poeziji Jovana Hristića“ nastoji da prikaže prisustvo i razvoj klasicističkih elemenata u poeziji Jovana Hristića. Na početku teksta određuju se osnovne osobine klasicističke poezije, da bi se u nastavku pratili razvoj i uobličenje klasicističke poetike u Hristićevoj poeziji. Klasicistički elementi prate se počev od prve zbirke „Dnevnik o Ulisu“, preko knjige „Pesme 1952 – 1956″ do „Aleksandrijske škole“. Rad prati transformativnost Hristićevog pesničkog opusa, pa se zato daje osvrt i na klasicističke elemente i u njegovim kasnim pesmama.

 

O drugim aspektima delovanja J. Hristića pisala je Marta Frajnd u tekstu „Jovan Hristić – dramski pisac, kritičar, prevodilac, urednik – Evropljanin„ kao i Boško Milin u tekstu „Jovan Hristić – pozorišni kritičar i profesor pozorišne kritike“.

 

Temat zatvara informativni prilog pod nazivom „Pred bibliotekom Jovana Hristića“ Ivane Kronje koja navodi i analizira sadržaj kolekcije knjiga Jovana Hristića, popisujući njegovu bogatu ličnu biblioteku i na taj način ispisujući portret svog poočima.

Nova sveska Zbornika Matice srpske u kojoj je objavljen temat, kao i druge studije, članci i ogledi, dostupna je za preuzimanje na -> linku.

izvor: Sinhro.rs

Objavljeno u: Rubrike, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |