0

Jelena Langold i Aleksandar Baljak gostuju u Sarajevu

image002PEN centar BiH poziva na književno druženje na kojem će se predstaviti gosti rezidencijalnog programa za pisce i prevodioce iz Beograda Jelena Lengold, spisateljica, i Aleksandar Baljak, aforističar. Druženje će se održati u prostorijama SKPD Prosvjeta Sarajevo (Sime Milutinovića Sarajlije 1) u utorak 24. juna u 19.00 sati. Večer će moderirati sarajavski pjesnik Goran Simić.

 

Jelena Lengold je deset godina radila kao novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda. Nakon toga radila je dvanaest godina kao projekt-koordinator Nansenskolen humanističke akademije iz Lilehamera u Norveškoj, na predmetu teorija konflikta. Od septembra 2011. godine je slobodna umjetnica posvećena isključivo pisanju kao jedinoj svojoj profesiji. Objavila je jedanaest knjiga, šest knjiga poezije, četiri knjige priča i jedan roman. Zastupljena je u više antologija poezije i priča, a prevedena je na engleski, njemački, italijanski, danski, rumunski, bugarski, ukrajinski. Također je objavila više prevoda savremenih danskih pjesnika u domaćoj književnoj periodici . Zastupljena u brojnim antologijama na srpskom i drugim jezicima. Za knjigu pjesama Sličice iz života kapelmajstora dobila je nagradu “Đura Jakšić”. Za zbirku priča Vašarski mađioničar dobila je nagrade “Biljana Jovanović, “” Žensko pero” , “Zlatni Hit liber”, kao i “Nagradu Evropske unije za književnost”. Za knjigu pjesama Bunar teških reči dobila je nagradu “Jefimijin vez.”

Aleksandar Baljak član je Srpskog književnog društva, osnivač Beogradskog aforističarskog kruga, predsjednik Upravnog odbora Beogradskog aforističarskog kruga, osnivač humorističko-satiričnog časopisa Danga, osnivač i selektor Satira festa, osnivač Demokratskog Foruma, urednik u izdavačkoj kući “Gutenbergova Galaksija” .Uređivao humorističke i satirične rubrike u Ninu, Književnoj reči, Večernjim novostima, Beogradskim novinama, Reviji 92, Srpskoj reči, Berekinu, nedeljniku Novosti 8…
Objavio knjige aforizama: Ubedili ste boga u meni (Radionica SIC, Beograd, 1982 , prvo izdanje; Beletra, Beograd, 1990 , drugo izdanje), U granicama demokratije ( Filip Višnjić, Beograd, 1988 , prvo izdanje; Beletra, Beograd, 1988, drugo i treće izdanje), Krvavi provod ( Srpska reč, Beograd, 1995), Sumnjivo okupljanje reči (Gutenbergova Galaksija, Beograd, 2000), Rat je prvi počeo (Agora, Zrenjanin, 2007, 2009). Prevođen je na 17 jezika. Zastupljen u 20 stranih i 70 domaćih antologija i izbora. Dobitnik je Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Najznačajnije nagrade: “Radoje Domanović”, “Miloš Crnjanski”, “Tipar”, “Branko Ćopić”, “Jovan Hadži Kostić”, “Nadži Naman”, “Dragiša Kašiković”, “Ravnogorska nagrada”, “Vuk Gligorijević”, “Smeli cvet i “Zlatna značka”.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |